Vanmorgen gingen we om 7.15 h ontbijten in het hotel. Gisteren was verteld dat het ontbijt vrij snel oftewel rapido zou gaan. Dat bleek dus helaas niet waar. Wij waren net voor 8 h klaar, anderen van onze groep pas na 8 h. Vanwege de verwachtte drukte bij de kaartverkoop van het archeologische park was de planning gemaakt om uiterlijk om 8 h weg te rijden. Nu reden we pas omstreeks 8.15 h weg en stond er inderdaad een lange rij bij de kaartjes balie. We sloten in de rij aan en na circa 30 minuten hadden we de kaartjes. Daarna bracht de bus ons naar het bovenste gedeelte van het park toe. Bij dit park wilde er niemand van de groep met een gids op pad en daarom gingen wij ook maar zonder gids op pad. Deze tempels en ruïnes liggen meer in de jungle, hetgeen de beleving nog veel mooier maakte. Het zijn Maya tempels uit de periode 250 – 900 n.Chr. en staan bekend om de mooie hiërogliefen en reliëfs.
Boven in het park kregen we direct een paar mooie tempels te zien. Naast elkaar lagen de tempel van de schedel, tempel XII, tempel XIII en de tempel van de inscripties. En deze lagen allemaal gelegen tegen een groene junglewand.

Palenque, tempel van de schedel.

In tempel XIII was de tombe van de rode koningin gevonden, en daar mochten we de tempel binnenlopen. De mummie en de gevonden voorwerpen lagen nu in het museum vanhet archeologische park. In de tempel van de inscripties, de meest linkse tempel, was de tombe van Pakal gevonden, een van de Maya heersers/koningen.

Palenque, tempel van de inscripties.

Hierna liepen we om het paleis heen en kwamen we bij een tweede plein waar naast elkaar aan de ene zijde de tempel van de zon,  de tempel XIV en tempel XV lagen en aan de andere zijde de tempel van het kruis.

Palenque, tempel van het kruis.

Deze konden we ook allemaal omhoog lopen en er bovenin naar de inscripties kijken.

Palenque, reliëf van tempel XIV.

Alleen de tempel van het foliated cross was afgesloten, deze was nog in restauratie. De grootste was de tempel van het kruis. Vanaf de top hadden we mooi uitzicht op de jungle en de ruïnes.

Palenque, Uitzicht vanaf de tempel van het kruis op de tempel van de zon.
Palenque, Uitzicht vanaf de tempel van het kruis op het paleis

Er lagen nog een paar kleinere tempel ruïnes, maar het pad ernaar toe was afgesloten. Op sommige niet gemaaide stukken, vlogen heel veel vlinders rond,  het leek op een echte vlinderweide.

Palenque, vlindercollage


Daarna liepen we verder om het paleis en kwamen we langs het balspelveld en vervolgens gingen we naar de noord-groep en de tempel of the court. Dit was weer een hele steile piramide. Boven aan de achterkant hadden we mooi zicht over de jungle.

Palenque, balspelveld
Palenque, tempel of the court
Palenque, jungle achterkant tempel of the court

Daarna verlieten we het bovengedeelte en liepen het pad omlaag door de jungle. We kwamen langs een zeer mooie waterval en nog langs verschillende, meer overwoekerde Maya ruïnes.

Palenque, waterval

Deze heette groep B en de groep de los Murciélagos. Deze laatste waren baden. Daarna konden we eerst over een houten hangbrug lopen en bij een splitsing weer een stukje omhoog lopen naar de ruïnes genaamd groep 1 en groep 2.
Daarna liepen we een stukje terug en verder omlaag waar we bij de uitgang/ingang van het park kwamen.
Van hieruit liepen we naar het museum. Hier werden de verschillende vondsten tentoongesteld. Er zaten echt geweldig mooie aardewerken figuren bij. Echt heel hoogstaand pottenbakkerswerk. Een van de topstukken was de tombe van Pakal en de vondsten die op de mummie van de rode koningin gevonden waren.

Palenque, tombe van Pakal.


Om 12.30 h zouden we weer met de bus vertrekken. We hadden nog tijd dus gingen we nog even de museumwinkel in. Daar vonden we een heel mooi aardewerk beeldje, een replica van een van de vondsten. Dit beeldje hebben we gekocht.
Om 12.30 h vertrokken we. De bedoeling was om naar de watervallen van Roberto Barrios te rijden. Helaas was er een ongeluk gebeurd en stond er een hele lange stilstaande file. Omdat de meeste bussen omdraaiden, draaide onze bus ook om en gingen we uiteindelijk terug naar het hotel. Nu hadden we dus een vrije middag.
Samen met Cristel en Fimka zijn we eerst gaan lunchen in Café Jade, en vervolgens liepen we een rondje door het stadje Palenque, hetgeen ook heel leuk bleek te zijn.

Palenque, stadje

Om 16 h waren we terug op de kamer. Om 19 h hadden we weer afgesproken om bij hetzelfde café te dineren. Om 20.30 h waren we weer terug op de kamer. Morgen zullen we weer om 8 h vertrekken, deze keer zullen we gaan ontbijten bij de buren.

Wil je automatisch een mail krijgen als we een nieuwe blog update maken, meld je dan hieronder aan

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Wil je automatisch een mail krijgen als we een nieuwe blog update maken, meld je dan hieronder aan

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Categorieën: blog

1 reactie

Wies · 28/12/2022 op 05:46

Hoi. weer hele mooie foto ,s .Jullie moeten er weer iedere dag er vroeg uit. Hier is weer heel rustig .Moet vandaag voor Romy een topje de bandjes korter maken ze heeft Vrijdag een glitter feest. Morgen ga ik met Arie en Mirjan En Romy naar Maastricht .Jullie nog fijne dagen het is nu bijna voorbij .Groetjes van ons . ps dat glitter feestje is niet van Romy maar van vriendinnen .Zelf houd ze geen feest .

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *