Gisteravond online nog een walvissafari geboekt. We kregen echter geen bevestiging per mail binnen. Daarom gingen we vandaag na het ontbijt om 8.30 h even naar het kantoor van het boekingsbureau. Daar zeiden ze dat we inderdaad in hun systeem stonden, maar dat de betaling niet was afgerond, wij hadden de betaling wel helemaal afgerond. Ze hadden dit probleem meer gehad de laatste tijd. Gelukkig was er nog plek, dus ter plekke werd de boeking definitief gemaakt. Ze vertelden ons dat er de laatste tijd veel walvissen in de baai bleken te fourageren , vaak zelfs in kleiine groepjes van 3. We hadden dus goede hoop dat we ze zouden zien.
De boot Ölver warmee we de excursie gingen maken, was een oude vissersboot.

Onze boot, de oude vissersboot Ölver

Om 9.15 h arriveerden we bij de boot. Hier bleek het een stuk rustiger te zijn, dan in Husavik. We waren maar met ca. 15 personen op de boot. We voeren eigenlijk direct naar de overkant van de baai Isafjardardjup. Ze vertelden ook informatie over de dorpjes, dus we dachten dat we naar een dorpje aan de overkant voeren, echter de kapitein had vanuit de stuurhut wel 4 tot 6 walvissen aldaar waargenomen.

Spuitende bultrug walvis

We kregen een echte walvisshow. Sommige walvissen kwamen zo dichtbij de boot dat we zelfs moesten uitzoomen in plaats van in te zoomen.

Het spuitgat en de vinnen onder water te zien, deze was ook vlakbij de boot.


We genoten volop. We zagen zelfs een walvis uit het water springen, jammer genoeg wel verder weg, maar evengoed schitterend om te zien.

Springende bultrug


We zagen bultruggen. Als je deze googled, dan kun je zien dat de rugvin en staart erg klein zijn t.o.v. het lijf. Op een moment lag een walvis bijna naast de boot. Je zag de grote witte vinnen naast het lijf onder water schijnen. Ze leken bijna niet bij de rugvin te horen omdat ze erg ver leken te liggen ten opzichte van de rugvin. Op de foto’s zagen we achteraf ook dat 1 walvis een zender in zijn staart had zitten.

Het spuitgat van de Bultrug, de witte vin onder water is ook goed te zien
De bultrug vlakbij de boot, met zender op zijn staart
De staartvin van deze walvissoort is even uniek als bij ons de vingerafdruk


Wies en Wiel hadden vanmorgen eigenlijk niet zo’n zin om mee te gaan, nu vonden ze het net zo geweldig als wij. Alleen deed de camera van Wiel moeilijk. We hebben nog niet kunnen uitvogelen waarom, we waren te druk bezig met de walvissen. Om 11.30 h gaf de kapitein aan dat het de hoogste tijd was om weer terug te varen naar Isafjördur. We hadden absoluut waar voor ons geld gekregen.


Om 12.15 waren we terug in de haven. Daarna gingen we op zoek naar een plek om te lunchen. We gingen eerst naar het oud gedeelte van Isafjördur, maar daar zat het restaurant in het voormalige teerhuis vol, en ze hadden alleen buffet. Ons hotel had als lunchkaart dezelfde gerechten als op de avondkaart stonden, behalve dat de hoofdgerechten er niet op stonden. Daarom in een soort cafetaria geluncht, al met al lunchten we alweer best wel laat.
Daarna nog even naar het postkantoor en supermarkt geweest. Nadat we nog een restaurant voor vanavond (20.00 h) hadden gereserveerd reden we om 15.30 h naar Bolungarvik. We stopten er niet, als plaatsje zag het niet zo aantrekkelijk uit. Er moest een Maritiem museum liggen. Daarna reden we over een gravelweg naar Bolafjall, een uitzichtpunt vanaf de berg naast het fjord. Ze waren het uitzichtpunt nog aan het opknappen. Het zal zeker een schitterend platform worden als het klaar zou zijn. Uitzicht hadden we helaas niet, het was bewolkt en dit punt zat in de mist.
Als laatste reden we door naar Skálavik, het meest noordelijke strand van IJsland.

Skálavik strand

Daar even rondgelopen voordat we terug reden naar ons hotel in Isafjördur. Het was ondertussen zachtjes begonnen te regenen. We hebben dus vanmorgen heel veel geluk gehad. Zonder walvissafari was hier weinig te doen. We konden nog naar een dorpje voor Isafjördur rijden, Sudavik, daar was een centrum voor Poolvossen. Maar we vonden het zo goed voor vandaag. Wies, Wiel en Nancy hadden een reispilletje geslikt, en daar werden ze toch best wel duf van.

Wil je automatisch een mail krijgen als we een nieuwe blog update maken, meld je dan hieronder aan

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Wil je automatisch een mail krijgen als we een nieuwe blog update maken, meld je dan hieronder aan

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Categorieën: blog

1 reactie

Roger · 21/08/2021 op 08:31

Deze reis willen wij ook maken! Dit reisverslag is erg overtuigend. Perfect programma en schitterende foto’s.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *