Vanmorgen ontbeten we om 7.10 h in het hotel, er was een buffet. Daarna gingen we nog vlug naar de kamer om de bagage op te halen. Om 7.40 h stonden we bij de bus.
Om 7.50 h vertrokken we naar La Venta. Dit is een soort museumpark annex dierentuin, waar de vondsten van de archeologische site La Venta naartoe zijn gebracht. Daar kwamen we rond 8.15 h aan. De route kwam eerst langs kooien met de spider-aap.

La Venta, Zwarthandslingeraap (Ateles Geoffroyi)
La Venta, Ocelot (Leopardus Pardalis)

De meeste dieren kwamen nu pas uit hun nachthok en waren nog niet zo actief, daarom gingen we gelijk door naar het archeologische gedeelte.

La Venta, kapok boom

La Venta stond bekend voor de grote Olmeekse hoofden uit 700 – 400 v.Chr. Alle tentoongestelde vondsten stonden op betonnen plateaus langs een wandelroute door hele mooie natuur. Overal stond er uitleg bij. Het leek wel meer op een kunst-beeldenroute dan op een archeologische tentoonstelling.

La Venta, Olmeeks, de oude krijger, 700 – 400 v.Chr.
La Venta, stèle van de bebaarde man, Olmeeks. 700 – 400 v.Chr.

Sommige sculpturen waren echt heel mooi. We genoten ook heel veel van de flora.

La Venta
la Venta, kinder altaar, Olmeeks, 700 – 400 v.Chr.
La Venta, kolossaal hoofd, Olmeeks, 700 – 400 v.Chr.
La Venta

Verder liepen er ook ongevaarlijke dieren vrij rond, we zagen alleen de Tamandua Mexicana, de Noordelijke boommiereneter. Deze waren wel moeilijk op de foto te krijgen omdat ze continue met de snuit over de grond bewogen.
De geheel door ons gelopen route was heel mooi en we genoten enorm van alle Olmeekse beelden die we in een schitterende natuurlijke omgeving zagen opgesteld. Daarna kwamen we  nog in het dierentuin gedeelte. Dit was een beetje vergane glorie en sommige stukken waren afgesloten vanwege (achterstallig) onderhoud. De entree was trouwens heel laag, als je bedenkt hoeveel de dieren aan vlees eten.

La Venta, gele jaguar (Panthera Onca)

In het dierentuin gedeelte bezochten we de kat-achtige afdeling, het herpetarium (slangen) en een vogelverblijf waar je naar binnen kon lopen.

La Venta, Albino python
La Venta, ara’s

Op het eind zagen we ook nog een zwarte jaguar.

La venta, zwarte jaguar (Panthera Onca).

Om 10.15 h zouden we weer vertrekken. We vertrokken iets later voor de lange rit naar Chiapa de Corzo. Rond 12.15 h kwamen we langs een stadje waar allemaal kraampjes met verse ananassen langs de weg stonden. Daar stopten we even, zodat we een beker verse ananas in blokjes gesneden konden kopen. De ananas blokjes waren heerlijk. De route was trouwens vandaag veel mooier dan de vorige dagen, we reden namelijk door heuvels met af en toe mooie uitzichten.

Onderweg Villahermosa – Chiapa de Corzo

Omstreeks 13.05 h stopten we voor een snelle lunch. De keuze was uit allerlei kraampjes waar empanadas verkocht werden of weer de Oxxo. Op weg naar het toilet vond Nancy een Nederlandse ING-bankpas. We liepen terug om te zien of er een andere bus met Nederlandse toeristen nog aldaar aanwezig was. De pas was namelijk van niemand van onze groep, maar er waren geen andere Nederlandse toeristen aanwezig. We hadden er ook een Nederlands visitekaartje bij gevonden waar met pen een 06-nummer op geschreven was. Saskia zou proberen dit nummer te bellen via WhatsApp als ze weer bereik had.
Daarna kochten we onze lunch bij de Oxxo. Om 13.40 h reden we weg voor de laatste 100 km. Helaas duurde die door wegwerkzaamheden veel langer dan gedacht.

Chiapa de Corzo, Rio Grijaha, waar we morgen boottocht door de kloof krijgen.

We kwamen tegen zonsondergang om 17.30 h aan in Chiapa de Corzo. Daar werd de bagage in een auto overgeladen en liepen wij naar het hotel. Hans maakte nog snel een paar foto’s van het plein.

Chiapa de Corzo.
Chiapa de Corzo, verkoopsters

Het hotel heeft een schitterende binnentuin met voor ons tropische planten. Helaas was er op de kamer geen wifi-bereik, dus om de mededelingen op de WhatsApp te ontvangen moesten we een stuk naar buiten lopen. Saskia had geen medewerking gekregen van het 06-nummer dat op het kaartje stond, dit was van een winkel. Daarom probeerden we in de lobby via de ING-app te chatten met de ING in verband met de gevonden bankpas, maar chatten kon alleen tijdens kantooruren. Daarom hun alarmnummer gebeld, daar kwamen we snel met een medewerkster in gesprek. Ze zouden het aan de rekeninghouder doorgeven en we konden de bankpas vernietigen. We werden wel bedankt dat we helemaal vanuit Mexico belden om dit door te geven.
Daarna gingen we even drinken halen in een winkel verderop. Om 19 h sloten we ons aan bij de groep in het restaurant van het hotel. Daar bestelden we kleine gerechten, die toch weer veel groter waren dan gedacht, gelukkig kan Hans goed eten.
In het restaurant de belevenissen van vandaag beschreven en online gezet.

Wil je automatisch een mail krijgen als we een nieuwe blog update maken, meld je dan hieronder aan

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Wil je automatisch een mail krijgen als we een nieuwe blog update maken, meld je dan hieronder aan

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Categorieën: blog

2 reacties

Wies · 23/12/2022 op 06:41

hoi. Mooie foto’s en mooie natuur wel lang in de bus. Hier is alles rustig veel regen. Vieren ze in Mexico ook kerstmis? Nog veel fijne dagen en kijk plezier en morgen een mooi boottochtje en fijne feestdagen. Groetjes pap en mam.

Neeltje Verheijen · 28/12/2022 op 11:34

Prachtige foto’s en mooie berichten.
Ben nog wat achter met het lezen van de berichten.
nog een mooie tijd gewenst en groetjes,

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *