Do. 11-08-2022, klauteren op de scherpe punten van Tsingy de Bemaraha

Vanmorgen stonden we om 6.00 h op. Hier koelde het ’s nachts niet meer echt af. Overdag was de temperatuur tussen 32 en 35 graden. Om 6.30 h kregen we ontbijt en om 7.00 h zouden we aan ons dagprogramma beginnen. Hery was iets te laat. Om 7.15 h kwam hij ons ophalen. Hij had onze gids van vandaag al bij zich, François.
Als eerste reden we terug naar de rivier, de Manombolo, waar we gisteravond met de ferry overgestoken waren.
Nu startte hier onze boottocht in een kano, een pirogue. Onze kano lag al klaar dus we mochten direct instappen.

De klaar liggende pirogues

Hier waren twee kano’s aan elkaar verbonden, waardoor we op een plankje bovenop de twee kano’s zaten. Hierdoor zat het veel stabieler op de kano dan een paar jaar geleden in Nepal.
We volgden de rivier naar links, stroomopwaarts. De bootsman duwde ons met een stok vooruit. Onze gids vertelde van alles over de rivier en dat er graven in de rotswanden lagen. Uit eerbied mocht je niet met een wijsvinger wijzen, alleen met je hele hand of je vingers gebogen.

De karstrotsen langs de Manombolo rivier

We moesten ook een zaklamp meebrengen, een stukje verder stopten we al bij een kleine grot. Daar stapten we uit en keken we binnenin. Er waren nog stalactieten aanwezig.

Stalactiet in de grot langs de rivier

We vervolgden de rivier en een stukje verder was al een 2de grot. Ook daar gingen we binnen. We zagen ook een paar grote motten tegen de wanden zitten.

Binnenin de 2de grot

Als laatste gingen we verderop de rivier naar een wand waar vooroudergraven waren. Als mensen een wens hadden, offerden ze vaak iets bij deze graven om hun wens vervuld te worden.
Daarna draaiden we om. We zagen ook nog een valkje, een roofvogel en een koereiger. Het was een mooie rustige tocht over het water.
Om 9 h waren we terug bij ons startpunt, bij de auto. Vervolgens reden we ca. 1-1,5 h over de 18 km lange route naar het startpunt van de Grote Tsingy. Dat was de route die wij vandaag gingen lopen. Als eerste kregen we een klimtuigje aan met uitleg.
Daarna liepen we om 10.35 h weg. Eerst een stukje over grasland, daarna doken we het woud in en probeerde onze gids dieren en vogels te vinden. Vrijwel direct vond hij een Decken’s Sifaka met een jong achterop. Daar maakten we natuurlijk foto’s van. Iets verder passeerden we een soort pauwachtige vogel. De Giant Coya. Nog een beetje verder ritselde er een kleine slang tussen de afgevallen bladeren, gelukkig voor Nancy, maar een kleintje. We zagen nog een aantal vogels, zoals de Crested Drongo en de Broad Bilt Tritraka. Ook zagen we nog een andere lemur, de Sportive Lemur. Dit is een nachtdier.


Er verschenen steeds meer karstgesteentes in de bossen, en we daalden langzaam af. Verderop gingen we via een soort grotkloof de Tsingy in. Hier moesten we al bukkend en later klauteren omhoog het gesteente in.

Omhoog klauterend in de grote Tsingy

Boven kwamen we in de echte grote Tsingy. Daar was een file, omdat er een uitzichtplateau gemaakt was. Een grotere groep Italianen was voor ons. We moesten steeds wachten tot het pad weer vrij was. Vanaf dit plateau hadden we heel mooi uitzicht over de scherpe stenen pieken van de Tsingy.

De grote Tsingy
De grote Tsingy
De grote Tsingy

Daarna liepen we naar een 2de uitzichtpunt, maar eerst kwamen we over de beroemde hangbrug van de Tsingy. Daarna moesten we weer even wachten voordat we naar het 2de plateau konden. Ook hier weer een indrukwekkend uitzicht.

De grote Tsingy
De grote Tsingy

Daarna liepen we in file via ladders en stapstenen omlaag. Steeds gezekerd via onze klimgordel. Omlaag was een steile route door een soort steile kloof/spelonk. We daalden dus vrij snel af. Daarna gingen we over een vlakker stukje, nog steeds tussen de rotsen, en hielden we rond 13.30 h lunchpauze. Onze sandwich was niet echt lekker. Hans had ook rosbief gekregen in plaats van kaas. We werden behoorlijk lastig gevallen door muggen. Om 14 h liepen we weer verder. Nu waren we ook verlost van de luidruchtige Italianen. Als eerste zag onze gids nog een dwerguiltje. Nog iets Iets verder zagen we zowel het vrouwtje als mannetje van de Madagascar Paradise Flycatcher. Nog iets verder dezelfde pauw-achtige vogel als op de heenweg, alleen kregen we deze nu beter in beeld.

Collage van de vogels

Als toetje kregen we 2 vrouwtjes lemuren te zien, hangend over een tak en er zat een bruin mannetje in de buurt. Dit was de whitefronted Brown lemur.

Collage van de Sifaka en Lemuren

Daarna liepen we het bos uit en om 15 h waren we terug bij de auto. We reden weer in 1-1,5 h terug naar het hotel en onze gids François werd bij het bureau van het Nationale Park afgezet. We bedankten hem voor zijn super gidswerk en het spotten van de aanwezige dieren. Om 16.30 h waren we terug bij het hotel. We gingen eerst even afkoelen met een koude cola en testen ook of internet het nu deed. We kregen verbinding, maar niet genoeg om ons dagverslag van gisteren op de blog te plaatsen. Daarna zijn we lekker gaan douchen en frisse kleding aan.
Om 18 h gingen we weer in het restaurant zitten om het dagverslag van vandaag te maken en de moeilijke taak om een foto selectie te maken.
Morgen reizen we weer terug richting Morondava, maar niet tot Morondava.

Wil je automatisch een mail krijgen als we een nieuwe blog update maken, meld je dan hieronder aan

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Wil je automatisch een mail krijgen als we een nieuwe blog update maken, meld je dan hieronder aan

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.


1 reactie

Jeroen Aarsen · 14/08/2022 op 10:27

Ik wil ook weer terug, prachtig die foto’s wat een land he wat een fauna

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *