Do. 17 aug – Oeganda, Mutanda Lake Resort – Rwanda – Oeganda

Vanmorgen stonden we om 7.15 h op en nadat we alle bagage ingepakt hadden, gingen we om 8.00 h ontbijten. Na het betalen van de rekening (alle drankjes, 1x lunch en een aantal souvenirs), vertrokken we om 9.00 h met de auto naar Kisoro.

Oeganda, afscheid van Lake Mutanda

Daar kwamen we om 10.00 h aan. Nu was het postkantoor wel open, dus Nancy kon eindelijk haar postzegels kopen. Daarna kochten we nog een paar flesjes cola voor de rit naar Rwanda. Vervolgens werden we door Edwin bij de Coffee Pot Caffee afgezet. Edwin moest voor Rwanda zijn auto laten wassen. Rwanda heeft blijkbaar strenge regels en er is niet veel voor nodig om aangehouden te worden. Om 10.35 h was Edwin terug. Hij dronk ook eerst een koffie en vervolgens reden we naar de grens van Rwanda, het was nog maar 10-15 minuten rijden vanaf het café.

Bij de grens moest Edwin zijn busje laten inklaren. Terwijl wij uitstapten, werden we al belaagd door geldwisselaars die de Oegandese Shilling wilden wisselen voor de Rwandese Franken. Dit was blijkbaar de officiële manier. Er zat blijkbaar geen koersverschil tussen de personen die het geld wilden wisselen, dus hebben we de eerste persoon genomen die zich bij ons meldde.

Vervolgens moesten wij met de handbagage te voet de grens oversteken en ons bij het Rwandese kantoor melden.  Eerst stonden we in de rij voor de exit stempel, waarbij ook onze vingerafdrukken werden genomen, daarna stonden we in de rij voor de entree stempel. Edwin was ondertussen ook met het busje bij dit kantoor beland. Nadat Edwin ook zijn stempels had gekregen, moest de zware bagage en onze dagrugzakken door een scanner voor een uitvoerige controle.

Rwanda, de weg

Om 11.20 h konden we Rwanda inrijden en de klok 1 uur terugzetten. Hier rijden ze rechts in tegenstelling tot Oeganda, waar links gereden wordt. Vanaf Kisoro hadden we trouwens overal asfaltweg. In Rwanda mag niet hard gereden worden, maar 60 en soms 80 km/uur.

Rwanda, een blok huizen is vaak in 1 (gesponsorde) kleur geschilderd

Om 12.10 h arriveerden we in Musanze waar we gingen lunchen bij La Paillotte, een restaurant, bakker en pizzeria in 1 zaak. We herkenden in het bakkerijgedeelte duidelijk de Franse invloed. De porties waren tamelijk groot dus we zaten na de lunch goed vol, achteraf bleek dat dit goed uitkwam, we kwamen namelijk niet meer aan avondeten toe bij het vliegveld.

Rwanda, landschap onderweg

Nu was het nog bijna 3 uur rijden tot Kigali. Hans maakte onderweg veel foto’s van het landschap en de mensen. De wegen zijn goed, maar langs de zijkant van de weg voorzien van veel snelheidscamera’s. In Rwanda werd er ook heel veel goederen per fiets vervoerd, nog veel meer dan in Oeganda, daar ging veel meer per motor/brommer. Deze fietsen die we zagen in Rwanda waren dan ook steeds zeer zwaar beladen.

Rwanda, set huizen
Rwanda, uitzicht op Kigali

Om 16.50 h arriveerden we in Kigali, waar we bij Emerald Coffee nog iets gingen drinken om al van Edwin afscheid te nemen en Edwin zijn zeer zeker verdiende fooi te geven. Bij het vliegveld kon Edwin namelijk niet lang parkeren.

Rwanda, de vele motors die als taxi dienstdoen.

Om 17.45 h reden we vanaf het café richting het vliegveld voor de laatste 5 km. Nu kwamen we wel helaas in de files terecht van de avondspits. We zouden om 20.05 h vliegen, dus Nancy werd wel al een beetje zenuwachtig. We werden naar Gate 2 verwezen, bij de afslag naar Gate 1 mocht niemand inrijden. Bij Gate 2, moesten we uit de auto, alle bagage werd op een platform gelegd en deze werd met een drugshond geïnspecteerd en wij zelf moesten weer door een scanner.  Daarna mochten we verder rijden richting de vertrekhal, alwaar we om 18.50 h aankwamen.

Daar namen we nogmaals afscheid van Edwin en gingen we met onze bagage naar de incheckbalie. We hadden onze digitale boardingpassen al, maar de bagage moest nog ingecheckt worden. Er stond een lange rij. Sommige gezinnen hadden wel 2-3 koffers per gezinslid, tenminste zo leek het.

Tijdens het wachten in de rij, vroeg Nancy voor de zekerheid of deze rij voor de vlucht naar Entebbe en Brussel was van 20.05 h. Daar werd bevestigend op geantwoord, er werd echter niet vermeld dat de vlucht minstens 1 uur vertraagd was.

Om 19.35 h waren we de bagage kwijt en konden we doorlopen. Er bleek nergens een eettentje te zijn dus gingen we door de paspoort controle. Daarna kwamen we bij een aantal winkeltjes, waar we nog een cola voor in het vliegtuig kochten. Vervolgens wisselden we onze Rwandese Franken weer om voor Euro’s. Hier zagen we op het scherm ook dat onze vlucht vertraging had, verwachte vertrektijd was nu omstreeks 21.00 h.

Daarna moesten we nog door security. Gelukkig mocht de cola nog mee, ondanks dat deze groter was dan de 100 ml verpakkingen voor vloeistoffen. Om 20.05 h kwamen we aan bij gate 1 (dit was de originele vertrektijd van het vlucht), waar we nu moesten wachten. Tijdens het wachten werd de vertrektijd eerst nog 21.15 h en daarna 21.30 h. Tijdens het wachten maar onze laatste stroopwafel en een paar cashewnoten gegeten om de malaria pil te kunnen innemen, deze moest namelijk bij voorkeur met iets ingenomen worden waar vet in zat.

Om 21.05 h mochten we echt gaan boarden en uiteindelijk begonnen we om 21.40 h te taxiën. De vertraging werd blijkbaar veroorzaakt omdat het Sudanese luchtruim gesloten was en ze daardoor moesten omvliegen.

Om 23.40 h lokale tijd landden we in Entebbe (Oeganda). Hier stapten een aantal passagiers in en uit en werd het toestel bijgetankt. 

Vr. 18 aug – Oeganda – België (Brussel)

Om 1.50 h begonnen we weer met taxiën in Entebbe. Nadat we opgestegen waren in Entebbe vlogen we nu eerst over Ethiopië richting de Rode Zee. Daarna volgden we de Rode Zee tot Egypte, waarna we de Nijl volgden tot aan de Middellandse Zee. Die staken we over richting Griekenland en die richting bleven we uitvliegen tot aan Frankfurt. Daarna wijzigde het toestel haar koers en hielden we Brussel als eindbestemming aan.

Na de start in Entebbe kregen we een avondmaaltijd geserveerd en iets te drinken. Daarna moesten we gaan slapen, wat Hans wel lukte, maar Nancy weer niet. Nancy keek een film en las daarna flink op de e-readertijdens de gehele vlucht.

Om 8.35 h landden we op Brussel Airport, waar het flink mistig was. We gingen ons op de wc’s even opfrissen en tanden poetsen. Daarna konden we bij de bagageband nog even op de bagage wachten. Om 9.10 h hadden we de bagage en liepen we de aankomsthal in. Aldaar aangekomen, gingen we eerst ontbijten.

Na het ontbijt liepen we naar de P3 parkeerplaats. Daar moesten we even naar de auto zoeken. Bij de P3 parkeerplaats stond er met lampjes wel aangegeven waar vrije plekken waren voor de auto, maar de parkeervakken hadden geen nummers.

Om 10.30 h reden we weg naar huis waar we om 11.40 h aankwamen. We konden alweer terugkijken op een geweldige mooie en af en toe zware (voor Nancy) vakantie waarbij we gigantisch veel natuurschoon hadden gezien.

Wil je automatisch een mail krijgen als we een nieuwe blog update maken, meld je dan hieronder aan

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Wil je automatisch een mail krijgen als we een nieuwe blog update maken, meld je dan hieronder aan

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Categorieën: blog

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *