Vanmorgen toch alweer om 6.45 h op gestaan, maar we konden rustig starten, pas om 9 h zouden we vertrekken. We ontbeten rustig in het hotel. Daarna in de lobby gewacht tot we vertrokken. We liepen naar de bus en de bagage werd met een aparte auto naar de bus gebracht.
Daarna was het maar 20 minuten rijden naar het vertrekpunt voor de boten. Om 10 h stapten we in onze speedboot voor de boottocht door de Cañon del Sumidero. Een kloof en natuurreservaat.

Cañon del Sumidero, de speedboot

De boot ging op sommige stukken heel hard. Onze eerste stop was bij een boom waar een leguaan in zat.

Cañon del Sumidero, leguaan in de boom

Daarna stopten we verschillende keren bij plekken waar een krokodil op de oever lag. Uiteindelijk zagen we meerdere krokodillen langs de Grijalva rivier ligggen en we zagen er ook een aantal zwemmen.

Cañon del Sumidero, krokodil

Ook werd er bij verschillende vogels gestopt, onder andere bij een pelikaan waar ook nog een ijsvogel in de buurt zat. Die zagen we helaas pas toen deze weg vloog. We zagen tijdens onze tocht veel reigers, aalscholvers en nog diverse vogels. Naar onze mening vloog er een ijsvogel langs de kant van de rivier een behoorlijk stuk met ons mee.
Een heel stuk verder kregen we een fotostop, dit was het meest beroemde punt van de kloof. Dit uitzicht wordt namelijk in alle brochures gebruikt.

Cañon del Sumidero, beroemdste fotopunt
Cañon del Sumidero, minder beroemd maar ook mooi

Daarna voeren we weer verder en stopten we in een grot waar een Mariabeeld in een nis te zien was. In de grot was ook rozig gesteente zichtbaar, dit was magnesiumhoudend gesteente.
Na ca. 25 km varen kwamen we bij een mooie rotsformatie die de kerstboom heette. Dit was ook heel herkenbaar. In het regenseizoen valt hier heel veel water omlangs deze waterval, waardoor de schotels kalksteen zo gevormd waren.

Cañon del Sumidero, kerstboom rotsformatie

Nu was er nauwelijks omlaag vallend water te traceren bij de kerstboom waterval.

Cañon del Sumidero, kerstboom rotsformatie, vallend water.

We waren bij de waterval tevens aan ons keerpunt van de boottocht gekomen en begonnen aan de tocht terug naar het startpunt. We kregen nog een stop op de terugweg en daar zaten een drietal apen in een boom.

Cañon del Sumidero, aap

Om 11.30 h waren we weer op de wal. Niemand had echt honger, dus werd besloten om niet hier te lunchen, maar direct door te rijden naar San Cristóbal. Dit was ongeveer 1 h rijden vanaf de kloof.
Ook hier kon onze bus niet helemaal tot aan het hotel rijden, maar werden we  aan de rand van het historische centrum van San Cristóbal afgezet en stond er weer een bagagewagen klaar. Wij liepen vervolgens naar het hotel. Om 13 h hadden we allemaal onze kamersleutel verkregen en  konden we naar de kamers toe. We kleedden ons snel om, hier konden we namelijk een paar kledingstukken laten wassen. We stopten alle kledingstukken in een plastic zak en om 13.30 h liepen we met de groep en Saskia mee, voor een korte uitleg waar het centrum was. Na 10 m was er al een wasserette en heeft Nancy de kleding vlug afgegeven. Morgenvroeg konden we deze weer ophalen, vanaf 8 h.

San Cristóbal de las Casas, promenade

Bij het centrale plein was de rondleiding klaar.

San Cristóbal de las Casas, centrale plein, zijkant

We hielpen Fimka bij het pinnen van geld en vervolgens bij het kopen van allerlei items bij de apotheek om de griep/verkoudheid te bestrijden die ze opgelopen had. Vervolgens gingen we om 14.30 h lunchen. Op weg naar het restaurant zag Nancy nog een winkel gespecialiseerd in sieraden gemaakt met amberstenen. De amberstenen worden in deze provincie gewonnen. Nancy kocht er een paar oorbellen.
In het restaurant moesten we tamelijk lang op het eten wachten, maar ja voor een vers gemaakte lunch heb je dat natuurlijk wel over. We vermaakten ons kostelijk met het passerende publiek terwijl we zaten te wachten op onze lunch. Nadat we klaar waren lunchen met gingen we pas om 15.35 h verder met het verkennen van San Cristóbal.

San Cristóbal de las Casas, kathedraal en centrale plein

Fimka wilde graag naar een kapper, haar haar laten wassen en invlechten. Bij het lunchrestaurant hadden we gevraagd waar een kapper lag. Op weg daar naartoe zag Nancy nog een leuke kledingzaak liggen, alwaar ze de Mexico motieven op een exclusievere wijze op t-shirts geprint hadden,  veel mooier dan op meeste toeristische t-shirts. Nancy had een leuk t-shirt voor Hans gezien. Daarna bij het rondkijken in de winkel zag Nancy ook hele aparte soort jeans look jasjes hangen, met stretch mouwen en ook het middenpand van stretchstof, waarin een jaguarmotief verwerkt was. Dit type jasje vond Nancy ook heel mooi. Qua kleuren leek het jasje op een jeansjasje dat ze thuis had, wit met roze, groen, blauwe bloemen. Alleen had dit jasje dus een ander motief, jaguars. Het merk was Ay Guey en werd in Mexico gemaakt. Nancy haar maat was niet in deze winkel aanwezig, maar als we 5 minuten wilden wachten, gingen ze deze nog ergens anders voor ons halen. In de winkel hadden ze ook hele mooie tassen. Qua stijl leek het een beetje op Desigual, een bekender merk in Nederland.
Een paar deuren verder was de kapper. Daar hebben we Fimka achtergelaten. Het zou ongeveer 1 uur duren.
Vervolgens liepen we een klein rondje door het centrum. Eerst kochten we nog 2 kussenslopen voor op onze bank in de woonkamer thuis, met kleurrijke geborduurde bloemen erop. Vervolgens vond Nancy verderop een chocolaterie. Mexico is het land waar de cacao in oorsprong vandaan komt. Het laagste cacaogehalte was 64%.
Daarna liepen we naar de Santa Domingo-kerk waar ook de ambachtenmarkt gelegen was.

San Cristóbal de las Casas, Santa Domingo-kerk

De kerk was echt schitterend, een zeer mooi en zeer gedetailleerd versierde buitenzijde en  de binnenkant volledig voorzien van goudkleurige wandpanelen en kapellen. Of het echt goud was, kunnen we niet zeggen.

San Cristóbal de las Casas, Santa Domingo-kerk

San Cristóbal ligt trouwens op 2100 m en het is hier een stuk kouder. Nancy had alleen een blouse aan en begon het steeds kouder te krijgen. Op weg richting de kapsalon, om Fimka weer op te halen,  dronken we nog iets in een barretje. Nancy probeerde de warme chocolademelk. Deze was heel lekker, maar ook wel heel vullend. Om 18 h waren we bij Fimka en liepen we gezamenlijk terug naar het hotel. Fimka had het ook steeds koud en kocht hier, spotgoedkoop, een donsjack en een sweater.
Om 19 h waren we terug op de kamer. We hadden niet echt honger, daar we al zo laat geluncht hadden, dus besloten we om niet meer te gaan dineren, maar aten we een pakje ontbijtkoekjes, die we nog op voorraad hadden om als ontbijt of lunch te dienen. Op de kamer de foto’s geselecteerd en ons dagverslag gemaakt. Daarna bekeken we welke bezienswaardigheden we morgen in San Cristóbal zouden willen gaan bekijken.

Wil je automatisch een mail krijgen als we een nieuwe blog update maken, meld je dan hieronder aan

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Wil je automatisch een mail krijgen als we een nieuwe blog update maken, meld je dan hieronder aan

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Categorieën: blog

1 reactie

Wies · 24/12/2022 op 06:05

Hoi. Wat een mooie kloof en heel mooie foto’s. Heb je dat jasje gekocht? Hier is alles oke. We gaan met Nieuwjaar naar Leen den Oude. Groetjes en nog fijne dagen.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *