28 dec 2021, Athene

Vanmorgen ontbeten we weer om 8 h. Na het ontbijt vroegen we nog even bij de receptie of we morgen al iets eerder konden ontbijten omdat we om 6.15 de metro naar het vliegveld moesten nemen. We mochten 10 minuten eerder komen om dan zelf een ontbijt te maken om mee te nemen.
Vervolgens liepen we naar de Griekse Agora. Deze vormde vanaf 600 v.Chr. het politieke hart van het oude Athene.

Griekse Agora, toegang.

We liepen er rond, maar het meest herkenbaar was natuurlijk de tempel Hephaisteion. Dit was het best bewaarde bouwwerk op de Griekse Agora.

Tempel Hephaisteion.

Voor de rest lag er heel veel met nauwelijks uitleg erbij en er waren niet veel herkenningspunten. Wel waren er tekeningen hoe het eruit had gezien, deze stonden ook in de Capitoolgids vermeld, maar om het ter plekke te herkennen was een heel ander verhaal.

Overzicht Griekse Agora.

Er stond ook een mooie kerkje, die veel jonger was dan de rest.

Kerkje op de Griekse Agora.

Daarna liepen we naar Stoa van Attalus. Dit was een reconstructie zoals het er vroeger uit had gezien.

Reconstructie Stoa van Attalus.
Reconstructie Stoa van Attalus.

Nu was er een museum in gehuisvest waarin de stukken die daar waren opgegraven werden tentoongesteld. Nancy was onder de indruk van de moderniteit van sommige Griekse uitvindingen. Zo was er een soort kinderstoel van klei, vergelijkbaar met de huidige kinder-eetstoeltjes. De peuter zat vast. Ook was er een systeem waarbij door het lot uit een heel bord met beschikbare juryleden de juryleden gekozen werden. Dit vermoeilijkte natuurlijk omkoping of corruptie. Ook de fijnheid van de oude potterie was indrukwekkend.

Museum Griekse Agora.

Om 10.30 h liepen we terug richting hotel. Eerst gingen we nog iets drinken. Gisteren was bij Jan de kroon afgebroken tijdens het eten. Hij had net de tandarts gebeld en die adviseerde om de kroon met tandpasta weer terug te plaatsen, tenminste overdag. In het hotel kregen we ook nog de sleutel om even naar het dakterras te gaan voor het uitzicht op de Akropolis en Kerameikós.
Daarna liepen we naar Kerameikós. Dit was de laatste entree van ons combikaartje dat we gebruikten. Volgens de Capitoolgids was het een voormalige begraafplaats. Ter plekke bleek het gebied uitgebreider dan enkel een begraafplaats. Er waren ook nog oude stadsmuren te zien en de funderingen van tempels. Het bleek dat hier de pottenbakkerswijk ooit gelegen was.

Kerameikós.

Ook hier konden we geen goede indruk krijgen. Een voordeel van de borden ter plaatse was dat ze met een stip aangaven waar je stond en wat je kijkrichting was. Zo kon je de funderingen beter plaatsen.
Het tweede stuk was inderdaad de begraafplaats. Hier waren zeer veel stèles gevonden en nog graftombes/tumulus die als heuveltjes uitzagen.

Kerameikós, begraafplaats met Stèles.
Kerameikós, weg van de tombes.

Nu zagen we ook het doel van de stenen waarin een ronde verzonken cirkel zat, daarin werd een rond zeiltje gezet met tekst erop. Vergelijkbaar met de kruizen op onze begraafplaatsen.
Ook hier was er weer een klein museum bij waar de gevonden voorwerpen tentoongesteld werden. De beelden en stèles buiten waren de replicas in het museum stonden de echte.
Van hieruit liepen we weer terug naar metrohalte Théseio. Daar tegenover was er een soort broodjesbar waar we eerder iets gedronken hadden. Nu aten we er onze lunch. Tijdens de lunch had Nancy nog gekeken wat we naast het Akropolis museum nog meer konden doen. De overdekte markt was niet zo heel ver weg. Na de lunch liepen we daar naar toe.

Centrale markt

In deze overdekte markt zat in het midden de visafdelingen en aan de rand de vleesafdelingen. De vis was zo vers dat deze wel gelakt leek, zo blonken ze. Bij de vleesafdeling hingen de geslachte dieren aan een rek, waarbij de kop minder bewerkt en daardoor herkenbaar was. We zagen ook wilde zwijnen hangen.
Aan de overkant was de groentenafdeling. Daar liepen we ook langs. Nancy kocht er Griekse saffraan en een blikje olijfolie.

Centrale markt, groot aanbod aan olijven


Vervolgens liepen we naar metrohalte Monastiraki. Daar kochten we kaartjes om met de metro naar de Akropolis te gaan én om de hier ondergronds gelegen kleine opgraving te kunnen zien.
Met de metro kwamen we bij het Akropolis museum. Dit was een vrij nieuw gebouw uit 2009. Het was met een bepaalde filosofie gebouwd. Het gebouw bestond uit veel staal en glas en was over de opgraving van een nederzetting uit de 4de tot 7de eeuw v.Chr. gebouwd.

Akropolis museum.

We waren al een beetje verzadigd qua bekijken van potterie. De maquettes van de Akropolis uit de verschillende periodes waren mooi om te zien. Ook was er een video wat de verschillende sculpturen die op het Parthenon gezeten hebben voorstellen en hoe ze eruit hadden gezien. Veel was gebaseerd op historische tekeningen. Er stond een miniatuur opstelling van alle beelden die op de driehoek bovenop het Parthenon hebben gestaan. Daar was echt nog maar heel weinig van over.

Het middenstuk van alle figuren die op het Parthenon gestaan hebben.

Op het einde liepen we nog even naar de opgraving onder het gebouw.
Daarna waren we klaar met ons Athene programma. Om 16.45 h waren we terug op de kamer. Daar al foto’s uitgezocht en een begin gemaakt met de koffers inpakken. Om 19 h gingen we weer eten in hetzelfde restaurant als gisteren. Net al gisteren kregen we voor het afrekenen 0,25 liter Griekse gluhwijn. Deze bestond uit rode wijn, amoretto, honing, kaneel en sinaasappelsap.
Net na 21 h waren we terug op de kamer om dit verhaaltje te maken.
We konden terugkijken op alweer een zeer geslaagde vakantie.

Wil je automatisch een mail krijgen als we een nieuwe blog update maken, meld je dan hieronder aan

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Wil je automatisch een mail krijgen als we een nieuwe blog update maken, meld je dan hieronder aan

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Categorieën: blog

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *