Di. 10 augustus, naar IJsland; Blue Lagoon en vulkaan Fagradalsfjall

Vanmorgen kwamen we om 11.00 h op P3 bij Schiphol aan. We hadden geen oponthoud onderweg. Daarna namen we de shuttlebus en konden we bij balie 1 in vertrekhal 1 aansluiten in de rij. Na ongeveer 30 minuten waren we de bagage kwijt en hadden we onze online check in omgeruild voor een papieren bordingpas. Bij allemaal werden de coronacheck codes gecontroleerd. We hadden er twee opstaan, de vaccinatie en negatieve allergeen test.
Daarna moesten we nog door de security, dit ging ook snel.
Om 12 h stonden we binnen en gingen we lunchen bij La Place. Daar waren eigenlijk te weinig zitplaatsen, maar we konden gelukkig nog een plaats vinden.
Daarna liepen we naar de gate gelopen, maar daar was nog niets te doen. Ter vermaak hebben we allemaal, behalve Wiel, de 5 minuten massageautomaat genomen. Nancy voelde dat ze weer gevoelige schouders had. Daarne konden we wel langzaam naar D60 lopen.
Om 13.30 h begon het boarden. Het vliegtuig zat helemaal vol. Dat hadden we eigenlijk niet verwacht. We hadden gedacht dat ze daar ook ruimte tussen de verschillende boekingen zouden aanhouden.
Het toestel vertrok op tijd, om 14.20 h zaten we echt in de lucht. We zaten in de middenrij, dus we konden niet naar buiten kijken. We landden ook iets eerder, om 15.05 h. In de aankomsthal werd onze coronacheck codes en identiteitsbewijs gecontroleerd en de registratie barcode van IJsland. Daarna moesten we deze nog 1x laten zien om naar buiten te komen. Na de douane stond er een pinautomaat en kon Wies geld wisselen naar IJslandse kronen.
Eenmaal buiten in de hal, liepen we naar de Hertz balie voor onze gereserveerde auto. We kregen een Renault Clio station. De auto was niet zo ruim, als dat we ons bij de boeking hadden voorgesteld, maar alle koffers pasten erin. We hadden op het vliegveld nog willen eten, maar in de aankomsthal was niets te krijgen.
Vervolgens reden we naar de Blue Lagoon. We moesten even met de Tomtom stoeien, omdat deze de locatie niet als een POI herkent, ook de navigatie van de auto niet. Nancy had ook al een paar keer de webcam gecontroleerd van de Fagradalsfjall, maar er was geen vurige lava te zien. Gisteravond zagen we op de webcam nog een heel spektakel.
Om 17.00 h kwamen we aan bij de Blue Lagoon. Daar moesten we even naar de boeking zoeken. We konden er iets eten in het cafetaria, maar pas na het betalen van de entree, die nu om 17 h een stuk duurder was. Ook de sandwiches die in het cafetaria te krijgen waren, waren behoorlijk duur, tussen de €12 en €15. Aan die prijzen moesten we toch weer even aan wennen. We namen alle vier een panini ham/kaas, die werden warm gemaakt.
Daarna gingen we naar het bad. We konden ons omkleden, daarna een douche (eigenlijk naakt en daarna pas badpak aantrekken) en vervolgens konden we het bad inlopen. We waren er in 1997 ook al geweest, maar toen was het water op dat moment te heet en konden we er niet badderen. De entree gaf recht op een silicamasker, dat konden we bij een gebouwtje in het water gaan halen. Ze hadden ook nog andere maskers. Bij een spiegel kon je je gezicht met het masker plamuren. Het mocht 5-10 minuten blijven zitten. Daarna gingen we, met masker op, in de rij voor het drankje staan. Er stond overal dat je genoeg moest drinken vanwege het hoge gehalte aan mineralen in het water.

Impressie van de Blue Lagoon


Iets voor 19 h verlieten we het Blue Lagoon bad Toen werd het Nancy even slecht, waarschijnlijk de combinatie van de reis en de mineralen. Omstreeks 19.15 h waren we klaar met douchen en aankleden en vertrokken we vanaf de Blue Lagoon.
We reden allereerst naar de parkeerplaats van de actieve vulkaan Fagradalsfjall. Nancy had vanuit de Blue Lagoon nog de webcam gecontroleerd, toen was er nog geen rode lava te zien. Op de parkeerplaats waren we met zijn drieën nog te moe om naar boven te lopen. Hans ging alleen met de camera bewapend naar het verste punt, waar de webcam staat (3,5 km en 300 m stijgen, enkele reis) om foto’s te maken, hij vertrok om 20.05 h.

Het pad dat Hans omhooggevallen moest lopen, eerste gedeelte naar de vulkaan Fagradalsfjall. Nog niet in beeld
De lavastromen van boven gezien.

Om 21 h waren Nancy, Wies en Wiel iets bijgekomen en gingen ook nog een stukje wandelen, naar de Nátthagi. Dat was een relatief vlakke wandeling en geeft een mooie impressie.

lavastroom bij Nátthagi

Eenmaal daar aangekomen liep Nancy verder omhoog en gingen Wies en Wiel terug naar de auto. Eenmaal hoger gekomen, bleek dat er ondertussen toch de vurige gehoopte lava uitbarstingen te zien waren.

Vurige lavauitbarsting Fagradalsfjall
Vurige lavauitbarsting Fagradalsfjall
Vurige lavauitbarsting Fagradalsfjall

Nancy liep nog een eind omloop en heeft toen naar Wies gesmst dat ze verwachte dat Hans nog wel een tijdje boven zou zijn. Een paar minuten later zag ze Hans vlakbij. Hij was omlaag aan het rennen. Hij had boven wel 1000 foto’s gemaakt en had schaafwonden op zijn knie van het leunen op de scherpe lava.

overzicht lava landschap fagradalsfjall


Daarna liepen we samen omlaag. Iets na 22 h waren we bij de auto en reden we omstreeks 22.15 h door naar ons hotel Örk in Hveragerdi, 68 km verderop. Daar kwamen we om 23.20 h aan.
Op de kamer onze spullen gereorganiseerd en de natte badkleding opgehangen. Die gaan we nog niet droog krijgen op 1 nachtje.
Ook op de WiFi weer even naar de webcam van de vulkaan gekeken. In het donker was de uitbarsting toch nog iets heftiger, je zag nu mooie lavastromen omlaag vloeien.
Na alle activiteiten zoals nog alle papieren voor morgen sorteren en de rugzak opnieuw pakken, lagen we pas om 00.40 h in bed.

Wil je automatisch een mail krijgen als we een nieuwe blog update maken, meld je dan hieronder aan

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Wil je automatisch een mail krijgen als we een nieuwe blog update maken, meld je dan hieronder aan

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Categorieën: blog

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *