Ma. 16 augustus, van Narfastadir naar Akureyri,

Vanmorgen gingen we weer om 8 h ontbijten. Na het ontbijt begonnen we om 9.15 h aan ons druk programma.
De eerste stop was bij Skútustadagigar bij het meer Mývatn, ook muggenmeer geheten. Daar liepen we een klein rondje langs de groene pseudokraters. Het stikte hier van de kleine muggen of vliegjes. Zonder muggen netje zag je iedereen zwaaien rondom hun hoofd. Ze staken niet, maar waren zeer irritant en kwamen met velen om ons te begroetten. Ook foto’s maken zonder vliegend gespuis erop was lastig.

Skútustadagigar
Skútustadagigar


We boffen weer heel erg met het weer. De omgeving was ook vandaag qua kleuren ontzettend prachtig.
Na dit rondje stapten we weer in de auto. De volgende halte was Höfdi. Hier waren aan het begin van de 20ste eeuw loof- en naaldbomen aangeplant. Ook hier liepen we een rondje langs 5 uitzichtpunten. We hadden mooi zicht op het Mývatn meer en grillige lavaformaties.

uitzicht vanaf Höfdi op Mývatn
grillige lavaformaties bij Höfdi


Daarna gingen we verder naar Dimmuborgir. Een gebied met grillige lavaformaties tot wel 40 m hoog. Hier liepen we het een na kleinste rondje. We kwamen langs de Hallarflot en langs de Gatklettur. Een groot gat in de lava, waar een rij stond van mensen die daar een foto met zichzelf erop wilden maken. We hielden het op een foto op afstand gemaakt.

Dimmuborgir
Gatklettur bij Dimmuborgir


Hierna stopten we nog als extraatje bij de Hverfjall krater. Vanaf de parkeerplaats kon je de vulkaan op lopen, tot de kraterrand. Het is een van de grootste en mooiste explosiekraters in de wereld (volgens het boekje).

Hverfjall krater


Wies heeft beneden bij de auto gewacht, met zijn drieën liepen we de kraterrand omhoog.
Het was ondertussen al na 12h. De Grjófagjá hebben we maar overgeslagen vanwege de rest van de plannen. Bij Bjarg was een winkel waar we verpakte sandwiches hadden willen kopen, maar die hadden ze niet. Voor de rest kwamen we nergens meer langs. Daarom een verpakt broodachtig iets met maanzaad en iets dat op gesmolten kaas leek gekocht, samen met een mueslikoek.
Vanwege alle aanwezige muggen, aten we de gekochte lunch noodgedwongen maar in de auto op.
Daarna reden we naar de Krafla energiecentrale en daarachter lag nog kratermeer Stóra-Vita. Dit hele gebied was gelegen op de actieve breuk tussen de Amerikaanse tektonische plaat en de Euraziatische plaat. Terwijl in Thingvellir de twee continenten gemiddeld 8 mm per jaar uit elkaar gaan, was het hier 2 tot 2,5 cm per jaar. Een groot verschil. Vandaar dat hier zoveel vulkanische en geothermische activiteit is.
Na het bezoek aan de Krafla begonnen we aan de bezienswaardigheden van gisteren. Als eerste naar de Dettifoss. Een gigantische sterke waterval. Heel indrukwekkend. Over een breedte van 100 m stort de rivier 44 m omlaag.

Dettifoss
Dettifoss


Na dit bezoek liepen we ook nog even naar de Selfoss, 600 meter stroomopwaarts. Ook deze was heel mooi.

Selfoss


Vervolgens stond de canyon van Asbyrgi op ons programma. Deze lag veel noordelijker en viel nogal tegen. Met de auto kon je bij het beginpunt komen, maar dan was de canyon erg weids. Je kon 2-daagse trektochten door deze kloof maken, die zou eindigen bij de Dettifoss.
Vanaf dit punt was de snelste route naar Akureyri via het Noorden, via Tjörnes en daarna Husavik. Om 18.00 h kwamen we bij onze laatste bezienswaardigheid, de Godafoss. Ook deze was erg mooi en indrukwekkend.

Godafoss


Na dit bezoek waren we klaar voor vandaag. Nu konden we doorrijden naar Akureyri, nog ongeveer 1 uur rijden. Via een toltunnel was het korter, maar blijkbaar houden ze niet heel veel rekening met toeristen, je kon alleen betalen via een website. Daarom keerden we weer om en namen we de langere, maar ook hele mooie, route over een bergpas. Om 19 h kwamen we bij hotel Akureyri aan. Eerst hadden we een ander hotel, maar we hadden een mail gekregen dat het gewijzigd was en dat we dit (comfort)hotel kregen. Het hotel was heel apart qua inrichting, helemaal op kunst en films gericht, de kamers waren modern ingericht, met een nostalgisch randje.
Omstreeks 19.30h liepen we de stad in. Bij het aanbevolen restaurant stond buiten al een lange rij. Daarom een ander restaurant binnengelopen, het Bautinn. We konden reserveren voor 21 h, 1.15 h later. We liepen eerst door de oude kern van Akureyri en vervolgens dronken we nog iets in een boekhandel tegenover het restaurant, deze was tot 21 h open.

kerk Akureyri
Akureyri


Om 21.00h gingen we eten, het restaurant had best een uitgebreide kaart.
Om 22.45 h waren we terug op de kamer. Morgen stonden er geen bijzondere bezienswaardigheden op ons wensenlijstje.

Wil je automatisch een mail krijgen als we een nieuwe blog update maken, meld je dan hieronder aan

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Wil je automatisch een mail krijgen als we een nieuwe blog update maken, meld je dan hieronder aan

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Categorieën: blog

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *