Vanmorgen mochten we uitslapen tot 6.45 h. Na het inpakken van de bagage gingen we om 7.30 h ontbijten. Onze chauffeur, wandelgids en drager waren al aanwezig. Iets na 8 h vertrokken we vanaf de lodge voor de wandeling. Onze chauffeur Edwin moest vandaag zover omrijden dat hij ook ca. 6 h onderweg zou zijn.
Met de gids Adolf en drager Viaan, liepen we naar de ingang van het Bwindi NP. Bij het visitor center moesten we onze paspoorten afgeven voor de registratie. Voor Buhoma starten alle activiteiten bij het visitor center. Voor onze wandeling kregen we ook 2 rangers mee, beide bewapend met een geweer. Eentje loopt voorop en eentje achterop. Halverwege onze route zouden de eerste 2 rangers gewisseld worden voor 2 rangers die van de andere kant kwamen en dan zouden de eerste twee rangers weer terug lopen naar Buhoma.
De route die we liepen was de langere route, de Kashasha River trail. Optioneel konden we nog een waterval trail toevoegen, wat we ook deden.
In het begin was het een tamelijk breed voetpad. In het verleden was dit een hoofdverbindingsweg geweest tussen Congo en Oeganda. Maar na een terroristische actie vanuit Rwanda was de weg nu gesloten en nu was de weg een onderdeel als voetpad binnen het Bwindi NP. We liepen een tijdje over deze brede weg. Het regenwoud had hier veel hogere begroeiing dan in het Rwenzori NP.

Start wandeling Bohoma- Nkuringo, Bwindi NP

We zagen naast de hoge bomen, hoge boomvarens en ook brede palmen.
Het brede pad begon al een beetje saai te worden, maar gelukkig gingen we nu over een mooi smal pad naar de upper waterval trail. Dit was echt een heel mooi pad.

Wandeling Bohoma- Nkuringo, Bwindi NP, waterfall trail

We kwamen langs 3 watervallen, allen genoemd naar de rivier, de Munyaga.

Wandeling Bohoma- Nkuringo, Bwindi NP, waterfall trail, Munyaga 2de waterval


Na het bereiken van de laatste en hoogste waterval moesten we over hetzelfde pad terug.

Wandeling Bohoma- Nkuringo, Bwindi NP, waterfall trail, Munyaga, bij de 3de waterval
Wandeling Bohoma- Nkuringo, Bwindi NP, waterfall trail, Munyaga, de 3de waterval

Wel konden we ergens een afkorting nemen, waarbij we weer op het grote pad uitkwamen. Daarna zagen we een red tailed monkey in de boom zitten. Deze soort heeft een grappige witte neus.

Wandeling Bohoma- Nkuringo, Bwindi NP, red tailed monkey

Nog een stuk verder verlieten we definitief het brede pad om aan de Kashasha River trail te beginnen. We liepen zigzaggend steil omlaag door het woud. Beneden kwamen we langs riviertjes met mooie begroeiing.

Wandeling Bohoma- Nkuringo, Bwindi NP, Kashasha River trail

Iets verder liepen we weer omhoog. Hier was ook de wisseling van de rangers. De andere rangers kwamen ons tegenmoet. We zagen trouwens heel veel mooie vlinders.

Wandeling Bohoma- Nkuringo, Bwindi NP, Kashasha River trail, vele vlinders

De Kashasha trail was minder druk belopen, de route was op meerdere plekken behoorlijk overwoekerd. We liepen een tijd relatief vlak over de bodem van het dal. Daarna liepen we het officiële park uit en begon een lange stijging naar boven. We kwamen eerst langs theeplantages, alwaar we onze lunchpauze hielden.

Wandeling Bohoma- Nkuringo, Kashasha River trail

Daarna vervolgden we onze route door de bananenveldjes omhoog tot aan de weg.  De meeste stijging hadden we nu achter de rug. Daarna vervolgden we de gravelweg tot aan Nkuringo.

Wandeling Bohoma- Nkuringo, Kashasha River trail, uitzicht op Nkuringo

In Nkuringo kwamen we onze Matokebus tegen. Edwin wilde ons net tegemoet rijden om ons op te halen. Nu had dat geen zin meer.
Om 15.10 h kwamen we in onze lodge Nkuringo Bwindi gorilla lodge. We hadden 15.8 km gelopen, 1140 m gestegen en 380 m gedaald. In totaal waren we 7 h onderweg, inclusief de tijd om ons te registreren en de lunchpauze.
Waar we sliepen is een semi-luxe lodge. We werden heel erg welkom geheten, vervolgens kregen we een welkomsdrankje en ook nog een handmassage. Dit om hun Spa te promoten. We waren echt helemaal kletsnat bezweet van de inspanning en de luchtvochtigheid. Hans zijn wandelbroek was zelfs tot aan zijn bovenbenen doorweekt van het zweten. Na de gids en drager hun fooi gegeven te hebben, werden we naar onze kamer gebracht. Hier kregen we van onze housekeeper overal uitleg. We zaten op 2160 m, dus hier was geen klamboe nodig. Vanwege de hoogte werd hier als service zelfs voor het slapen gaan, je bed met warme flessen voorverwarmd. Ons bed was ook versierd met een handdoek in hartvorm, vol met bloemblaadjes en het woord welcome in groene blaadjes.
Nadat we gedoucht waren en schone kleding hadden aangetrokken, liepen we terug naar de receptie en gemeenschappelijke zitruimte van de lodge. Het onweerde en regende heel hard nu. We hadden vandaag dus alweer geluk met het weer.
De rest van de middag met Edwin gebabbeld, foto’s geselecteerd en dit verslag gemaakt. Door het onweer was er geen internet beschikbaar.
Om 19 h konden we dineren. Hier kregen we een 4-gangen menu. Bij een koppel hadden ze rondom de tafel een bloemenhart gemaakt en de tafel versierd, ze waren hier op huwelijksreis. Op het einde van het diner kwam de hele crew zingend binnen en kregen ze nog een taart aangeboden, waar we allemaal een stukje van kregen.
Morgen weer een wandeldag door het Bwindi NP.

Wil je automatisch een mail krijgen als we een nieuwe blog update maken, meld je dan hieronder aan

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Wil je automatisch een mail krijgen als we een nieuwe blog update maken, meld je dan hieronder aan

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Categorieën: blog

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *