25 dec 2021, Rondwandeling Kalavarda – Sálakos

Gisteravond dineerden we samen  met de familie van het hotel. We waren met zijn 10-en. We kregen de beste maaltijd die we tot op dat moment tijdens onze vakantie op Rhodos gegeten hadden. De eerste gang was pompoensoep met geraspte kaas en brood er bij, daarna een salade met granaatappel,  sinaasappel en sla. Daarna volgden de volgende  gerechten elkaar op aardappelschijfjes met champignons uit de oven, gevulde wijnbladeren en een soort gehaktbal (daar zat knoflook in, dus die kon Nancy niet eten). Als volgende gang spek uit de hout gestookte oven en en daarna nog kalkoen. Als toetje kregen we thee en koffie met twee soorten koekjes die alleen met kerst gemaakt worden. Eentje met walnoten (spijsachtig) en honing, het andere koekje bevatte amandelen en voorzien van een laag poedersuiker. Tijdens het eten konden we uitgebreid met de zoon kletsen. Die sprak heel goed Engels.
Om 22.30 h gingen we terug naar de kamer.

Vanmorgen ontbeten we weer om 8 h. Tijdens het ontbijt kwam iemand vragen of het hotel open was. Hij sprak alleen Engels terwijl onze gastvrouw alleen Duits sprak. Nancy praatte met ze. Het bleken Syrische vluchtelingen te zijn die vanmorgen/vannacht hier met een boot vanuit Turkije gedropt waren. Onze gastvrouw zei dat het hotel gesloten was en dat er geen andere hotels in Kalavarda waren. We hebben ze naar Rhodosstad verwezen. Ze vroegen of er een taxi gebeld kon worden. We vertelden hun dat die eerste kerstdag niet zouden willen komen, omdat dan alles twee dagen gesloten was. De bus zou ook twee dagen niet rijden. Ongelukkige timing dus om hier op de 1ste kerstdag gedropt te worden. Onze gastvrouw belde wel de politie, maar daar werd ze weer naar een ander nummer verwezen. Daar werd ze wel boos over. We hebben ze naar Fanes verwezen, 3 km verderop en dat we ze niet verder konden helpen. Ze waren met zijn vijven, slechts eentje had een rugzakje bij zich. Het zette je wel aan het denken. Is het goed of niet goed als ze door de politie zouden worden opgepakt? In principe waren ze nu in Europa beland en zouden ze asiel kunnen aanvragen of werden ze stiekem weer naar Turkije uitgezet. Hoeveel zouden ze betaald hebben voor deze overtocht? Wat zouden we in Nederland doen als iemand aanbeld aan je voordeur?

Dorpsplein Kalavarda

Om 9.15 h begonnen we aan de zwaarste en langste wandeling van ons programma. Het had vannacht geregend, maar we vertrokken toch nog met zonneschijn. Wel hing er bewolking boven de bergen.

Terugblik richting Turkije.
Uitzicht richting Kámiros.
Sálakos in zicht, maar nog ver weg.

De route naar Sálakos was heel mooi. We moesten twee keer stijgen en tussendoor een stukje afdalen.

Stukje bos op weg naar Sálakos.

Om 11.30 h arriveerden we op het dorpsplein van Sálakos. Er was van alles open. Was dat boffen. In een taverne dronken we iets, ze vroegen nu wel naar onze vaccinatie bewijzen.

Dorpsplein Sálakos.

Om 12 h vertrokken we weer. Daarna ging de route langs de kerk waar we eergisteren gepicknickt hadden. In de tekst stond dat we verderop nog langs picknickbanken zouden komen. Dat was bij de butterfly rivier. Helaas waren alle banken gesloopt of kapot. Er was weinig van over. We daalden via een heel mooi pad langs de butterfly rivier af. We kregen wel een paar druppels regen onderweg. Om 12.45 h aten we onze lunch op een muurtje bij de Swedco farm.

Eindelijk water in de rivier.
De verlaten gebouwen voor Sálakos.

Daarna liepen we al dalende verder terug naar Kalavarda. Onderweg kwamen we nog bij de kapel van Faneroméni. Deze lag op ca. 15 km. Daar hielden we nog een korte pauze.

Kapel Faneroméni.
Bijna terug in Kalavarda.

Om 15.50 h kwamen we bij ons hotel aan. De route was 19 km in totaal met 350 m stijgen en dalen, hoewel onze GPS meer aangaf.
Op onze kamer hebben we de foto’s geselecteerd, dit verhaaltje gemaakt, gedoucht en al een beetje ons koffer voorbereid op de vlucht morgenvroeg naar Athene. Om 19 h gingen we voor de laatste keer in de Taverne eten.
Morgen vliegen we in de loop van de ochtend van Rhodos naar Athene.

Wil je automatisch een mail krijgen als we een nieuwe blog update maken, meld je dan hieronder aan

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Wil je automatisch een mail krijgen als we een nieuwe blog update maken, meld je dan hieronder aan

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Categorieën: blog

1 reactie

Veronique · 26/12/2021 op 20:45

NANCY HANS EN JAN

FIJNE KERSTDAGEN EN GENIET ZE VERDER.
LIEVE GROETJES VERONIQUE EN FRANS.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *