Do. 12 Augustus, van Geysir naar Núpar,

Vanmorgen was het heel mooi weer. In plaats van te ontbijten om 8 h zijn we eerst nog naar Stokkur gelopen om de uitbarsting met blauwe lucht te zien.

Startende Stokkur
Stokkur in volle glorie

Daarna zijn we gaan ontbijten. In het Geysir hotel kregen we een heel uitgebreid, luxe, ontbijtbuffet.
Na het ontbijt begonnen we om 9.15 h aan onze volgende etappe. Vandaag stonden er heel veel bezienswaardigheden op het programma. Als eerste reden we over de 30 omlaag, terug naar de 1. Al na 15 minuten kwamen we langs een toeristische bezienswaardigheid, de Faxi. We wisten niet wat het was, maar dit bleek een brede waterval te zijn. Toen herkende Nancy deze wel van foto’s die ze gezien had op het internet.

Faxi waterval

Daarna zijn we doorgereden naar de Urridafoss, weer een mooie brede waterval. Volgens het infoblad, de waterval met het meeste watervolume.

Urridafoss


In het plaatsje Hvolsvöllur hebben we de auto volgetankt. Vervolgens stond de volgende waterval op het programma, de Seljalandfoss. Dit was een waterval waar je achterlangs kon lopen.

Seljalandfoss

Van hieruit liepen we ook nog naar de waterval Gljufabui. Deze lag helemaal in de rotsen verscholen. We vonden hem wel mooi.
Hier hebben we ook ieder een broodje gerookte zalm gekocht en laten inpakken, om later als lunch op te eten. We hadden nog niet veel honger. We waren nog niet klaar met de watervallen vandaag. De volgende stop was bij Skogafoss. Onderweg reden we langs mooie klifachtige bergen en zagen we ook al af en toe de grote gletsjers. Bij Skogafoss hebben we ons broodje gegeten en zijn vervolgens richting de waterval gelopen en daarna nog omhoog.

Skogafoss

Dan kwam je bij een uitzichtpunt waar het water omlaag valt. Iets verder was nog een waterval, de Hestavadsfoss.

Hestavadsfoss


Daarna waren we klaar met de watervallen vandaag en stond een gletsjer op het programma. Nancy wist niet zeker of deze met een gewone auto te bereiken was, maar er lag een hele mooie weg en het stond met borden aangegeven. Zo bereikten we om 14.20 h de parkeerplaats van de Sólheimajökull gletsjer. Van daaruit was het 750 m lopen. De gletsjer was heel zwart van vulkaanuitbarstingen in het verleden. Hier kon je ook gletsjertochten boeken.

Sólheimajökull gletsjer


Om 15 h reden we weer weg, op naar de volgende stop, dat was het Dyrhólaey. Een reservaat waar een rots met een heel groot gat te zien was, een mooi zwart strand en de rotsen Reynisdrangar. Helaas was de weg naar het uitzichtpunt om de grote rots met gat te zien afgesloten. Bij de wel geopende weg en parkeerplaats met uitzicht op de Reynisdrangar rotsen konden we een kleine wandeling maken.

Dyrhólaey

Tot onze verrassing zaten er ook papegaaiduikers.

Papegaaiduiker

Het pad naar het strand was ook afgesloten. Daarna hebben we met de auto nog geprobeerd om een andere weg te vinden, die uitzicht bood op de Dyrhólaey rots. Deze wel gevonden, maar eigenlijk zaten we er te ver van weg.
En nog waren we niet klaar met alle bezienswaardigheden. Op weg naar Núpar kwamen we door het gebied van Eldhraun. Een kilometers groot gebied (580 km2) waarvan ze denken dat het de grootste lava eruptie in 1 uitbarsting in de historie van de wereld zou zijn. Een groot gedeelte was bedekt met een deken van fringemossen. Bij 1 punt konden we parkeren en was er een korte route uitgezet.

Eldhraun


Daarna stopten we nog bij de canyon Fjadrárgljúdur. Deze was door een videoclip van Justin Bieber heel bekend geworden. Hier was een pad met 3 uitzichtpunten aangelegd. De Canyon was inderdaad schitterend.

Fjadrárgljúdur canyon


Als laatste stopten we bij de Kirkjugólfid, een 80m2 grote vlakte van zeshoekige (en soms meer hoeken) afgesleten basaltzuilen.

Kirkjugólfid


Daarna was het nog 20 minuten rijden naar ons Fosshotel in Núpar. Daar kwamen we om 19.15 h aan. We konden pas voor 21 h reserveren in het restaurant.
Een indrukwekkende (eigenlijk pas 2de) vakantiedag.

Wil je automatisch een mail krijgen als we een nieuwe blog update maken, meld je dan hieronder aan

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Wil je automatisch een mail krijgen als we een nieuwe blog update maken, meld je dan hieronder aan

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Categorieën: blog

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *