Vanmorgen moesten we alweer vroeg opstaan, dat viel nog steeds niet mee voor Nancy. Om 5.00 h ging de wekker. Voor 6.00 h waren de duffelbags weer gereed gemaakt voor transport. Om 6.00 h ontbeten we, waarna we om 6.30 h wegreden.
De rit naar de receptie van de Kyambura kloof was ca. 35 km lang. We kwamen er om 7.30 h aan. Daar was een viewpoint gemaakt met uitzicht over de kloof.

Kyambura kloof, uitzicht

Om 8 h waren we met 8 personen en reden we met Edwin naar het beginpunt van de wandeling zoals door de ranger Emmanuel in de voorste auto werd aangegeven.
Om 8.15 h begonnen we aan de wandeling. Wij hadden deze optie als kloofwandeling geboekt, maar blijkbaar was het een Chimpansee tracking. We liepen eerst omlaag naar de bodem. Daar was het direct aangenaam qua temperatuur en qua natuurschoon geweldig mooi. Er stonden nog heel veel grote oudere bomen. Overal lagen al olifanten keutels. Het bleek dat de kloof door bijna alle dieren van de savanne bezocht werd als variatie op hun dieet en om af te koelen.
Verder stond de rivier in de kloof in verbinding met het Kazinga Channel, waardoor ook nijlpaarden en nijlkrokodillen de kloof in zwommen. Verder konden alle 5 de primaatsoorten in de kloof voorkomen, waaronder de chimpansee.
Na uitleg van de ranger begonnen we echt aan de wandeling. We liepen de kloof naar rechts in en staken verderop een hangbrug over en kwamen daarna bij de bomen waar nog sporen van de chimpansees te zien waren. Daar waren ze gisteren ook al gesignaleerd en hadden ze blijkbaar overnacht. We volgden de sporen en kwamen bij een bocht in de rivier waar we duidelijk zicht op een groep nijlpaarden in de rivier hadden.

Kyambura kloof
Kyambura kloof

Nog een heel stuk verder lag een boom over de rivier en de chimpansees konden hier overgestoken zijn. Er waren sporen genoeg, maar het was niet duidelijk of ze alleen gedronken hadden of toch overgestoken waren.
We volgden het pad verder, totdat duidelijk was dat ze niet die richting opgegaan waren. De ranger dacht daarom dat ze overgestoken waren en de andere kant op gegaan waren.

Kyambura kloof

Daarom liepen we allemaal weer terug tot de hangbrug en liepen vervolgens verder rechtdoor. Er was geen spoor meer van de chimpansees te bekennen. Op voorhand hadden we 70% kans dat we ze zouden zien, als ze in de kloof aanwezig waren. De 30% kans was als ze de kloof verlieten en naar de savanne gingen. Later bleek dat onze gids Edwin de chimpansees gehoord had en ze inderdaad de kloof verlaten hadden.
We liepen verder en zagen toch nog een paar apen. De red-tailed monkey en later nog de franjeapen.

Kyambura kloof, red tailed monkey
Kyambura kloof

Op weg naar boven om de kloof te verlaten, zagen we nog vlakbij een olifant. We vonden het een geweldig mooie wandeling.
Om 12 h waren we boven en werden we door Edwin opgehaald en terug naar de receptie gereden.
Daar aten we onze packed lunch op. Om 12.45 h reden we door het Queen Elizabeth NP, het Ishaia gedeelte. Dit gedeelte was bekend om de aanwezigheid van boomklimmende leeuwen. Hier grenst het park aan Congo. De rit ging over een onverharde weg en was ook feitelijk weer een jeepsafari.

Weg door Queen Elizabeth NP richting Bwindi

Onderweg zagen we allerlei dieren, waaronder de Topi, die we nog niet gezien hadden.

Queen Elizabeth NP, Topi

Uiteindelijk verlieten we het park en kwamen op een asfaltweg uit. Die konden we niet lang volgen. Na Kihihi verlieten we deze weg voor een gravelweg die omhoog liep langs vele koffie- en theeplantages.

Theeplantage

Om 17.15 h kwamen we aan bij de Engagi lodge in Bohoma. We hadden een mooie hut met uitzicht op het tropisch regenwoud Bwindi.

Engagi lodge, onze kamer

Via Edwin hadden we een massage geregeld, de masseuse zou om 18 h komen. Iets na 19 h waren we klaar met de massage, de benen konden het heel goed gebruiken. En om 19.15 h gingen we naar het diner. Weer een mooie dag achter de rug.

Wil je automatisch een mail krijgen als we een nieuwe blog update maken, meld je dan hieronder aan

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Wil je automatisch een mail krijgen als we een nieuwe blog update maken, meld je dan hieronder aan

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Categorieën: blog

1 reactie

Wies · 11/08/2023 op 04:50

Hoi, wat weer een mooi avontuur. Hebben jullie nu de meeste dieren gezien die jullie hadden willen zien? Het is daar prachtig natuur, maar niets voor mij. Daar ben ik veel te bang voor. Wij wensen jullie nog hele fijne dagen en veel kijkplezier.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *