Vanmorgen liepen we om ca. 7.45 h eerst naar de bakker om ieder 2 belegde broodjes te kopen om mee te nemen als lunch. Iets na 8 h waren we terug en gingen we naar de ontbijtzaal. Het ontbijt in het hotel was heel goed verzorgd. Vandaag was er voor de hele dag regen voorspeld en het zou maar 3 graden worden. Vandaag deed Nancy toch nog een blouse over het t-shirt aan, met daaroverheen de goretex jas. Tot nu toe hadden we alleen een t-shirt onder de goretex jas aangehad. Om 9.10 h vertrokken we. We liepen weer langs de kathedraal en het klooster, vervolgens ging de route omhoog.

Jezuïeten college en klooster, St. Blasien

Na een beetje gestegen te hebben, werd de regen al natte sneeuw en nog een beetje hoger sneeuwvlokken die ook nog bleven liggen. Blijkbaar hadden we vanmorgen per ongeluk de wintersport optie aangevinkt voor deze vakantie. Uitzicht hadden we alweer niet vandaag. De route ging door het bos en langs rotsen over een smal paadje. Zo liepen we naar de Lehenkopf, waar bovenop een uitzichttoren gebouwd was. Dese lag op 1039 m hoogte.
Daarna daalden we een beetje af tot de Lehenhütte, vervolgens weer omhoog naar de Rüttewies en toen weer omlaag naar Horbach en iets verder naar de Landgasthof Klosterweiherhof. Daar gingen we naar binnen om iets drinken. Het was de enige horeca onderweg vandaag. We hielden er een half uurtje pauze en om 11.45 h liepen we weer verder. Iets verder kwamen we langs de Friedrich-August groeve. Daar werd vroeger nikkel gewonnen, nu is de mijn-groeve via rondleidingen te bezoeken. We maakten een foto van de ingang van de mijn.
We bleven weer gestaag omhoog lopen. Het sneeuwpakket op de bomen en de weilanden werd steeds dikker. Bij de schuilhut Kreuzfelsen aten we onze gekochte broodjes op.

Uitzicht Kreuzfelsen hütte


Daarna liepen we weer verder omhoog, via weilanden en bossen richting het dorp Ibach. Net ervoor moesten we naar rechts afbuigen naar het Ibacher Friedenskreuz. Ervoor stond een groot bord met alle toeristische activiteiten in het Ibach dal.

Uitzicht Ibacher Friedenskreuz

Nu volgden we een tijdlang de Panoramaroute,  vandaag alleen zonder panorama. Met zonnig, helder weer zal het hier wel heel mooi zijn. De route ging  nog steeds vooral omhoog, ondanks dat we af en toe weer een stukje moesten dalen, waarbij we weer door bossen kwamen en langs weilanden liepen. Hier stonden wel veel waarschuwingsborden dat koeien lief zijn, maar niet echt aaibaar waren.

Door weilanden en bossen

Na ca. 14 km hadden we het hoogste punt van de route vandaag bereikt op 1136 m. vanaf hier liepen we gestaag omlaag.

Winterlandschap

De laatste 4 km zaten we onder de sneeuwgrens en ging de sneeuw helaas weer over in regen. De laatste 1,6 km van de route waren vandaag nog het mooist, toen liepen we door de Hohwehra-kloof.

Hohwehra-kloof
Hohwehra-kloof
Hohwehra-kloof

Deze was weer mooi groen, met een kabbelende beek. Aan het eind van de kloof kwam je direct in Todtmoos uit, eindpunt van de etappe vandaag.

Einde van de Hohwehra-kloof.

Om 15.15 h stonden we voor de deur van het hotel. We hadden in totaal 19,4 km gelopen, 725 m gestegen en 705 m gedaald. In totaal waren we 6.05 h onderweg geweest, inclusief de pauzes. In het hotel Maien kregen we direct onze kamer. Daar draaiden we de radiatoren een beetje open om alle spullen te drogen.
Om 16 h gingen we iets drinken in het hotel, met Apfelstrudel erbij. Daarna liepen we het dorpje in richting de kerk. Onderweg zagen we verschillende (toeristische) winkeltjes. Eentje was helemaal gespecialiseerd in allerlei producten van schapenwol. Iets verder was een zaak waar ze ook heel veel wollen sokken, waaronder wandelsokken, leerproducten en houtproducten verkochten. We kochten ieder 1 paar wandelsokken met merinowol, gewoon om uit te proberen. Ze waren verhoudingsgewijs de bergsportsokken die we al hadden, vrij goedkoop.
Daarna kwamen we bij de kerk uit. Net ervoor lag ook een bakker die morgen weer open zou zijn. Daar kunnen we dan eventueel weer lunch kopen.
De kerk was zowel van binnen als van buiten mooi beschilderd.

Wallfahrts-kerk Todtmoos

Na de kerk bezocht te hebben, liepen we terug naar het hotel en gingen direct naar onze kamer. Daar heeft Nancy eerst het versturen van de nieuwsbrief gecontroleerd. Op het emailadres van Nancy was hij gisteravond met 2 uur vertraging binnen gekomen. Mam en Hans hadden hem nog niet ontvangen. Geen idee waardoor zij geen bericht ontvangen hadden. Gisteren was er wel een update geweest van deze app.
Om 18 h gingen we in het hotel eten. De keuken zou al om om 20 h. sluiten.
Daarna terug naar de kamer, morgen zullen we aan de laatste en ook nog langste etappe van de Schluchtensteig gaan beginnen. Volgens het weerbericht zou het een stuk warmer worden, met misschien zelfs af en toe een zon. We zullen dit morgenvroeg nog wel zien.

Wil je automatisch een mail krijgen als we een nieuwe blog update maken, meld je dan hieronder aan

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Wil je automatisch een mail krijgen als we een nieuwe blog update maken, meld je dan hieronder aan

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Categorieën: blog

4 reacties

wies · 20/04/2023 op 20:07

Hoi. Wij hebben gisteren het bericht gelezen via het blog en vandaag ook weer geen bericht via de e-mail. Zo te zien hele mooie route’s. Groetjes Wiel en Wies.

Sis · 20/04/2023 op 20:27

Wat is het weer geweldig wat jullie aan het doen zijn!!!
Fijne dag morgen en hopelijk droog en een zonnetje.
Groetjes,
Sis

wies · 21/04/2023 op 00:04

hoi. nog een fijne Huwelijks dag .Pap en Mam.

Peter · 21/04/2023 op 19:01

Het Zwarte woud was erg wit!
Rare jongens, die Romeinen.

Over die 2 uur tijdsverschil: de tijd die ik zie na het verzenden van dit bericht is precies 2 uur vroeger dan de werkelijke tijd. Kan je daar iets mee?

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *