Vr. 13 Augustus, van Núpar naar Seljavellir (bij Höfn),

Vanmorgen vertrokken we na het ontbijt om 9.15 h. Eindbestemming vandaag was Guesthouse Seljavellir bij Höfn. Vandaag stonden maar 2 bezienswaardigheden op het programma. Wel met iets meer wandelen erbij. De echte rijafstand viel ook mee, 2.15 h, 177 km. We konden het ons dus veroorloven om rustig aan te doen.
Daarom als extraatje bij de eerste toeristische markering gestopt, Haoldukvisl. Deze gaf uitzicht op een hele brede tong van de Vatnajökul. De richtingaanwijzer leek nog wat verder te wijzen dan de parkeerplaats. Via de GPS vonden we een uitzichtpunt ca. 1,5 km verderop liggende aan de gravelweg. Daar heel voorzichtig naartoe gereden.
We hadden daar inderdaad nog beter uitzicht op de best wel zwart gekleurde gletsjer.
Daarna reden we terug naar de weg nr.1 en vervolgden we onze route naar ons eindpunt, het bezoekerscentrum voor de Svartifoss. Op weg ernaar toe, kregen we al mooi zicht op de gletsjers ernaast, de linker is de Skaftafellsjökull, de rechter is de Svinafellsjökull. Toch nog een paar keer gestopt om foto’s te maken. Helaas lagen de toppen van de bergen nog te veel in de wolken.
Bij het bezoekerscentrum allereerst de parkeerkaart betaald. Hier ging het met camera’s op kenteken. Dus toch nog vlug het kenteken nagekeken, om geen fout te maken. In het bezoekerscentrum een plattegrond gekocht. Via internet hadden we al twee wandelroutes gevonden. We begonnen om 11.00 h aan de wandeling naar de Svartifoss. Eerst kwamen we langs de Hundafoss.

Hundafoss

Daarna was het nog flink stijgen naar de Svartifoss. We boften echt met het weer vandaag. Het was zonnig, wel bewolkt weer en voor IJslandse begrippen heel warm. De afstand in kilometers viel mee, naar de Svartifoss is maar 1,7 km.

Svartifoss

Daarna daalde je af en stak je de rivier via een bruggetje over. Aan de andere kant ging het omhoog naar het uitzichtpunt Sjónarsker. Hier begonnen ook langere trails. Het uitzicht op de gekleurde bergen was schitterend.
Daarna daalden we af naar Sel, daar lagen nog enkele historische plaggen huisjes.

plaggenhuisjes bij Sel

Van daaruit konden we kiezen uit een gravelweg omlaag of een smal, steiler, wandelpad. We namen het wandelpad, waarbij we nog zicht hadden op de Hundafoss.

uitzicht op de top boven de gletsjers


Beneden was er een vlak pad over vlonders, terug naar het bezoekerscentrum. Daar kwamen we om 13.30 h aan. Deze route was 5,5 km en er stond 2 h voor. Vervolgens gingen we er eerst lunchen. Wies had de smaak te pakken en wilde ook nog de tweede wandeling naar de gletsjer doen. Dus om 14 h begonnen we aan die route van 3,7 km, waar 1 tot 1,5 h voor stond. Bij de Skaftafellsjökull konden we van deze gletsjer genieten.

Skaftafellsjökull gletsjer

Om 15 h waren we terug. Daarna stapten we weer in de auto en reden we naar onze tweede bezienswaardigheid, het Jökulsárlón. Het ijsmeer. Volgens het boek moest ervoor nog een tweede ijsmeer liggen dat minder bekend was. Dit vonden we ook. In het boek stond de Breidarlón, maar de bordjes gaven het Fjallsarlón aan. Daar hadden we inderdaad schitterend zicht op de gletsjers en het ijsmeer. Echter omdat je veel hoger stond, kwamen de ijsbergen kleiner over.

Fjallsarlón

Na een aantal foto’s reden we verder naar het Jökulsárlón. Daar ook de tijd genomen voor foto’s. Ook zagen we zeehonden zwemmen.

Uitgang van het ijsmeer Jökulsárlón richting de zee
Jökulsárlón
Jökulsárlón
Jökulsárlón

Hier stonden een aantal eettentjes, waaronder een fish en chips. Omdat we voor Höfn slapen, zonder restaurant bij het hotel, zouden we eerst in Höfn gaan eten. Misschien zelfs kreeft. Höfn is de kreeftenstad van IJsland. Maar na onze ervaring van gisteren, waarbij we pas voor 21 h konden reserveren, wilden we nu toch eerder eten. Daarom gingen we fish en chips eten. We waren er om 16.58 h. Om 17.00 h moest de man sluiten. We waren dus nog net op tijd. De fish en chips waren heerlijk.
Met goed gevulde buiken reden we vervolgens naar ons hotel, guesthouse Seljavellir. De navigatie vond het hotel niet, daarom maar het vliegveld geprogrammeerd, dat zou 1 km er vandaan liggen. Om 18.30 h kwamen we er aan. Het bleek een hotel zonder faciliteiten, enkel serveerde ze een ontbijt in de morgen. We waren door ons drinken heen, daarom zijn we om 19 h toch nog even naar Höfn gereden. Even langs de oudste huizen gelopen en vervolgens gekeken of we ergens iets konden drinken. Maar er liepen een heleboel toeristen rond die buiten stonden te wachten om binnen te kunnen eten. Goed dat we al bij het ijsmeer gegeten hadden. Bij een tankstation tankten we de auto weer vol en kochten drinken en wat snacks voor de avond. Op de kamer gekomen hebben we het gekochte drinken en snacks verorbert en tegelijkertijd de foto’s geselecteerd en dit verhaal voor onze blog geschreven.

Wil je automatisch een mail krijgen als we een nieuwe blog update maken, meld je dan hieronder aan

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Wil je automatisch een mail krijgen als we een nieuwe blog update maken, meld je dan hieronder aan

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Categorieën: blog

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *