Vandaag veel gezien. We begonnen met het kerstontbijt om 9 h in het hotel. We maakten onze Serranoham op die we de tweede dag als lunch in Bocairent gekocht hadden, het was een dubbelpak.
Na het ontbijt liepen we om 9.50 h naar de auto, daarna begon de door SNP aangegeven autoroute. We konden ook een fietsroute doen, maar vanwege de feestdagen probeerden we niet eens om fietsen te huren, anders hadden we vandaag met fietsen en al weggebracht moeten worden.
De autoroute begon bij El Molino del Rio, dus daar moesten we eerst naar toe rijden. De navigatie gaf een andere route aan, dan die de taxi gisteren gekozen had. We reden parallel aan de wandelroute die we gisteren gelopen hadden. We vonden deze autoroute op sommige stukken mooier dan de wandelroute gisteren, maar deze weg was wel drukker qua verkeer. Een stuk voor El Molino del Rio kwamen we op de autoroute van SNP uit en konden we doorrijden naar Archivel en van daaruit naar de archeologische site “Cerro de las Fuentes”. Het laatste stuk ging steil de heuvel op naar een Christusbeeld dat eigenlijk midden in het Romeinse fort was gezet.

Cerro de las Fuentes
Cerro de las Fuentes
Cerro de las Fuentes

We maakten een rondje over de lokatie. Het bestond uit een fort en een soort toegangspoort, een titulum. Overal stonden QR-codes op de bordjes, maar ze waren al tamelijk verweerd, dus ze werkten niet meer. Dit Romeinse fort stamt uit de 1ste eeuw v.Chr. We vonden het een interessante lokatie met als bonus een heel mooi uitzicht.
Daarna reden we verder, de volgende bezienswaardigheid was niet ver weg, in het dorp Barranda. Ook hier moesten we weer een heuvel oprijden. Nu was er een grotere parkeerplaats aanwezig, want het was ook een recreatiegebied. De naam was Cabezuela en het recreatiegebied heette Las Tosquillas. Ook dit was een Romeins fort dat helemaal in de heuvel verdwenen was in de loop der eeuwen. Er stonden foto’s van voor, tijdens en na de opgraving.

Cabezuela

Ook dit fort dateerde uit de 1ste eeuw v.Chr toen er een burgeroorlog woedde tussen Cesar en Pompey. In de 9de eeuw n.Chr is er een villa in Arabische stijl gebouwd rondom een binnenplaats.
Dit Romeinse fort sprak ons minder aan dan het vorige fort. We reden weer verder en de volgende en laatste stop van de SNP route was bij La Encarnación, alweer een heuvel op. Hier lag een kerk op de Romeinse resten van een tempel en de muurtjes van verschillende kleinere tempels en villa’s.

Cerro de la Ermita

Ook lagen er 2 Romeinse steengroeves, eentje bijna naast de kerk, en een grotere op 300 m afstand. Die groeves waren tamelijk interessant om te zien. Op de achterkant van het infobord stond met tekeningen aangegeven hoe de stenen in de groeve uitgehouwen werden.

Cantera, Romeinse steengroeve

Hierna reden we weer de heuvel omlaag en stopten nog bij een kerkje vlakbij La Encarnación.

Uitzicht bij La Encarnación
Kerkje La Encarnación

Daarna hadden we alle bezienswaardigheden van de autoroute gehad en programmeerden we allereerst de stad Calasparra die nog op ons verlanglijstje stond. Daar kwamen we om 13.25 h aan.

Calasparra

We vonden (vrij makkelijk) een parkeerplaats niet ver van de kasteelruïne. Deze was een soort van gerenoveerd door middel van grote betonnen blokken. Daardoor zag het er niet meer mooi uit. We liepen tot in het kasteel. Er was niet veel van over. Wel kregen we een zeer mooi uitzicht op het stadje.

Calasparra, uitzicht vanaf de burcht

Om 14 h liepen we omlaag, fotografeerden nog de kerk, en vonden toen nog een cafetaria welke open was om aldaar te gaan lunchen. Binnen zaten ze al helemaal vol, maar toen we vroegen of we buiten op het terras konden zitten, mocht dat. Zo konden we er toch eten. Voor dit soort lunches in Spanje moest je toch steeds circa 1,5 uur voor uittrekken. Om 16 h reden we weg, naar de volgende stad van eergisteren, Moratalla.

Moratalla, kerk Nstra Señora de la Asunción

Ook daar reden we zover als mogelijk omhoog richting het kasteel (we konden nog hoger, maar we vonden de straatjes erg smal worden).

Moratalla, burcht
Moratalla, uitzicht

Daarna liepen we naar het kasteel en vervolgens omlaag naar de kerk Nuestra Señora de la Asunción, deze is volgens de tekst in Renaissancestijl gebouwd, maar aan de achterkant zagen we ook oudere muren die tegen een nieuwere stijl kerkgevel gebouwd was. De voorkant was weer anders.
Hier hadden we vanaf het pleintje aan de voorkant wel mooi uitzicht over de stad.

Moratalla, uitzicht vanaf kerkplein
Moratalla, uitzicht

Om 17.10 h reden we weg. Volgens de navigatie zouden we om 17.30 h aankomen op de parkeerplaats in Caravaca. We gingen proberen om direct, nadat we vlug de rugzakken op de kamer hadden gezet, door te lopen naar de basiliek de la Vera Cruz. Deze was vandaag tot 19 h open, maar om 18 h begon de mis. Vanaf de parkeerplaats zagen we al een mooie avondgloed op de burcht en basiliek.
Om 17.45 h liepen we door de poort van de burcht naar binnen. We namen vlug foto’s van de voorgevel van de basiliek en gingen toen snel naar binnen.

Caravaca, basiliek voorgevel

We maakten foto’s van het altaar en de zijaltaren en vervolgens kwam de toezichthouder op ons af.

Caravaca, basiliek
Caravaca basiliek

Als de mis begon mochten we geen foto’s meer maken en we dachten dat hij dat kwam vertellen. Maar hij kwam heel vriendelijk vertellen dat de mis over 5 minuten begon en dat we nog heel snel de kapel mochten bekijken waar de schrijn met het kruisreliek lag. Daar mochten we geen foto’s van maken. In de zilveren kruis schrijn zouden 2 stukjes hout (ter grootte van tandenstokers) zitten, die van het echte kruis van Jesus afkomstig zouden zijn. De stukjes die ze hadden waren blijkbaar in 1934 verdwenen en daarom hadden ze in 1942 nieuwe gekregen van het Vaticaan. De basiliek is vrij recent pas benoemd tot pelgrimsoord en ze kregen daarbij het recht om iedere 7 jaar een jubileumjaar te houden, vanaf 2003. Dit houdt dan in als je naar de basiliek komt als pelgrim, en je aan bepaalde voorwaarden houdt, je een volle aflaat (kwijtschelding van je zonden) kreeg.
We verlieten de basiliek en maakten in het laatste licht nog een paar foto’s van de binnenplaats.

Caravaca, basiliek
Caravaca, basiliek

Daarna liepen we omlaag naar Plaza del Arco waar we nog een cafetaria vonden die open was (El café de la Andrea). We konden er tapas of sandwich krijgen. Jan had nog geen honger en wij ook niet zoveel, dus we bestelden een Noorse sandwich (met zalm). Jan hoefde nog niets en dronk alleen wat.
Om 20 h liepen we terug naar de kamer om de foto’s te selecteren en dit dagverslag te maken. Morgen zal waarschijnlijk qua restaurants en openingstijden weer een normale dag worden.

Wil je automatisch een mail krijgen als we een nieuwe blog update maken, meld je dan hieronder aan

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Wil je automatisch een mail krijgen als we een nieuwe blog update maken, meld je dan hieronder aan

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Categorieën: blog

1 reactie

Wies · 26/12/2024 op 06:54

Hele mooie Foto,s behalve die wat ik niet mooi vind je weet wel. Hoe is het weer? hier is het vochtig niet echt koud .mijn griep is bijna weg we hebben gisteren het urnen pad gewandeld met Viper nog fijne dagen .groetjes pap en ik.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *