Voorbereidingen Nepal

2 April 2019: bijna vertrek Nepal

Even nog vlug een testmail of de blog werkt zoals zou moeten en of we foto’s erbij kunnen zetten.

Afgelopen weekend hebben we hard gewerkt om de tuin even bij te werken, het resultaat mag er weer zijn. Nancy had een tijdje geleden nog een aantal bollen gekocht, maar die zitten nog niet allemaal in de grond, dus dat is nu nog even gebeurd.

Nu gaan we ons verder klaar maken voor onze reis naar Nepal, dit keer met KRAS reizen. We hebben er alweer zin in.

Wo 3 april en do 4 april – A’dam – Kathmandu

Wo 3 april – vertrek naar Nepal

Op woensdagochtend hebben we nog de laatste klusjes in huis gedaan en ons huis voorbereid op onze huisoppassers die vanaf vrijdag in ons huis zijn.
Na de lunch zijn we om 13 h naar Wies en Wiel gereden.
Net voordat we aankwamen hebben we even geappt, zodat we onze auto direct in de garage konden zetten.
Om 14 h reden we verder naar Schiphol. Het was druk op de weg, want het is natuurlijk een normale werkdag. Om 15.40 kwamen we bij de KRAS parkeerplaats aan. Via onze reserveringscode hebben we ons gemeld. De bus zou zo komen. De pinautomaat was kapot, maar gelukkig konden we ook in de bus de rekening pinnen.
Om 16.15 h kwamen we op Schiphol aan. Nu hoefden we niets apart uit te pakken. Alles kon zo door de scanner. Ook de sieraden hoefden niet meer af.
Daarna zijn we bij Lowlands iets gaan eten, ons diner. Daar kregen we ook een app van Jeanette, een van de medereizigers. Ze had al 2 andere medereizigers ontmoet en zou ook zo naar Lowlands komen. Zo konden we al een beetje kennismaken.
We hoorden van hun ook dat ze nog geen boarding pass van Istanboel naar Kathmandu hadden gekregen. Die konden ze hier nog niet uitprinten…..  Wij hadden via de zelf-service zuilen ons ingecheckt en kregen wel de boarding pass voor de tweede vlucht. Bij het inleveren van de bagage, kregen we deze zelfs opnieuw afgedrukt, nu op beter papier.
Om 18.30 h zijn we naar de gate gelopen. Het boarden was nog niet begonnen. Om 18.50 h konden we aan boord en om 19.45 h zaten we in de lucht. Al met al een vertraging van ca. 30 min. Volgens de flight tracker zouden we om 23.38 h landen, maar we zijn toch even moeten blijven cirkelen boven Istanboel, waarna we pas om 23.52 geland zijn. Dit keer nog op het oude vliegveld.

Do 4 april – Istanboel – Kathmandu
In de stoel achter ons zat Jennifer, ze zit ook bij ons in de groep en had ook geen boardingpass gekregen in Amsterdam. We zijn direct na de landing naar gate 311 gelopen. Daar heeft zij bij de balie een nood boardingpass gekregen. De andere 3 zijn helemaal naar een transferbalie gestuurd en daarna nog ergens anders heen. Maar ze hadden ook hun boardingpass gekregen. Het toestel is in Istanboel pas om 01.30 h vertrokken, 45 min vertraagt. Alleen in het vliegtuig gaf de vluchtinformatie een reistijd aan van 8 h i.p.v. 7 h, waardoor de aankomsttijd pas om 12 h zou zijn i.p.v. de 10.30 h die in de papieren stond. Ook bij Kathmandu hebben we even moeten cirkelen, dit keer niet vanwege slecht weer, waarna we om 12.25 h geland zijn. De douane waren we snel door, we hadden allemaal ons visum al. Alleen bij de bagageband hebben we tot op de laatste koffers moeten wachten, vervolgens kregen we melding dat een hoop koffers al apart in een hoek waren neergezet, ook handig. Daar bleken onze koffers ook bij te zitten. Daarna naar buiten gelopen waar iemand met een KRAS bordje ons stond op te wachten. Daar hebben we ook de laatste 2 leden van ons gezelschap ontmoet. Nu zijn we compleet. We zijn met een bus naar ons hotel in Kathmandu gebracht. Daar kwamen we om 14 h aan.

We kregen allemaal onze sleutel en 30 min later moesten we ons verzamelen voor de riksja tocht. Eerst heeft iedereen geld gepind of geld gewisseld, dat we vervolgens weer grotendeels moesten afgeven voor de entree- en fooienpot. Daarna op weg naar de plek waar we de riksja’s zouden treffen. Dit was vlakbij de Garden of Dreams. Tijd voor lunch is er door de vertraging niet, daarom vlug een stroopwafel gegeten. We hebben sinds gisteravond niets meer gehad. De riksja tocht ging door een stukje Kathmandu en eindigde bij Durbar Square. Ten opzichte van 2 jaar geleden staan er al meer tempels in de steigers voor renovatie.

Durbar Square

Van een lokale gids kregen we uitleg en hebben we een rondje over Durbar Square gemaakt. Ook hebben we het Kumari huis bezocht, alwaar ze even bij het raam komt staan, als er genoeg mensen staan te wachten. Vooraf wordt echt een paar keer gezegd en er ook op gelet, dat er geen foto’s mogen worden gemaakt van de Kumari (levende godin) Buiten kun je vervolgens wel een ansichtkaart kopen.

Deze Kumari ziet nog heel jong uit. Ze schijnt pas 5 jaar oud te zijn. Het is een andere Kumari dan 2 jaar geleden.

Durbar Square

Daarna zijn we via Freak Street en de bazaar naar Thamel gelopen, de toeristen wijk. Daar kwamen we om 17.45 h aan bij ons gereserveerde restaurant, Thamel House. We kregen een hele keur aan Nepalese gerechtjes, waarbij we konden kiezen uit vegetarisch of vlees. Het was heerlijk. Nancy kreeg weer aparte gerechtjes, zonder knoflook. We konden zoveel krijgen als we wilden, dus iedereen had genoeg. Om 20.15 h zijn we naar het hotel gelopen, het is een lange dag voor iedereen geweest, met maar een korte nacht. Morgenvroeg mogen we uitslapen! Dat gebeurt niet snel op onze vakanties.

Detail tempel Durbar Square

Vr 5 april – Kathmandu

Vanmorgen hebben we ons verslapen! Dat gebeurt niet snel. Blijkbaar had Nancy gisteravond met de wekker instellen de tijd ingesteld op a.m. terwijl het natuurlijk al p.m. was. Dus ging de wekker vanmorgen niet af. Om 9.10 h werden we wakker. Terwijl we ons aan het wassen en aankleden waren, klopte Wies al op de deur. We hadden om 8.30 h afgesproken om te ontbijten. Nu hadden zij al ontbeten. We zijn met de dag rugzak naar de ontbijtzaal gegaan en hebben vlug ontbeten.

Om 9.50 h moesten we ons verzamelen voor vertrek, we waren gelukkig niet te laat.

Met de bus vertrokken we om 9.50 h naar de eerste bezienswaardigheid, de apentempel, Swayambunath. Dit is de oudste stoepa van Nepal. We werden met de bus halverwege de trap afgezet. Wies hoefde dus niet alle 365 treden op te lopen. Bij dit tussenplateau staan ook stoepa’s en kregen we uitleg van onze lokale gids Vishnu. Onderweg heeft hij ook al veel uitgelegd. Vandaag is blijkbaar een feestdag in Kathmandu.

Vervolgens zijn we naar boven gelopen. Onderweg zagen we ook nog een mooie vogel in een boom, een barbit.

Swayambunath

Boven hebben we rustig rondgelopen en natuurlijk foto’s gemaakt. Daarna via de andere kant omlaag naar de bus.  

Met de bus naar de volgende bezienswaardigheid, de grootste boeddhistische stoepa van Azië, de Bodhnath. Deze hebben we 2 jaar geleden ook al bezocht, maar hij blijft mooi. Eerst een ronde met de gids meegelopen. Hier komen ook veel Nepalese en Tibetaanse pelgrims, die hun rondes om de stoepa met de klok mee lopen. Dit geeft een kleurrijk spektakel.

Pelgrim bij Bodhnath

Vandaag is ook de dag van nieuwe maan, en dan zitten er veel blinden bij de stoepa die donaties krijgen. Tijdens de ronde met de gids hebben we ook een tempel bezocht. Vanaf het dak heb je mooi uitzicht op de stoepa. Daarna zijn we nog bij een Thanka werkplaats gaan kijken waar we uitleg kregen. Dit keer een kleine Mandala gekocht. Dus we moeten weer een plekje aan de muur zoeken. Daarna zijn we gaan lunchen op het dakterras van een van de restaurants waarbij we weer mooi uitzicht op de Bodhnath hadden.

Bodhnath

Na de lunch hadden we een half uur vrij waarna we om 14.30 h naar onze laatste stop zijn gereden. Deze laatste stop was bij Pashupatinath, de belangrijkste hindoetempel van Nepal. Hij ligt langs de heilige Bagmati rivier die uitmondt in de Ganges. Hier vinden ook veel crematies plaats. De Hindoe tempel zelf mogen we niet in, de crematies kun je vanaf de overkant van de rivier volgen. Het was een drukke dag vandaag, er waren wel 6 brandstapels.

Pashupatinath

Om 15.50 h reden we terug naar ons hotel. Vanwege de feestdag en de bijbehorende ceremonie en parade waren een paar wegen afgezet. De president, een vrouw, woont namelijk de ceremonie bij. Daardoor hebben flink moeten omrijden en waren we pas om 16.40 h bij het hotel.

Daar hebben we met zijn vieren een Ayuvedische massage van 60 minuten geboekt. Wiel heeft overgeslagen zodat Jeanette mee kon doen. Ze konden maar max 4 personen per keer doen.

We hadden de massage voor 17.30 h geboekt. Wies en Jeanette waren direct aan de beurt, wij hebben 15 min moeten wachten. De massage was echt heel goed.

Na de massage zijn we met zijn vijven naar het Gaia restaurant gelopen. De rest van de groep is eerder gaan eten. Ook bij Gaia weer lekker gegeten. Om 22 h waren we terug in het hotel. Daar dit verhaal getypt. Vervolgens was de tablet bijna leeg en bleek deze niet meer op te laden. Twee jaar geleden, toen was de tablet nog nieuw, was de connector ook al kapotgegaan op het einde van de vakantie, balen!

Morgenvroeg hebben we vrij tot 11 h. Sommigen hebben een de rondvlucht langs Mt Everest geboekt, die moeten wel op tijd opstaan. We zijn daar al te voet geweest, dus wij slaan over.

 Vervolgens dit hele verhaal nog eens getypt op de telefoon.

 Een schitterende volle 1ste dag in Kathmandu.

Za 6 april – Kathmandu – Namo Buddha

Vanmorgen waren we op tijd op, want Nancy heeft de hele nacht moeten hoesten, van de verkoudheid die ze in Nederland al had opgelopen.

Om 8.30 h zijn we gaan ontbijten. Het regent en het onweert af en toe. De rondvlucht naar de Everest is ook niet doorgegaan voor degenen die deze geboekt hadden.

Na het ontbijt hebben we een taxi genomen naar een apotheek. Daar heeft Nancy een hoestdrankje gekocht en tabletten gekregen. Een apotheker is ook een halve dokter. Hij vroeg allerlei dingen, of Nancy koorts had, pijn op de borst, etc. Daarmee bepaalde hij welk hoestdrankje en tabletten geschikt zijn.

Daarna hebben we ons af laten zetten bij de Garden of Dreams, het regent nog steeds, dus de tuin is erg rustig. Bij het bekijken van de tuin werd Nancy ziek.

Garden of dreams in de regen

Te voet zijn we teruggelopen naar het hotel. Daar nog een klein half uurtje gelegen voordat we zouden vertrekken. Om 10.45 h verzamelen en om 11 h vertrokken we voor ons bezoek aan Namo Buddha. Onderweg kwamen we door een mooi landschap. Door de regen hangt de bewolking laag waardoor er bijna geen bergen zichtbaar zijn. Af en toe trekt de nevel even open en vaak binnen een minuut weer dicht. Om 12.15 h hadden we een lunchstop bij Dhulikhel Lodge. Normaal heb je hier uitzicht op de Himalaya, vandaag even niet.

Uitzicht onderweg

Om 13.50 h reden we verder naar Namo Buddha. Onderweg (net voor Namo Buddha) hebben we nog een paar fotostops gehad. Als het een beetje optrekt is het uitzicht schitterend. Om 15 h waren we bij het klooster van Namo Buddha. Daar kregen we onze kamers en hadden we even tijd om onze spulletjes op de kamer te zetten. Daarna weer verzamelen, want om 15.30 h zou de puja beginnen, een soort gebedsceremonie. Daar mag je geen foto’s maken als de ceremonie begint, wel net van tevoren van de ruimte.


Gebedszaal in het klooster in Namo Buddha

De puja geluiden is voor westerse oren even wennen, we hebben het al vaker gehoord en vinden het wel mooi. Tussendoor worden er snacks rondgedeeld, welke wij dan ook kregen. We kregen thee, chips, enkele chocolaatjes en een pakje instant noedels. De hele ceremonie duurde ongeveer 1 h. Net voor het einde zijn we vertrokken.

Uitzicht vanuit Namo Buddha

Net buiten het klooster liggen 2 winkeltjes waar je alternatief avondeten kunt kopen. Het is hier namelijk eten wat de pot schaft. Ze houden geen rekening met allergieën. Hetzelfde geldt voor het ontbijt.  In het winkeltje hebben we zoute chips, frisdrank en ontbijtkoekjes gekocht. Om 17.45 h verzamelen, want het eten zou om 18 h zijn en je moet voor de monniken binnen zijn. Net als bij de puja zit je op een soort houten plateau (normaal in kleermakerszit) met een soort half kastje ervoor dat als tafeltje dient. Eerst komen alle monniken binnen, daarna worden borden en lepels uitgedeeld. Vervolgens was het eten een homp gestoomd deeg en een lepel groenten met saus. De monniken zijn in 10 min klaar. Daarna gaat er een belletje, wordt er weer gebeden. Bij degene die klaar is met eten wordt het bord opgeruimd en daarna loopt iedereen weg. Als je later bent, moet je zelf je bordje in de verzamelteil gooien. Om 18.50 h waren we al klaar en zijn we terug naar de kamer gegaan. Vanaf 21 h gaat de poort dicht en moet iedereen op zijn kamer zijn.

 Morgen slaan we de ochtend puja en het ontbijt over.

Zo 7 april – Bhaktapur

Vanmorgen werden we nog voor de wekker van 6.15 h wakker. Na ons gewassen (koud water), aangekleed, en onze spullen weer ingepakte hebben, zijn we om 6.45 h naar het café c.q. winkeltje buiten het klooster gelopen. Onze sleutel en gastenkaart hadden we al op de balie gelegd.  In het winkeltje hebben Wies en Wiel een omelet genomen. Wij hebben de gekochte koeken opgegeten als ontbijt, met thee erbij. Om 7.45 h waren we al bij de bus. Om 8 h zouden we vertrekken. Het eerste stuk ging omlaag over een smalle modderweg. Dezelfde weg als we gisteren omhoog zijn we omlaag gereden. Na een aantal km’s glibberen met de bus, kwamen we op een grotere weg, mét asfalt.

Terugblik Noma Buddha klooster

Daarna doorgereden naar Bhaktapur waar we om 9.25 h aankwamen. Daar zijn we uitgestapt en aan onze 2 h durende stadswandeling begonnen. Onze gids heeft ons alle belangrijke pleinen van de stad laten zien, van de Oost poort naar de Westpoort. Zo kwamen we langs het Dattatraya Square met twee tempels. Om de hoek via een smal steegje kwamen we langs het eerste Pauwenraam, nu dus heel bekend. Na wat slenteren door de middeleeuws aandoende straten, wel met motoren in het straatbeeld, kwamen we aan op Durbar Square, waar ook nog het koninklijk paleis ligt. Een aantal tempels is al gerestaureerd na de zware aardbeving van 2015. Ze zijn hier verder dan in Kathmandu.

Durbar Square

Daarna zijn we via het potterbakkersplein naar Taumadhi Tol gelopen. Op dit plein liggen ook een aantal tempels en wordt momenteel gewerkt aan de praalwagens voor het Bisket Jatra. Dit is de nieuwjaarsviering die 1 week duurt. De beeltenis van Bhairav wordt dan op deze grote, lompe, praalwagen door de stad gereden. De wagen wordt door tientallen mensen voortgetrokken. Deze nieuwjaarsviering is over 1 week. We hebben dus geluk.

Praalwagen in aanbouw

Aan dit plein ligt ook ons hotel. Helaas waren de kamers pas om 14 h klaar. Met een klein clubje zijn we met Maud meegegaan om echt Newars te eten. Zij is met een Nepalees uit de Newar kaste/groep getrouwd. Dat eten is best pittig. Wij hebben de linzenpannekoekjes besteld, maar Nancy en Wiel vonden de saus waar het in lag al te pittig. Het hele eten en drinken voor 7 personen, waarbij 2 personen een hele Newar schotel hadden, kostte maar 500 roepies, ca €4,-.

Daarna nog een lokale snack gegeten, een juju dhau, de koning van de curd. Dit is een dikke yoghurt van buffelmelk die in een aardewerken bakje verkocht krijgt. Het aardewerk krijg je er gratis bij in deze stad bekend voor de pottenbakkers. Deze yoghurt was lekker en bluste een beetje de mond. In het hotel op het dakterras gezeten tot de kamers klaar waren nog wat snacks besteld. Voor Nancy was de pannenkoek te pittig en zij had te weinig gegeten. Vier andere personen van onze groep zaten er ook al om meer westers te eten. Tijdens het eten en wachten begon het te regenen. Om 14 h kregen we onze kamers en toen stortregende het.

Om 14.30 h was het droog en begon zelfs de zon te schijnen. We zijn nog een beetje door Bhaktapur geslenterd en zijn even later door de we Westpoort naar het minder toeristisch Bhaktapur gelopen. We kregen mooi uitzicht over de Kathmandu vallei, met hier, heel veel schoorstenen van de bakstenen en dakpannen fabrieken. Op de terugweg nog bij een restaurant met uitzicht over de vallei iets gedronken.

Om 16.40 h waren we weer terug bij ons hotel. Net op dat moment was het superdruk op het plein met een hele rij vrouwen die offerandes kwamen brengen. Ook speelde er een soort orkestje. Die zijn we vanmorgen ook al tegengekomen, toen hadden ze nog 2 geiten bij zich die geofferd gingen worden.

Daarna gerelaxt op de kamer tot 19 h, dan gaan we met zijn alle boven op het dakterras van ons hotel eten.

Ma 8 april – Bhaktapur – Nuwakot

Vanmorgen hadden we de wekker op 6.15 h laten staan. Vanwege de belletjes geluiden van het plein en blaffende honden was iedereen veel eerder wakker. Om 7 h zaten we aan het ontbijt, alweer goed verzorgd. Om 7.45 h zijn we Bhaktapur uitgelopen, want het oude centrum is autovrij. Om 8 h reden we weg. Eerst hadden we de grote weg waarop we de Kathmandu vallei uitreden.

Daarna slingerde de weg omlaag tussen de heuvels richting Pokhara. Het is een drukke weg met niets dan vrachtwagens en bussen. Daar tussendoor wurmen zich nog motorrijders.

Drukke weg naar Pokhara

Tussendoor hadden we een toiletpauze en een tankpauze. Het landschap werd steeds mooier en de weg steeds slechter. Toch was de weg alweer flink verbeterd sinds november. Na een paar uur verlieten we de weg naar Pokhara voor de weg naar Nuwakot. Ook dit was een mooie slingerweg naar boven. Eigenlijk wel een mooie route. Het laatste stuk naar ons hotel was weer smal en onverhard. Al met al toch veel onverharde en avontuurlijke wegen gehad vandaag.

Slinger,ende modderweg naar Nuwakot

Om 12.45 h kwamen we bij ons hotel, Famous Farm aan in Nuwakot. Dit is echt een schitterend gelegen huis met een heel mooie tuin eromheen.

The Famous Farm in Nuwakot

We kregen direct ons lunch geserveerd, verschillende gerechtjes op een dienblad c.q. groot bord. Heerlijk.

Daarna vrij tot 15 h, waarna we naar Nuwakot Bazaar zouden wandelen. De wandeling was lekker rustig. In Nuwakot Bazaar stond nog een oud paleis en tempel. Deze regio was het epicentrum van de aardbeving in 2015. Nu pas wordt de tempel gerestaureerd. De houtbewerkers waren druk bezig om oude bewerkte houten palen te kopiëren.

Nuwakot Bazaar

Daarna via een andere route terug naar ons hotel. Onderweg nog mooi uitzicht op de witte bergen die wel gedeeltelijk door wolken bedekt waren. Om 16.30 h waren we weer terug bij het hotel. Om 17 h kregen mensen kans om mee te helpen koken, een soort Nepalese kookworkshop. Een heerlijke plek om te relaxen.

Uitzicht vanaf hotel op paleis van Nuwakot Bazaar

Di 9 april – Nuwakot

Vannacht was een minder stille nacht dan iedereen hoopte. Het heeft namelijk de hele nacht geonweerd en geregend. Nancy heeft al beter geslapen, het hoesten is bijna over. Om 8.30 h was het ontbijt. Eerst kregen we allemaal een klein schaaltje met yoghurt en fruitstukjes. Vervolgens een bord met toast, ei, rösti, kaas en tomaat. Er kwam ook nog extra toast op tafel. Verder was er honing, jam en chutney.

Om 9.30 h begonnen we met de helft van de groep aan de rondwandeling. Een jongen van het hotel ging mee als gids. Toen we vertrokken was het gelukkig droog geworden. We hebben een mooi rondje gemaakt. Eerst omhoog, via een paar huisjes, naar de top van een heuvel.

Uitzicht rondwandeling Nuwakot na een regennacht

Daar hadden we mooi uitzicht over het dal en de verse sneeuw op de top van de Ganesh Himal. Wel hingen er wolken door de regen. Daarna zijn we via stenen trappen omlaag gelopen en kwamen we net voor Nuwakot Bazaar weer op de weg uit.

Via trappen de heuvel afdalen richting Nuwakot Bazaar

Een mooi rondje. Onze gids vertelde veel, het tempo lag dus laag. In totaal was het minder dan 4 km. Terug bij het hotel rond 12 h stond er al een drankje op ons te wachten. Daarna hadden we vrij tot 13h, dan zouden we gaan lunchen. De lunch was weer heel goed. Iedereen krijgt een eigen bord met alle gerechtjes erop. Daarna komen ze met een schaal langs en kun je van ieder gerecht bij krijgen. Hans en Nancy hebben nog een tweede wandeling geregeld die een beetje langer mocht zijn. De rest bleef bij het hotel of is zelf een stukje gaan lopen. Nu ging een andere jongen van het hotel mee als gids. Om 15 h vertrokken we. Het is ondertussen zonnig, maar ook heiig geworden.

Uitzicht vallei, 2de wandeling Nuwakot

Nu volgen we een grotere bosweg. We liepen een heel stuk omlaag en volgden deze weg tot een dorp ca 4,5 km verderop.

Hier draaien we om

Daar zijn we omgedraaid en zijn deze weg een stukje terug gewandeld tot een splitsing. Daar zijn we links gegaan, weer verder omlaag. Een heel stuk verder kwamen we bij een tweede dorp waar kinderen op ons af kwamen. De “mondigste” sprak goed Engels en vroeg van alles. Toen werden we uitgenodigd om mee te komen naar hun huis, waar ze een viering hadden. Dit bleek de 1-jaarse herdenking van het overlijden van oma te zijn. We moesten op een stoel zitten. Kregen een tika aangeboden, deze zegening werd uitgevoerd door een vrij jonge man. We kregen er 60 roepies en een kruid bij. Vervolgens kregen we lassi aangeboden. Toen nog fruit en ook nog een Roti, gefrituurd deeg. Ondertussen bleven de kinderen met ons in het Engels babbelen. Hans mocht foto’s maken van alle familieleden en er werd speciaal gevraagd of hij een foto van opa wilde maken.

De hele familie waar we uitgenodigd werden

Daarna zijn we maar weggegaan. We hebben onze laatste stroopwafels als cadeau aangeboden. Het geld dat we gekregen hadden mochten we niet achterlaten. Dat moesten we meenemen. De weg ging verder langs huisjes en eindigde in Nuwakot Bazaar. Vandaar zijn we weer teruggelopen naar ons hotel the Famous Farm. Om 17.40 h waren we terug en hadden we 9,9 km gelopen en ca 300 m gestegen en gedaald. We hebben ons verfrist en om 19 h was weer het avondeten. Alweer heel goed. Het personeel is ook supervriendelijk hier.

Na het eten hebben we alle drankjes afgerekend en zijn naar de kamer gegaan. Morgen weer een lange rit naar Pokhara.