Vanmorgen werden we weer voor de wekker van 7 h wakker. We hadden een rustige ochtend, we zouden pas om 9 h vertrekken. Om 7.30 h gingen we ontbijten in het hotelrestaurant. Ze waren voor een hele grote groep aan het dekken, dus we waren net op tijd om te bestellen. Nancy nam het Amerikaans ontbijt met pancakes, Hans nam yoghurt met muesli. Hans kreeg een heel klein kommetje granola en eenzelfde kommetje yoghurt, en nog een bord met fruitsalade. In de kommetjes kon je de granola niet met de yoghurt mengen. Daarom vroeg Hans een grote kom en extra yoghurt. Uiteindelijk kreeg Hans een groot kelkglas waar ook de fruitsappen in geserveerd werd, dat ging beter.
Om 8.30 h gingen we terug naar de kamer onze spullen halen, waarna we om 9 h vertrokken.
De eerste stop was na ca. 45 min rijden bij het meer van Bacalar. Tegenwoordig is het meer bebouwd met hotels waardoor er geen vrije toegang meer was om bij het meer te komen. Albino wist een adres waar we wel konden gaan zwemmen voor 100 pesos per persoon. Bij het hotel liepen we omlaag en hadden direct trapjes het water in. Nancy kleedde zich onder bij het water om en ging daarna zwemmen. Het water was net niet te koud, maar ook niet overdreven warm. Aan de kant, als de zon scheen, werd het bloedheet.

Bacalar
Bacalar

Hans bleef aan de kant staan. Na even gezwommen te hebben, kleedde Nancy zich om en daarna gingen we boven iets drinken, lekker koel. In totaal hadden we hier 1,5 h tijd te besteden gehad.
Om 11.15 h reden we weer verder richting Tulum. Om 13 h stopten we voor de lunch bij het restaurant  El Faisan y el Venado. Hier namen we voor het eerst deze vakantie quesodillas.
Na de lunch reden we om 13.45 h naar Tulum waar we om 15.15 h aankwamen. Deze omgeving is super toeristisch geworden. We liepen ca. 800 m naar het ticketbureau. Daar stonden we een tijdje in de rij om de tickets te kopen. Daarna konden we eindelijk naar binnen.
Dit was een van de eerste Mayasteden die door de Spanjaarden werd ontdekt, al in 1518. We begonnen de bezichtiging via een smalle doorgang in de stadsmuren bij het huis van de Cenotes. Deze werd vernoemd naar de grot met water waarop deze gebouwd was. Daarna volgden we het pad naar de tempel del Dios del Viento, tempel van de god van de Wind. Hier lagen ook weer leguanen tussen de ruïnes.
Het pad ging verder langs het Palacio del Grande Señor (rechts gelegen)  waar de Maya koning en zijn familie woonden.

Tulum, El Palacio del Grande Señor.

Aan de linkerkant lag de Tempel del Dios Descendente, tempel van de afdalende god. Deze had gebeeldhouwde motieven boven de ingang.

Tulum, El Castillo,


Daarna liepen we een rondje om het Castillo, het grootste gebouw. Hier kregen we ook prachtig zicht op de zee.

Tulum, El Castillo, zeekant
Tulum, zicht op de tempel van del Dios Descendente.

Daarna bleven we het pad langs de kust volgen naar een paar kleinere gebouwtjes voordat we weer naar het centrale gedeelte liepen. Daar zagen we nog de Casa de las Columnas en de tempel de las Pinturas, waar nog rode en blauwe kleuren op de reliëfs te zien waren.

Tulum, Casa de las Columnas
Tulum, tempel de las Pinturas.
Tulum, tempel de las Pinturas en El Castillo op de achtergrond.

Vervolgens liepen we via de uitgang terug naar de bus. Om 16.45 h vertrokken we voor het laatste stuk naar Playa del Carmen. Daar kwamen we om 17.40 h aan. Marit had weer een mooi kaartje getekend voor onze chauffeur Albino als afscheid , hij reed door naar Cancun en zou waarschijnlijk morgen aan een nieuwe tour beginnen.

Bacalar en Tulum, leguanen en vogels, collage

Dit is ons laatste hotel, we zijn bijna aan het einde van de vakantie gekomen. Morgen is een vrije dag en willen we gaan snorkelen. We kochten ferrykaartjes naar Cozumel. Daarna moeten we een en ander ter plekke nog bekijken.
Om 19 h gingen we met Cristel eten. Het eerste restaurant dat we kozen zat helemaal vol en daar mochten we alleen binnen met mondkapje. Daarom naar het restaurant er tegenover gegaan. Daar zat ook volk genoeg. Het was een simpele keuken met veel vis of schelpdieren op de kaart. We kozen voor taco’s met garnalen. Nancy proefde niets door de verkoudheid, daarom liet Nancy het meeste staan. Hans at wel alles op.
Vervolgens liepen we nog een klein rondje door Playa del Carmen. We kwamen ook door een grote Amerikaanse shopping mall, waar de bekende merken winkels hadden.
Om 21 h waren we terug op de kamer.

Wil je automatisch een mail krijgen als we een nieuwe blog update maken, meld je dan hieronder aan

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Wil je automatisch een mail krijgen als we een nieuwe blog update maken, meld je dan hieronder aan

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Categorieën: blog

1 reactie

Wies · 30/12/2022 op 06:40

Hoi. Zo te zien was het geen saaie rit. Het zit er bijna op. Ik hoop dat jullie een betere terugreis hebben als op de heenreis. Wij zijn gisteren naar Maastricht geweest. Wij gaan morgen naar Leen den Ouden en vanmiddag even naar Romy voor haar verjaardag. Wij wensen jullie een fijne jaarwisseling en goede reis. Groetjes van ons allen

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *