Vannacht ging het flink tekeer, het stortregende en tegelijkertijd onweerde het best heftig. We werden vroeg wakker, al om 5.15 h. We probeerden nog een beetje te slapen, maar dat lukte niet. Hans ging een rondje door de tuinen van het hotel maken, en kwam al met hele mooie foto’s terug.

Cahuita, De gouden gifkikker (Dendrobates auratus) in tuin hotel
Cahuita, tuin hotel, De Midden-Amerikaanse agoeti (Dasyprocta punctata)

Daarom appte Nancy naar Monique dat we vroeger konden ontbijten. Om 7.30 h gingen we al ontbijten. Na rustig ontbeten te hebben, vertrokken we om 9 h met een nieuwe bus, maar wel met onze vertrouwde chauffeur Erick, naar de Bribri. We waren met zijn vijven voor de Bribri excursie; Margo en Pieter, Monique en wij tweeën.

Het was ongeveer 25 km rijden. Om 9.45 h kwamen we bij de Bribri aan. We werden door Catato welkom geheten en kregen een lesje in de Bribri taal en uitleg over kleding, pijl en boog, touwen etc. Ook was er een soort kastanjeachtige vrucht die na 2x hard wrijven een soort elektrische schok gaf. 1x wrijven was goed voor muggenbeten, bij 3x zou je huid verbranden. Er werden ook fluitjes van de vrucht gemaakt.

Daarna liepen we over het terrein en vertelde hij van alles. Hij haalde ook streken uit. Monique moest haar hand geven en die boog hij naar achter en legde deze op een plastic hagedis. Monique schrok hier echt gigantisch van. Daarna kregen we eerst uitleg over hoe de touwen gemaakt werden. Daarna moesten de dames hun vinger over rode pitjes in een vrucht wrijven en konden ze daarmee de lippen kleuren, dus te gebruiken als lippenstift. Nog een stukje verder was Monique weer de klos, eerst kreeg ze met een vrucht een nagel gekleurd, lichtgeel zoals kurkuma. Daarna werd met een rode vrucht haar vinger ingesmeerd en legde Catato zijn vinger erop. Dit bleek gom te zijn, plaksel. Gelukkig was de verbinding weer los te trekken.

Daarna hoorden we een toekan, daar konden we ook weer een mooie foto van maken.

Cahuita, De swainsons toekan (Ramphastos ambiguus swainsonii),
Cahuita, De swainsons toekan (Ramphastos ambiguus swainsonii),

We kregen nog uitleg over verschillende bomen, zoals de cacao boom, de latex boom, etc. Iets verder was een aparte ruimte, daar zaten allerlei kikkers. Het was wel aangelegd, met een metalen rand en een sproeier om alles vochtig te houden. Maar zo konden we wel al de kikkers zien. De namen moeten we later nog opzoeken.

Cahuita, Bribri excursie, De aardbeikikker (Oophaga pumilio), met blauwe pootjes noemen ze deze hier de blue jeans kikker.
Cahuita, Bribri excursie, boomkikker, Smilisca phaeota
Cahuita, Bribri excursie, boomkikker, Smilisca phaeota

Als volgende stopten we bij een grote hut, die eigenlijk de heiligste ruimte van het terrein bleek te zijn en bedoeld was voor een sjamaan om daar zijn sessies te houden. Daar moest altijd een vuur branden om de ruimte rein te houden.

Cahuita, Bribri excursie

Vervolgens kwamen we in een kookgedeelte. Daar kregen we een demonstratie over cacao. Eerst werden de cacao bonen gedroogd, daarna boven vuur geroosterd. Daar mochten we ook even bij helpen, dat was wel heel heet zo dicht bij het open vuur. Daarna kwam de typische cacao-lucht vrij en ging een dame van de Bribri rond om dit te laten ruiken.

Cahuita, Bribri dame

Vervolgens werden de bonen gemalen op een grote steen. Dat was zwaar werk. Dat hebben we allebei ook even gedaan c.q. geprobeerd. De grote schilfers van de gemalen cacao bonen werden door middel van opgooien vanaf een plateau verwijderd. Daarna werd het restant in een soort gehaktmolen gedaan en door het malen werd het een cacao pasta. Dit werd met kokend water gemengd en kregen we als warme chocolademelk uit kleine kalebassen te drinken. Het smaakte heerlijk, helemaal niet bitter. Vervolgens werd er melkpoeder en suiker en konden we weer drinken. Ook dit smaakte heerlijk. Nancy vroeg hoe lang de chocopasta houdbaar was. Ze maakte er bolletjes van en die waren jaren houdbaar. Het was geen chocopasta zoals we in Nederland op de boterham smeren.

We hebben later 3 bolletjes gekocht en ook 2 van de kastanje achtige vrucht.

Vervolgens kregen we een lunch, deze werd in een gevouwen bananenblad opgediend. Het smaakte ons heel goed.

Om 11.45 h reden we terug naar Cahuita, waar we ons bij het lunchadres van gisteren lieten afzetten, bij Aroma. Daar trakteerden we ons op een smoothie en een stuk taart. De keuze was cheesecake of tres leche taart.

Daarna liepen we toch nog even naar het Cahuita NP. We liepen om 13.30 h het park binnen. Net voor de ingang hadden we de tip van Pieter gekregen dat er ijsvogels zaten. Die zagen we dus nu ook.

Cahuita NP, De Amazone-ijsvogel (Chloroceryle amazona).

In het park liepen we weer richting Playa Blanca.

Cahuita NP

We passeerden een groep, daar was de adder van gisteren weer te zien, nu vlak naast het pad.

Cahuita NP, Schlegels grijpstaartslang of wimpergroefkopadder (Bothriechis schlegelii)

Vlakbij de lagune bij Playa Blanca zagen we weer de hagedisachtige, volgens Jeroen een basilisk

Cahuita NP, De helmbasilisk (Basiliscus basiliscus).

We liepen de Sendero trail weer op. Daar kwamen we ook Marian en Wiebe tegen samen met de nieuwe reisgenoten die vandaag hier aangekomen waren; Janiek en Jeroen.

Nu werden we al eerder teruggestuurd, maar dat vond Nancy niet erg,  Nancy begon weer overhit te raken. Om 15.30 h waren we terug op de kamer en aldaar ging Nancy even liggen.

Daarna was er om 17 h in het restaurant een borrel van Sawadee omdat de hele groep nu compleet was. Nancy was moe, dus om 18 h bestelden we ook eten, zodat we niet te laat naar bed zouden gaan. Vandaag bestelden we pizza, Nancy een normale, personal, pizza. Hans een belachelijk grote pizza, een Grande. Hans kreeg hem ook nog op.

Tijdens het eten de foto’s geselecteerd en dit dagverslag gemaakt.

Om 20 h gingen we terug naar de kamer. Morgen zullen we om 7.15 h vertrekken naar Tortuguero N.P.

Wil je automatisch een mail krijgen als we een nieuwe blog update maken, meld je dan hieronder aan

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Wil je automatisch een mail krijgen als we een nieuwe blog update maken, meld je dan hieronder aan

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Categorieën: blog

1 reactie

Jeroen · 23/07/2024 op 05:59

Eerste kikker is een Dendrobates auratus
Tweede Oophaga pumilio aardebei kikker

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *