Vanmorgen stonden we om 6.00 h op. Nancy had iets beter geslapen, maar was nog steeds moe. Om 6.30 h zaten we aan ons ontbijt in het restaurant. Nancy kreeg nog niet veel op,  dus morgen een gerecht minder bestellen, de avond tevoren moesten we onze bestelling voor het ontbijt al doorgeven na het diner. Na het ontbijt moesten we al onze lunch bestelling doorgeven. Wij wilden niet het 3-gangen lunch menu, maar hebben gewoon de 1e gang een salade met een portie frites als lunch besteld. Brood als lunch kennen ze hier niet.
Om 7.15 h vertrokken we met Edwin naar de ingang van het Kibale NP, het Kanyanchu Visitor Center. Daar werden we geregistreerd en moesten we op de briefing wachten. De 35 beschikbare plaatsen waren zo te zien volledig volgeboekt.
Na de briefing werd de organisatie waar je geboekt had omgeroepen en de naam van je chauffeur. Daarna kwam je bij een van de Nationaal Park rangers terecht. Ze maakten groepen van 8 personen. Wij kwamen bij ranger Jeanette terecht. Van haar kregen we nog een korte briefing. Vanwege de vuurmieren (safarimieren) moesten we de broekspijpen in de sokken doen, verder moesten we vanwege insecten lange mouwen aan. En als laatste een mondmasker mee als we heel dicht bij de chimpansees zouden komen. Ze kunnen door menselijke ziektes ook ziek worden.
Om 8.40 h begon de chimpansee trekking. We gingen via een smal pad de jungle in. Er zitten meer dan 1000 chimpansees in dit nationaal park. Die zijn over 5 gemeenschappen verdeeld. De gemeenschap die ze aan mensen hebben laten wennen bestaat uit 120 chimpansees. Maar die trekken niet als 1 groep op.
Ze trekken ook rond, dus er was ook een kans dat we geen chimpansees zouden zien.
Daarna begonnen we aan de mooie wandeling in de jungle.

Pad door de jungle, vanwege nat stuk, een knuppelpad

Onderweg kregen we uitleg over verschillende bomen. De ranger hield contact met de andere groepen. Op een bepaald moment begon ze wat sneller door te lopen, er was vast een groep gesignaleerd. Hans stapte zelfs nog bijna op een goed gecamoufleerde kameleon van enkele cm op het pad, die tussen droge bladeren op het pad zich voortbewoog in typische kameleon slow motion stijl . Nancy had hem niet gezien.

Kameleon

Na het betreden van het NG4 perceel hoorden we al af en toe chimpansees roepen.
Iets na 10 h kwamen we aan bij een bomengroep, waar een aantal chimpansees aan het ontbijten waren hoog in de boomtoppen. De geluiden die ze af en toe maakten was indrukwekkend en ook mooi om te horen. Bij de bomengroep hadden we zicht op 4 chimpansees en 1 babychimpansee. Eentje, het alfamannetje at niet, maar zat stil in de boom te kijken. De rest zat meer verstopt tussen de bladeren. We zouden hier wachten tot ze klaar waren met ontbijten, waarna ze mogelijk omlaag zouden komen.

chimpansee
Baby chimpansee


Alle andere groepen hadden deze lokatie inmiddels ook gevonden. Ze bleven tot ca. 11 h in de bomen. Je moest niet onder de boom zelf gaan staan, want op een gegeven moment regende het urine van 2 plassende chimpansees.
Om 11.15 h daalden een aantal chimpansees af en mochten we ze (met mondmasker op) op gepaste afstand achterna lopen. Ze gingen regelmatig ergens zitten en het leek wel of ze echt aan het poseren waren voor de camera. Hier konden we de mooiste foto’s maken.

Alfamannetje chimpansee
Alfamannetje, chimpansee
Chimpansee

We zijn alles bij elkaar veel langer dan het toegestane uur bij de chimpansees gebleven. Daarna liepen we zonder pad door de jungle, tot we op een landweg kwamen. Daar stonden onze chauffeurs ons op te wachten en werden we terug gebracht naar het bezoekerscentrum.
Daar kregen we als afscheid een certificaat dat we de chimpansee trekking gedaan hadden. We hadden trouwens maar 3 km gelopen.
Om 12.45 h waren we terug bij de lodge. Daar hebben we in het restaurant onze lunch gegeten en alle foto’s op de tablet gezet om te selecteren. Hans had heel veel foto’s gemaakt. Vanuit het restaurant zagen we ook een mooie kolibrie op een van de bloemen zitten. Heel mooi. Nu kreeg Nancy trouwens al meer op met de lunch.
Om 14.15 h vertrokken we weer, nu om de Bigodi Swamp wandeling te gaan doen.
Deze was minder druk bezocht dan de Chimpansee trekking in de ochtend. Alle inkomsten komen ten goede aan de Bigodi gemeenschap.
Ook hier kregen we eerst een briefing. Onze gids was Messi, maar ook een leerling gids zou meelopen in het kader van zijn opleiding.


In dit gebied was er een heel gevarieerde begroeiing. Ook zagen we direct aapjes, de beroemde blauwe Turaco vogel en nog veel meer.

Red Columbus aapje
Blauwe GIant Turaco
Door het moerasgedeelte met grote papyrus
Velvet aap
Red tail monkey
Wood kingfisher, ijsvogel
Baby baviaan

Vandaag hadden we trouwens geluk met het weer. We hadden de hele dag zon, tot net na 15 h. Toen begon het te regenen. We konden kiezen uit naar de weg lopen en ons door onze chauffeur te laten op te halen, of de regenkleding aan te doen. Wij kozen voor de regenkleding.
Wij waren de enige groep die verder ging. Daarom waren alle andere auto’s en busjes al weg toen we terug kwamen bij het startpunt in Bigodi. We hadden onderweg heel veel gezien: Velvet monkey, olive baboon, red tailed guenen monkey, red colored bas, een reiger, een hornbill vogel, de Harry havik en natuurlijk de blauwe turaco. Verder nog best veel vlinders. We hadden dit uitstapje niet willen missen.
Om 17 h waren we terug bij onze lodge. Daar dronken we nog iets met Edwin terwijl we ook deze foto’s op de tablet kopieerden en een eerste selectie maakten.
Dit was na de twee reisdagen de eerste echte vakantiedag, maar het voelde aan of we al veel langer hier waren.
Om 18 h gingen we douchen, we hadden echt heel veel gezweet tijdens deze wandelingen. Om 19 h hadden we gereserveerd voor het diner. De menu’s en de opdiening zijn heel chique en verfijnd, bedenkende dat we vlakbij de jungle verbleven.
Morgen zullen we weer niet uitslapen, want we hebben bij het hotel toch nog de Turaco treetops forest wandeling geboekt. Die zal morgenochtend beginnen om 8.00 h en het geld zal naar een lokaal herbebossings project gaan.
Na de wandeling zullen we vertrekken naar Kilembe, waarbij we voor onderweg nog 2 stops aan de chauffeur hebben doorgeven. Morgen zal niet zo’n hele lange rit zijn.
Vanavond wel weer op tijd naar bed, want onze website is vanaf het Turaco Treetops niet bereikbaar, hopelijk zal het publiceren op onze blog morgen wel lukken ergens onderweg.

Wil je automatisch een mail krijgen als we een nieuwe blog update maken, meld je dan hieronder aan

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Wil je automatisch een mail krijgen als we een nieuwe blog update maken, meld je dan hieronder aan

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Categorieën: blog

3 reacties

Elly vd S · 02/08/2023 op 12:18

Dag Hans en Nancy,

Wat een bof al zoveel gezien te hebben! Indrukwekkend. En voor morgen Hans, een fijne verjaagdag gewenst van ons, Jan en Elly!

wies · 02/08/2023 op 15:41

hoi. jullie hebben al een mooie trip gedaan weer heel mooie foto,s nog hele fijne wandelingen .Hans alvast hartelijk Gefeliciteerd morgen. een fijne dag .groetjes Wiel en Wies.

Peter · 14/08/2023 op 19:52

Hoi Hans en Nancy, Leuk om jullie verhalen in Oeganda te lezen! Ik loop een beetje achter, en heb de komende tijd dus nog wat te lezen. Wat een prachtige natuur en uiteraard weer prachtige foto’s.
Zelf heb ik eind mei 9 dagen op Sicilië gewandeld, van Palermo naar Agrigento. Ook een hele enerverende tocht, gelukkig net voordat het daar zo bloedheet werd!
Groetjes, Peter

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *