Do. 24 juni 2021, van Barnflair naar Klazienaveen-Noord,

Vanmorgen weer op dezelfde tijd ontbeten en om 9 h reden we weg naar Klazienaveen-Noord. We kwamen er al om 9.40 h aan. We parkeerden de auto op dezelfde plek als 2 dagen geleden, bij de Veenkerk. Daarna reden we naar Barnflair waar we naast eetcafé de Ketting parkeerden, Nancy haar eindpunt, 2 dagen geleden. Vroeger was dit de grensovergang van TerApel en deed het dienst als rijksgebouw, als belastingkantoor voor invoerrechten.
Om 10.05 h begonnen we al aan onze wandeling op het Noaberpad. Bij sluis 8 in Barnflair verlieten we het kanaal en liepen we richting de weilanden. Daar liep het pad vervolgens langs de nieuwe Runde, een klein riviertje oftewel sloot.

De nieuwe Runde


Deze bleven we bijna de hele route volgen. De route was mooi, maar niet opzienbarend. Net voor Rosmolen was het monument Fort voor het water gemaakt. Dat even bezocht, maar er stond geen verdere uitleg bij. Na even Googlen blijkt dit een kunstwerk van Jeroen van Westen te zijn en ligt het op zelfde plaats als het voormalig Fort Roswinkel. Welke een onderdeel was van de verdedigingslinie in het Bourtangermoeras.

Monument Fort voor het water, Roswinkel


Iets verder stond een uitkijktoren schuilmijt Roswinkel. Daar hielden we een korte pauze. Met de ingetapete achillespees van Nancy ging het goed.

Uitzicht vanaf de Schuilmijt Roswinkel


Na de Schuilmijt passeerden we het 100 km punt van het Noaberpad. Niet dat het gemarkeerd is, maar in het boekje staat iedere kilometer als een bolletje, met de kilometers erbij.
We bleven de nieuwe Runde volgen en passeerden zo het dorpje Emmer-Compassuum. Na het oversteken van de weg kwamen we langs villa Vita. Dit leek op afstand een horecaplek, terwijl we die op deze etappe niet zouden tegenkomen. De poort stond open dus liepen we naar binnen. Het bleek een zorgboerderij met dagbesteding. Ze waren nog niet helemaal operationeel, want de kassa en de pin deden het nog niet. Maar als we contant konden betalen dan mochten we frisdrank kopen. We hebben er even heerlijk gezeten. Om 12.45 h liepen we weer verder. De Nieuwe Runde ging over in de Runde. Om 13.30 h aten we onze lunch op, al zittende op een bankje. We hadden al 11 km gelopen. Iets voorbij Foxel verlieten we de Runde en kwamen we bij het kanaal de Willemsvaart uit. Deze was helemaal bruin, modderkleurig. Een beetje verder lag landgoed Scholtenszathe. Met de auto waren we al langs het bord gekomen, maar daar lagen alleen maar grote landbouwloodsen. Nu zagen we dat de villa, landhuis, aan het einde van het kanaal lag.

Landgoed Scholtenzathe


Vanaf hier volgden we het Scholtenskanaal naar Klazienaveen-Noord. Om 14.30 h kwamen we bij onze auto aan, we hadden 14,7 km gelopen.

Het Veenkerkje in Klazienaveen-Noord

Daarna haalden we eerst de auto van Jan op en vervolgens reden we naar Theetuin d’Aole Pastorie. Deze lag op de route voor morgen, op ca. 16 km. We wilden kijken waar we konden parkeren om morgen op 20 km uit te komen. Bij de Theetuin genoten we van thee (een hele pot) en iets lekkers erbij. Morgen gaan we hier zeker weer pauzeren. Het was relaxed zitten in de tuin.
Na de Theetuin gaat het Noaberpad door een veengebied waar geen wegen zijn. Bij 20 km lijkt een schuilhut te liggen die met de auto bereikbaar leek te zijn. Via Google maps kwamen we op de naam uitzichtloze Barnerveer. We moesten helemaal omrijden, over Duitsland. Daar werden we ook nog aangehouden door de douane. Ze vroegen wat we kwamen doen. Nancy legde aan de hand van het Noaberpadboekje uit dat we gingen kijken of we daar konden parkeren i.v.m. de wandeling morgen. Dat antwoord hadden ze waarschijnlijk niet verwacht, want ze moesten erom glimlachen.
Daarna mochten we doorrijden en 7 km verderop, na een paar kleine weggetjes, kwamen we bij de uitkijktoren Bargerveen. We zagen er nergens de Noaberpad markering. Vervolgens de GPS aangezet en de route voor morgen geladen. Het bleek dat onze afslag morgen iets meer terug lag. Met behulp van de GPS kwamen we er, en daar bleek een overdekte picknickplaats met parkeergelegenheid te zijn.
Vervolgens reden we terug naar ons Landalhuisje waar we om 17.50 h aankwamen. Na ons opgefrist en omgekleed te hebben vertrokken we om 18.50 h naar Meppen waar we restaurant Het Tramlokaal gereserveerd hadden. Daar hebben we nog het lekkerst gegeten tot nu toe. We hebben er direct voor morgenavond gereserveerd.
Na het diner reden we nog een rondje door Meppen, ook hier stonden net als in Oud-Aalden veel oude boerderijen bijelkaar met rieten daken. Heel pittoresk.

Oude boerderij in Meppen
Oude boerderij in Meppen


Om 21.30 h waren we weer terug in ons huisje.

Wil je automatisch een mail krijgen als we een nieuwe blog update maken, meld je dan hieronder aan

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Wil je automatisch een mail krijgen als we een nieuwe blog update maken, meld je dan hieronder aan

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Categorieën: blog

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *