23 dec 2021, Kalavarda – Kámiros – Kritinia – Monólithos, wandeling Sálakos – Profitis Ilias

Vanmorgen ontbeten we weer om 8 h en al voor 9 h vertrokken we met de auto naar het tankstation om ons lunchpakket op te halen.
Daarna reden we naar Kámiros waar we om 9.15 h al aankwamen. We waren de enige toeristen. De opgraving van Kámiros was heel mooi. Dit was een van de drie grote steden op Rhodos tot deze na twee aardbevingen verlaten werd, ca 150 v Chr. Omdat Kámiros in die staat achter gelaten was, wordt het ook wel het Griekse Pompeji genoemd.

Kámiros


Er was met pijlen een rondwandeling aangegeven. We vonden het een heel mooie site, zoals ze het allemaal gepresenteerd hadden. Er was een beetje uitleg middels borden.

Kámiros.

Om 10 h vertrokken we weer. We maakten vandaag nog optimaal gebruik van de auto. De volgende stop was het Kástro Kritinia. Dit was de best bewaard gebleven vesting van de Johannieters, een ridderorde. Later werden ze de Maltezer ridders genoemd. De ligging en de buitenkant was indrukwekkend. Binnenin was minder te zien.

Kástro Kritinia

Daarna vertrokken we nog voor de laatste stop voordat we gingen wandelen.

uitzicht op eilanden en (heel klein) Kástro Kritinia.

We reden naar Monólithos. Onderweg kwamen we nog langs een mooie kerk in Siána. Dat was de Agios Pandelimonoskerk. Helaas konden we deze niet van binnen bekijken, want de deur was nog op slot.

Agios Pandelimonoskerk in Siána.

Onderweg naar Monólithos hadden we een schitterend uitzicht op de eilanden voor de kust. Ook kwamen we nog langs een kleine mooie kloof, de Jacob’s Canyon.
Ook Kastro Monólithos lag spectaculair op de rotsen. Dit was een seinstation van de Johannieters. Bovenop lag ook een kleine witte kapel.

Kástro Monólithos.

Daarna reden we gedeeltelijk dezelfde weg terug. Via Émbona reden we naar Sálakos. Daar kwamen we om 12.45 h aan. We konden parkeren bij de kerk. Er waren banken staande in de zon, waar we ons broodje op aten. Ook deze kerk was helaas gesloten. Om 13.15 h begonnen we aan onze wandeling naar de top van de Profitis Ilias. Deze wandeling ging over een heel mooi voetpad. Het voetpad ging zigzaggend en stijgend de berg op.

Uitzicht op Sálakos.

We liepen het merendeel in de schaduw van de bomen. De omgeving leek op karstgesteente. Weer heel anders dan de eerdere wandelingen. De wandeling was niet zo heel lang, maar 9 km, maar wel met 500 m stijgen. Halverwege kwamen we langs een kapel van de Aartsengel Michael.

kapel van de Aartsengel Michael.

Na de stijging kwamen we aan bij Profitis Ilias. Naast de top van de berg is het ook de naam van een klooster en er liggen twee gebouwen, eentje is een hotel, gebouwd door de Italianen, in Zwitserse chaletstijl. Helaas was het klooster al dicht. Wat ze hier kloosters noemen, zouden wij kerken of kapellen noemen. Ook het hotel was dicht, maar dit hadden we al verwacht.
Vanaf hier begon een lusvormige wandeling van ca. 1 h. Deze liep door een mooi bos, licht stijgend. Als eerste kwamen  we langs de vervallen villa van Mussolini. Hij heeft hem laten bouwen, maar heeft er nooit gewoond.
Daarna kwamen we op de top. Er was schitterend uitzicht over een groot gedeelte van het eiland. Ondanks dat we de hele dag zo nog weer hadden waaide er vandaag wel een hele koude wind. Qua temperatuur was er weinig verschil met Nederland.

Uitzicht vanaf de top van de Profitis Ilias.


Vervolgens daalden we weer door het bos af richting het hotel bij Profitis Ilias en daarna liepen we verder over laag naar een picknickplek, net voorbij de kapel van aartsengel Michael gelegen. Daar even  een korte pauze gehouden. Vervolgens kregen we weer het hele mooie karstachtige pad  omlaag tot Sálakos.

Het mooie pad dat we omhoog en omlaag gelopen hadden.

Nu moesten we rechtsaf en liep de route nog langs de Nymf (bron) en de Nymfegrot, een waterval (nu alleen een paar druppels) en  vervolgens via een heel mooi bospad, terug naar de auto bij de kerk. We kwamen er om 16.45 h aan, we hebben  precies 3,5 h gelopen. Dit was ook de tijd die voor deze route stond. Toevallig stond nu de deur van de kerk open en gingen we nog even snel binnen kijken.
Daarna stopten we nog even in Sálakos, want daar waren cafeetjes open. We gingen er even iets drinken voordat we naar het hotel terug reden.
De auto konden we bij het hotel laten staan, niet afgesloten en de sleutel dienden we onder de deurmat van de auto leggen. Waar zou dit  nog meer zo gedaan kunnen worden.
Na een lekkere warme douche, het was echt koud vandaag, gingen we om 19 h weer eten bij de enige taverne die open was en waar voor ons al gereserveerd was.

Wil je automatisch een mail krijgen als we een nieuwe blog update maken, meld je dan hieronder aan

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Wil je automatisch een mail krijgen als we een nieuwe blog update maken, meld je dan hieronder aan

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Categorieën: blog

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *