Ma. 22-08-2022,  Madagaskar: Ranomafana – ochtend

Vanmorgen ontbeten we om 7.00 h en vervolgens vertrokken we naar de ingang van het Nationaal Park Ranomafana. Zoals bij een echt regenwoud gebruikelijk is, het regende er.
We kregen weer een gids en een sporenzoeker mee. We moesten lange sokken dragen en de broekspijpen in de sokken doen, i.v.m. de aanwezigheid van bloedzuigers.
Als eerste staken we de rivier over via een brug, een effectieve manier om de toegang tot het park te regelen.

Toegang tot het Nationaal park Rafanomana

Na de rivier gingen we merendeels over aangelegde paden. Het regenwoud zelf was moeilijk toegankelijk. De flora was zeer indrukwekkend, maar doordat alles vol en door elkaar stond,  iets minder fotogeniek.

Impressie regenwoud, Nationaal park Ranomafana

Onze gids was op zoek naar de kleine bladstaartgekko. Deze gekko is supergoed gecamoufleerd en ziet er echt als een blad uit. De gekko is maar 5 cm groot. Als eerste vonden we een kikkertje op ons pad.

Kikkertje op het pad, Nationaal Park Ranomafana

Vervolgens werd de bladstaartgekko gevonden. Dit was een vrouwtje.

Bladstaartgekko, vrouwelijk, Nationaal Park Ranomafana

Het park stond  bekend om de aanwezigheid van de golden bamboo lemur en de grotere bamboo lemur. Deze waren beide pas in 1986 ontdekt. Daar gingen de gidsen dus als eerste naar op zoek. Door de regen zouden ze langer blijven slapen in de bomen en nu pas naar beneden komen. In een gebied hoorden we een geluid en kwamen er bladeren omlaag. Het bleek dat daar een groter bamboe lemur hoog in de boom zat. Deze kwam helaas niet omlaag. Hans wist hem wel nog op de foto te krijgen, ondanks de hoogte en de regen.

Een glimp van de Greater Bamboo Lemur, Nationaal Park Ranomafana

In een andere boom zaten twee golden bamboe lemuren. Deze waren wel wakker. Onze gids belde direct de anderen gidsen, dus even later stonden we met veel mensen te kijken. Hier mochten we vervolgens door het regenwoud struinen, om de golden lemuren beter te kunnen zien. Hier was het tamelijk glooiend en erg glibberig, we liepen dus heel voorzichtig. De lemuren kwamen laag genoeg om er een mooie foto van te krijgen.

Golden Bamboo Lemur, Nationaal Park Ranomafana

Na een tijdje liepen we verder en gingen ze op zoek naar de Sifaka’s. We liepen behoorlijk de berg op tijdens dit gedeelte van de wandeling. Uiteindelijk kwamen we bij een groep Edwards’s Sifaka’s uit. Ze waren in beweging, dus via paden en het regenwoud volgden we deze groep.

Edwards’s Sifaka

Daarna liepen we verder, de gidsen hadden nog een andere lemur in gedachten om te spotten. We kregen ook weer een bladstaartgekko te zien, dit keer een mannetje.

Bladstaartgekko, mannelijk, Nationaal park Ranomafana

Daarna vonden de andere gidsen een red bellied lemur, een roodbuikmaki. Deze zat hoog in de boom, ver van het pad af, en was door de regen moeilijk te fotograferen, hetgeen uiteindelijk toch nog redelijk lukte gezien de regen en aanwezige tegenlicht.

Red Bellied lemur, Nationaal park Ranomafana

Hierna liepen we naar een uitzichtplatform, en vervolgens nog via een alternatief pad, terug naar de uitgang. Al lopende op dit pad bleek hoeveel we ongemerkt omhoog gelopen waren. We daalden nu alleen maar. Op dit pad zagen we nog een Rufous Vanga.
Om 12 h stonden we bij de auto en namen we afscheid van de gids en spoorzoeker. Er stond ook een souvenirkraampje waar ze t-shirts verkochten waarvan de opbrengst ten goede kwam aan de vrouwen associatie. Nancy was toch redelijk doorweekt, dus daar kochten we allebei een t-shirt. De prijs voor 2 shirts was gelijk aan het ene shirt van de Maki Company, hetgeen Nancy in Isalo gekocht had.
We reden terug naar het hotel, waar we alle natte spullen ophingen. Bij het wachten op de sleutel bij de receptie voelde Nancy iets prikken op haar hand. Ze dacht dat het een spetter modder nog was, dit bleek een heel klein bloedzuigertje.
Bij het fotograferen van de golden bamboe lemur viel er een grotere bloedzuiger, vanuit de hogere bomen, precies midden op Hans zijn lens.

Wil je automatisch een mail krijgen als we een nieuwe blog update maken, meld je dan hieronder aan

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Wil je automatisch een mail krijgen als we een nieuwe blog update maken, meld je dan hieronder aan

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.


2 reacties

wies · 22/08/2022 op 19:47

Wat een avontuur. Heb je de bloedzuiger er gemakkelijk eruit gekregen? Nog een paar dagen genieten? groetjes Pap en Mam.

Jeroen · 25/08/2022 op 20:18

Wederom weer die prachtige foto’s, ik wordt natuurlijk weer warm van je bladgecko. Dit is een uroplatus alleen welke. Denk de phantasticus.
Gaaf allemaal ook de lemuren blijven mooi dieren en alleen op `Madagascar zo apart.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *