21 dec 2021, Rondwandeling Kalavarda – Kamiros, fietstocht via Agios Sillas

Vanmorgen gingen we om 8 h ontbijten. Daarna begonnen we om 9 h aan onze wandeling. Als eerste kwamen we langs het tankstation waar we al broodjes gereserveerd hadden.
Vandaag was een dag met een paar programma wijzigingen. Onze wandeling liep vanuit Kalavarda eerst een stuk over de asfaltweg richting Sálakos. Daarna mochten we rechtsaf de olijfboomgaarden inlopen.

Olijfboom in het gele veld

Onze route slingerde zich door de heuvels. Er was eigenlijk mooi weer voorspeld, maar er hing een hele donkere wolk boven ons.

Donkere lucht boven ons.

Op een punt moesten we rondom een akker lopen en toen begon het vrij hard te regenen. Daar even onder een boom de regenjas aangetrokken. Er lag ook een rugzak met erop nog een opengevouwen koran. Wat met de eigenaar was gebeurd is ons onbekend.

Uitzicht, op het pad beneden moesten we zien te komen.

We liepen tot de hoek van de akker en misten een klein smal paadje halverwege de akker. Daarom nog een rondje om de akker gelopen en vervolgens naar een tweede akker. Daar probeerden we om naar het grote pad beneden af te dalen, maar op het laatste stuk was het te steil en teveel (prikkel) begroeiing. Daarom weer naar boven geklommen en weer naar de eerste akker gelopen. We zagen een afkorting bij een dennenboom. Daar onderdoor gelopen en toen zagen we ook het paadje dat omlaag naar het zandpad liep.

Het pad gevonden, zoals iemand ooit zei, als je het weet is het simpel.

We waren blij toen we op dat pad stonden. Het klauterwerk was erg inspannend.
Daarna liepen we over een makkelijk pad naar Kamiros. Dit is een archeologische opgraving. In alle teksten stond dat deze maandags dicht was, helaas was hij nu op dinsdag dicht.
Om 11.15 h waren we daar. Nu maar alvast onze lunch opgegeten. Boven de bergen hing er nog steeds bewolking, dus we zouden het middag programma moeten aanpassen. We hadden naar Salakos willen fietsen en dan naar de Profitis Ilias, een bergtop, willen lopen. Maar als er geen uitzicht zou zijn, zou dat zonde zijn van de inspanningen.
De route terug ging omlaag en dan via het strand.

Terug aan de zee.

Op het strand lag er naast zeer veel aangespoeld plastic, ook hele dikke pakketten vezels. We dachten dat het aangespoeld zeegras was. Soms was het pakket wel een halve meter dik.
Om 13 h kwamen we bij ons hotel aan, we hadden 11,7 km gelopen. Onze GPS gaf steeds ca. 1,5 -2 km meer aan dan de SNP tekst. Volgens SNP was het 10 km.
Nancy haalde direct de papieren en zocht een alternatieve fietsroute uit. We gingen nu een rondje doen Kalavarda via Agios Sillas, 25,5 km.


We kregen onze fietsen en we moesten dezelfde kant op fietsen als vanmorgen. Alleen nu niet de velden in, maar de asfaltweg blijven volgen. Als eerste kwamen we langs de kapel Agia Anna, na 3 km. Een van de wandelroutes zou hier ook langs komen dus zouden we die al kunnen overslaan.

Agia Anna
Interieur Agia Anna

Daarna was het nog 3 km tot een splitsing waar we richting Dimilia moesten. Op de splitsing lag een gigantisch leegstaand complex. Het zag uit als een hotel, met veel zuilen.

Op de fiets.
Leegstaand complex.

Daarna moesten we bijna 6 km omhoog fietsen. Het was niet te steil, maar wel inspannend, tenminste voor Nancy. Ook had ze al snel zadelpijn.

Mooi uitzicht

Op het km punt 12 km, moesten we weer linksaf richting Soroni. Hier was het gelukkig vlak. We kwamen langs het Agios Sillasklooster, waarvan wij dachten dat het een heel complex was, dit bleek een klein kapelletje met een heilige bron te zijn.

Agios Sillasklooster.

Door het afdalen en de koude wind was Nancy helemaal verkleumd geworden. Bij het Klooster aten we een stroopwafel en trokken we de jassen weer aan. Daarna fietsten we weer verder omlaag tot we op de kustweg bij Soroni uitkwamen. Vervolgens was het nog ca. 5 km tot het hotel. We kwamen ook door Fanes, waar we gisteren doorheen gewandeld waren. Daar bij een supermarkt nog snacks (noodvoeding) gekocht. Nancy had gehoopt warme thee te kunnen kopen, maar alle horeca waren hier gesloten.
Om 17 h kwamen we bij het hotel aan. Daar waren ook 2 andere SNP gasten aangekomen.
We dronken een kop thee (om op te warmen) en gingen om 18 h naar onze kamer. Daar kleedden we ons om en gingen vervolgens weer naar beneden. We hadden gedacht morgen de transfer naar Moni Agios Sillas te krijgen en vervolgens de wandeling naar Petaloudes te doen, ondanks dat de vlindervallei dicht was. Nu herkenden we ook de naam, daar waren we vandaag naartoe gefietst. Nu bleek dat de transfer in de winter niet inbegrepen was, omdat je die wandeling niet zou kunnen doen. We hadden het idee om met de taxi naar dat beginpunt te gaan. De wandeling te doen en dan op het eindpunt ons te laten ophalen met de taxi en ons dan naar Rhodos stad te laten brengen en dan met de bus terug. Volgens onze hoteleigenaresse was deze taxirit duurder dan 2 dagen een auto huren. Wij dachten dat in deze buurt geen auto huren mogelijk was, maar dit bleek wel mogelijk. Voor maar 30 euro per dag kon je een auto huren. We hebben hem voor 2 dagen gehuurd. De verhuurder zou de auto naar de taverne brengen binnen 30 minuten. Nu konden we toch meer bezienswaardigheden bezoeken en de wandeling maken zonder dat we omhoog naar het beginpunt moesten fietsen. We gingen direct kijken welke mogelijkheden we nu zouden hebben.
In de taverne gaan we nu iedere avond eten, behalve 24 dec. Dan zullen we eten met de gehele familie in het hotel.

Wil je automatisch een mail krijgen als we een nieuwe blog update maken, meld je dan hieronder aan

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Wil je automatisch een mail krijgen als we een nieuwe blog update maken, meld je dan hieronder aan

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Categorieën: blog

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *