Vanmorgen stonden we om 7 h op. Om 7.30 h gingen we buiten kijken om een theetje te kopen voor Nancy. De bus stond er toen al, dus haalden we ook Nancy haar camera op bij Albino.
Daarna hebben we op de kamer de foto’s van Hans op de tablet gezet. Om 8 h vertrokken we. In de bus aten we ons gekocht ontbijt op. Om 9 h kwamen we in Muna aan, de geboorteplaats van onze chauffeur Albino, hij wilde ons graag de markt laten zien. We hebben rustig rondgeslenterd op de markt. Bij 2 dames die het tortilladeeg aan het maken waren, kregen we een stukje deeg te proeven. Bij een andere dame kregen we een zapota vrucht te proeven. We kochten op de markt 2 bananen, chilipoeder en een mengsel van zout en chili.

Muna, markt zout-chili mengsel

Daarna bezochten we de kerk. Bij het zoeken naar een winkeltje om cola bij te kopen, kwamen we langs een tortilla fabriekje.

Muna, tortilla fabriekje

Het was vandaag, in de zon, echt heel warm.
Om 9.50 h reden we naar Uxmal waar we om 10.30 h aankwamen. Met 8 personen namen we weer een gids. Deze gids was een stuk slomer dan de gids in Chichén Itzá. Wel wist hij genoeg te vertellen. Uxmal is een grote archeologische vindplaats, in typische Puuc-stijl met veel afbeeldingen van de regengod Chaac.
We kwamen eerst langs de piramide del Adivino (piramide van de waarzegger).

Uxmal, pirámide del Adivino.

Deze stamt waarschijnlijk uit de 6de eeuw. De piramide is 35 m hoger en hoger dan de piramide van Chichén Itzá. Hij heeft een ovale vorm. Overal liepen  leguanen rond.

Uxmal, leguaan

Daarna kwamen we bij Cuadrángulo de las Monjas (nonnenhuis). Deze bestond uit 4 lage gebouwen rondom een plein gebouwd en in zuivere Puuc-stijl uit de 10de eeuw opgetrokken.

Uxmal, Cuadrángulo de las Monjas

De gevels zijn mooi gedecoreerd met prachtige friezen, met symbolen, maskers van de god Chaac, gevederde slangen en geometrische motieven.

Uxmal, regengod Chaac

Sommige afbeeldingen vertoonden, volgens de gids, zelfopoffering. De man tapte dan bloed van zijn geslachtsdeel en sperma af om te offeren.
Daarna gingen we via het balspelveld naar het Palacio del Gobenador (paleis van de Gouverneur).

Uxmal, balspelveld
Uxmal, Palacio del Gobenador

Dit lag op de top van een heuveltje, waardoor we mooi uitzicht hadden op de pirámide del Adivino.

Uxmal, uitzicht vanaf Palacio del Gobenador
Uxmal, pirámide del Adivino

Hier stond ook de troon van de Jaguar en erachter het Schildpadhuis. Daarna daalden we via de Gran Pirámide weer af en liepen we terug naar de ingang. We passeerden opnieuw de pirámide del Adivino.

Uxmal, pirámide del Adivino

Om 12.15 h waren we terug bij de bus en reden we weg naar onze lunch restaurant. Dit was een speciale traktatie van Djoser. We kregen eerst soep. Vervolgens moesten we allemaal buiten gaan kijken. Ons gerecht kwam uit een soort vuurkuil. Na het eten werd er live een soort cocktail gemaakt van tequila, koffielikeur, water en limoen. Het echte mengen werd per glaasje aan tafel gedaan. Je kreeg een sombrero op. Met het glaasje, afgedekt met een servetje, werd 3x hard op tafel geklopt en dan moest je deze in een keer achterover slaan.
Om 13.45 h reden we weg vanaf het restaurant met Campeche als eindbestemming. De meeste deden een dutje onderweg. Om 15.30 h kwamen we in Campeche aan.
Nadat ook de bagage was gearriveerd, gingen we om 16 h samen met Cristel nog een kleine stadswandeling in Campeche doen.

Campeche, mooi straatje

We liepen eerst naar de kerk van San José, op het bordje stond ex-kerk, dus we weten niet wat er nu in het gebouw zit.

Campeche, kerk van San José

Daarna liepen we naar de kerk van San Francisco. Deze had een mooi altaar binnenin.

Campeche, kerk van San Francisco

We kwamen langs nog een kerk voordat we naar het centrale plein met de kathedraal Santa Isabel arriveerden.

Campeche, kathedraal Santa Isabel

Daarna liepen we buitenom de stadsmuur naar de Malecón om de zonsondergang om 17.25 te bekijken.

Campeche, zonsondergang

Na afloop liepen we terug naar onze kamer om af te koelen en ons om te kleden. Om 19.45 h zijn we met Cristel gaan eten in het eetstraatje Calle 59. In het restaurant dat we kozen zat eigenlijk nog niemand. Toch hebben we er lekker gegeten. Rond 21 h liepen we terug naar de kamer. Bij een restaurant aan de Calle 59 werd een biertap op je tafeltje gezet naar grootte van de hoeveelheid bier besteld. Deze hadden we nog nergens gezien.
Morgen zal weer een reisdag worden.

Wil je automatisch een mail krijgen als we een nieuwe blog update maken, meld je dan hieronder aan

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Wil je automatisch een mail krijgen als we een nieuwe blog update maken, meld je dan hieronder aan

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Categorieën: blog

1 reactie

Roger · 22/12/2022 op 10:52

fantastische foto’s! geniet van jullie vakantie in dit prachtige land!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *