Vanmorgen gingen we om 7.30 h ontbijten. Het ontbijt was goed verzorgd. Het personeel was erg vriendelijk. Na het ontbijt vroegen we nog uitleg over de trein- of metrohalte en hoe we het beste naar de opgravingssite van Pompei konden lopen. Op weg naar de ingang bij het Amfitheater kwamen we nog langs de mooie klokkentoren en kathedraal van Pompei, het Pauselijk Heiligdom van de heilige Maagd van de Rozenkrans. Dit was een hele mooie kathedraal. Er was nog een mis  bezig, maar toch mocht je stilletjes naar binnen.

Pompei, Pauselijk Heiligdom van de heilige Maagd van de Rozenkrans.
Pompei, Pauselijk Heiligdom van de heilige Maagd van de Rozenkrans.

Daarna liepen we door naar de opgraving. Een stukje ervoor werden we aangesproken door het toeristenbureau, aldaar kregen we een plattegrond waarop de 2-, de 4- en 6-uur durende routes aangegeven werden. Ook kon je er een audiotour huren, maar die moest je op dezelfde plek inleveren, en wij wilden direct door naar Napels. Als alternatief een Nederlandstalig boek gekocht met plattegrond waarin je dan de informatie kon terugzoeken.
Om 9.15 h waren we bij de ingang van het Amfitheater. Daar stonden we eerst in de rij omdat de rugzakken gescand moesten worden. Daarna konden we met ons online gekochte tickets snel naar binnen.
We begonnen in Regio II, bij het Amfitheater. Daarna liepen we langs en door de villa’s van Praedia Di Giulia Felice (no 3) en Casa Di Octavius Quartio (no 1). Aan de achterkant liep de mooie straat Via Dell’Abbondanza. We hadden al snel door dat de rijke Romeinen wel wisten hoe ze fijn konden wonen. Iedere villa had een soort tuin met stromend water. Ook had iedere villa een soort vijver in huis. Alles voor verkoeling denken we.
Vanuit Regio II liepen we naar Regio I waar ook heel veel huizen te zien waren. Casa del Menandro (no 7) was ook een mooie villa. In Casa del Larario Di Achille was een mooie mozaïekvloer met een fresco te zien.

Pompei, Regio I, no 4, Casa Del Larario Di Achille
Pompei, fresco

Daarna liepen we naar Regio VIII waar de grotere gebouwen stonden, de barakken van de Gladiatoren (no 11), het Klein theater (no 12) en het Grote theater (no 10).

Pompei, Regio VIII no 14, tempel van Isis
Pompei, Regio VIII no 10, het grote theater
Pompei, Regio VII no 20, bakkerij van N. Popidius Priscus

Van daaruit liepen we naar het finalestuk in Regio VII. Daar lag het Burgerlijk forum (no 6), de Apollotempel (no 5), de tempel van Jupiter (no 8) en een Basilica (no 2 van  Regio VIII).

Pompei, Regio VII no 6, het Burgerlijk forum
Pompei, straat
Pompei, Regio VII no 5, Apollotempel
Pompei, Regio VII no 8, tempel van Jupiter
Pompei, Regio VIII no 2, Basilica


Iets verder lag ook een winkel waar we iets om te drinken hebben bijgekocht. We vonden dat we genoeg hadden gezien en om 11.45 h liepen we naar de uitgang van Piazza Porta Marina waar we om 12 h de metro/trein van de circum vesuviana hadden.

Pompei, de boosdoener, de vulkaan Vesuvius

Om 12.30 h kwamen we aan op het station Garibaldi te Napels. Er tegenover lag een groot plein met restaurantjes. Bij Restaurant Attanasio gingen we lunchen. Na de lunch liepen we naar de Kathedraal Duomo via de porta Nolana. Deze was open en was heel mooi van binnen.

Napels, Duomo
Napels, Duomo
Napels, Duomo

Daarna hadden we een route uitgezocht die langs verschillende kerken liep. Sommige waren open, andere waren gesloten en stonden van de buitenkant in de steigers. We bezochten, Monasterio San Gregorio Armeno, een vrouwenklooster, Basilica San Domenico maggiore, San Chiara, iets minder mooi, Gesù Nuovo, wel weer heel mooi.

Napels, Monasterio San Gregorio Armeno

Napels, Monasterio San Gregorio Armeno
Napels, Basilica San Domenico Maggiore
Napels, Gesù Nuovo

Onderweg nog ergens iets gedronken met iets lekker erbij.

Napels

Na deze laatste kerk liepen we naar de metrohalte Piazza Danta, waar nog een mooi gebouw stond en gingen we met de metro naar Piazza Municipo waar het Castello Nuovo stond.

Napels, Castello Nuovo

Ook lag daar de cruiseboot terminal. Er was dus geen mooie haven te zien. We wilden van dezelfde metrohalte de metro naar het treinstation nemen, maar net nadat we kaartjes hadden gekocht ging alles dicht. Er was een ongeluk gebeurd of het was te druk, dat was niet helemaal duidelijk. We werden naar de buslijn R2 verwezen. We wisten natuurlijk niet waar die was, maar door de andere mensen te volgen, kwamen we bij metrohalte Universita terecht, van dezelfde lijn, en deze functioneerde wel nog gewoon. De metro zat zo vol dat we een metro moesten overslaan en pas de 2de metro konden nemen. Om 19 h kwamen we bij station Garibaldi aan. We gingen weer dineren in restaurant Attanasio. Daarna namen we om 20.57 h de trein terug naar Pompei. Daar kwamen we om 21.35 h aan waarna we om 22 h terug bij het hotel waren. We liepen vandaag meer dan 14 km, alles bij elkaar geteld.
 Morgen wordt weer een rijdag, langs een zeer mooie kust.

Wil je automatisch een mail krijgen als we een nieuwe blog update maken, meld je dan hieronder aan

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Wil je automatisch een mail krijgen als we een nieuwe blog update maken, meld je dan hieronder aan

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Categorieën: blog

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *