27 dec 2021, Athene

Vanmorgen aten we weer om 8 h. Gisteren kwam Jan erachter dat hij de sleutel van zijn kamer niet had ingeleverd bij hotel Vouras in Kalavarda. Bij de receptie vroeg hij om een envelop en of ze het adres in het Grieks erop konden schrijven. Nu hoefde hij er alleen nog maar postzegels op te plakken.
Daarna liepen we om 9.30 h de stad in. We begonnen met de kleine byzantijnse kapel die hier 100 m vandaan lag. Dit was de kerk van Agioi Asomati en Agios Georgios, twee heiligen. Binnen mochten we geen foto’s maken. Al deze oude byzantijnse kerken lagen minstens 1 m onder het huidige maaiveld en deze zelfs 2 m. Deze kerk stamde uit de 2de helft van de 11de eeuw.
Daarna liepen we richting metrohalte Théseio. We wilden eigenlijk eerst de Griekse Angora bezoeken, maar we wisten niet aan welke kant de entree was. Daardoor eerst richting de kerk Agia Marina gelopen. Daar tegenover waren we gisteravond naar ons laatste restaurant van het hap en stap arrangement geweest. Deze kerk was ook heel mooi van binnen en we mochten er foto’s maken.

Agia Marina
Agia Marina interieur.

Iets hoger lag nog een gebouw, daar liepen we ook naartoe. Helaas lag dit achter een hek. Dit was het observatorium, het Asteroskopeion uit 1842.
Ongemerkt waren we de Nimfenheuvel opgelopen (103 m). Op deze heuvel kwamen we nog langs nog een oud kerkje en vervolgens langs de Pnyx. We hadden er nog nooit van gehoord, maar dit bleek de geboorteplaats van de democratie te zijn. In de 4de en 5de eeuw v.Chr. kwam op deze plek de volksverzekering bijeen. Er stond borden met uitleg, maar wij herkenden er niet veel van. Wel hadden we een geweldig mooi zicht op de Akropolis. Deze hele heuvel was als een mooi park met allerlei paadjes en bezienswaardigheden ingericht. Inmiddels waren we niet meer zo heel verwijderd van de top van de volgende heuvel, 147 m hoog, waar het monument van Filopappos staat uit het jaar 114. Daar liepen we ook nog even naartoe. Hier was het uitzicht op de Akropolis nog beter.

Uitzicht vanaf het monument van Filopappos.


Van hieruit liepen we naar de ingang van de Akropolis toe waar we het combitickets van €30 kochten. Met dat ticket konden we 6 bezienswaardigheden bezoeken.
Vervolgens gingen we naar boven, naar de Akropolis. Hier was het al een stuk drukker met de toeristen. Wel was het vandaag rustiger dan gisteren. Gisteren was het én een feestdag én een zondag. Als eerste kwamen we langs het Theater van Herodes Atticus uit 161 – 174 n. Chr. Vroeger was deze overdekt en konden er 5000 mensen zitten. Het wordt nog steeds gebruikt voor openlucht uitvoeringen.

Theater van Herodes Atticus

Daarna liepen we naar de Beulépoort. Dit is de eerste en oudste poort. Later is deze vervangen door de in onze ogen veel mooiere poort, de Propyleeën uit 437 v.Chr. 

Propyleeën bij de Akropolis.

Daarna kwamen we op het plateau van deze rots en hadden we zicht op de achterkant van het Parthenon. Naar rechts lag naast de Propyleeën de kleine tempel van Athena Nike. We liepen rechtsom langs het Parthenon.

Parthenon bij de Akropolis.

Er zijn nog steeds renovaties aan de gang en er staan grote kranen en werkplaatsen. Iets verder was ook een soort uitkijkplatform. Hier hadden we mooi uitzicht op de stad met de verschillende archeologische plekken, kerken en gewone huizen.

Uitzicht vanaf de Akropolis op de Griekse Agora.

Daarna liepen we naar het Erechtheion. Dit was de heiligste plek van de Akropolis. Hier streden Athena en Poseidon om het bezit van de stad.
Aan de zijkant staan de kariatiden, zuilen in de vorm van een vrouwenfiguur.

De Kariatiden van het Erechtheion bij de Akropolis.

Hierna hadden we de Akropolis gezien en liepen we via de noordhelling omlaag. We kwamen nog langs de tempel van Aksklepieion, de Stoa van Eumenes en het Dionysus theater.

Dionysos theater.

Eenmaal beneden liepen we richting de poort van Adrianus. Net ervoor gingen we lunchen.
Voor ons doen hebben we daar lang gezeten, meer dan 1,5 h. Het was lekker relaxed. Daarna liepen we langs de poort van Adrianus naar de tempel van de Olympische Zeus. Gisteren hadden we hier ook al gelopen, maar waren we niet naar binnen gegaan, nu wel. Dit was de grootste tempel van Griekenland. Helaas stonden er (blijvende?) stellages om de zuilen. Ze waren wel echt heel groot. Qua terrein viel de tempel van de Olympische Zeus een beetje tegen.

Tempel van de Olympische Zeus.


Daarna liepen we op richtingsgevoel en GPS naar Plateia Lysikrátous via leuke straatjes. Hier stond het monument van Lysicratus. Nu begon de tijd te dringen, want veel van de archeologische bezienswaardigheden zouden sluiten om 15 h en de laatste entree zou zijn om 14.40 h. We liepen nog naar de Romeinse Agora waar de toren der Winden stond. Deze stamt uit de 2de eeuw n.Chr. als een windwijzer en wateruurwerk.

Toren der Winden.
Romeinse Agora vanuit de Toren der Winden.


Als laatste van de bezienswaardigheden met entree liepen we naar de Bibliotheek van Hadrianus.

Leuke straatjes in Athene.
Bibliotheek van Hadrianus terrein.

Daar waren de muur en zuilen die we gisteravond zagen nog het mooist van de bezienswaardigheden. Wel was het terrein veel groter dan we van te voren gedacht hadden.

Bibliotheek van Hadrianus.


Om te bedenken wat we daarna gingen doen liepen we naar het Monastiraki plein.

Potterie museum in voormalige moskee.

Daar dronken we iets en namen er een dessert erbij op het dakterras van M.S. roofgarden. Het uitzicht op de stad en de Akropolis was weer schitterend.

Uitzicht vanaf dakterras M.S. roofgarden.


Na dit intermezzo gingen we kerken bezoeken, volgens het boekje waren die tot 19 h open. Via winkelstraatjes liepen we naar de Mitrópoli. Een kathedraal uit 1842. Dit was de grootste kerk van Athene. Men noemde de kathedraal ook wel de grote Metropolitaan.

Kathedraal, de Grote Metropolitaan
Kathedraal, de Grote Metropolitaan, interieur.

Ernaast lag de kleine, oude, byzantijnse kerk uit de 12de eeuw, de Panagía Gorgoepíkoös. Binnenin was deze vrij kaal. Buitenom waren mooie Friezen en bas-reliëfs te zien. Deze kerk heet dan ook de kleine Metropolitaan.

Panagía Gorgoepíkoös


Daarna liepen we via het vlooienmarkt straatje terug richting hotel. Nancy herinnerde zich dat we gisteren een zijstraatje gezien hadden met extreem veel kerstverlichting. Daar liepen we ook nog even naartoe. Deze verlichting bleek van een speelgoedwinkel te zijn, een magische shop. Daarna liepen we via een gezellig eetstraatje terug naar het hotel. We kwamen er om 17 h aan. We hadden ca. 13 km door Athene gelopen.
We bleven tot 19 h op de kamer, al foto’s uitzoekende. Daarna liepen we weer langs de Griekse Agora naar een leuk restaurantje toe. We hadden ook eventueel bij Kuzina (2de restaurant van gisteren) kunnen eten, maar die bleken een vermelding in de michellingids te hebben, met dus ook prijzen die 3x duurder waren dan de traditionele restaurants. Heel veel honger hadden we niet, dus we belandden iets verder in een traditioneel Griekse restaurant met een uitgebreide kaart. We aten er heerlijk.
Om 21.00 h waren we terug op de kamer en toen schreven we nog even dit verslagje.

Wil je automatisch een mail krijgen als we een nieuwe blog update maken, meld je dan hieronder aan

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Wil je automatisch een mail krijgen als we een nieuwe blog update maken, meld je dan hieronder aan

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Categorieën: blog

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *