Vanmorgen zaten we om 7.30 h klaar voor ontbijt, maar er was nog niemand. Om 7.40 h kwam een dame heel gehaast binnen rennen en begon van alles op tafel te zetten. Toen we aan het ontbijt begonnen kwam er ook nog een man binnen die verse gesuikerde broodjes op tafel zette. Hij vroeg ook of alle bagage al beneden klaar stond. Om 8.20 h vertrokken we voor onze wandeling naar treinstation Aragona – Caldare. In het begin moesten we een beetje stijgen, maar daarna was de route licht dalend. We schoten lekker op, voordat we het in de gaten hadden liepen we het dorpje Grotte binnen.

Magna Via Francisgena, Racalmuto – Aragona, kerk in Grotte

We liepen dwars door het dorp. Na Grotte gingen we nog steeds dalend over een landweg verder.

Magna Via Francisgena, Racalmuto – Aragona, kerk in Grotte

Iets later moesten we een brug oversteken en moesten we de asfaltweg volgen. Na het passeren van een rots met vele gaten, ging de Magna Via Francisgena rechtsaf en liepen wij  rechtdoor de SNP route om bij het treinstation uit te komen. We liepen goed door, waardoor we om 10.45 h al bij het treinstation Aragona-Caldare aankwamen. Aan de andere kant hadden we een trein gezien die al een poos daar stond te wachten. Waarschijnlijk op de aankomst van onze trein. We hadden maar net de trein van 10.32 h gemist, maar we hadden qua wandeltempo gepland om zeker de trein van11.32 h te halen. Deze bleek echter niet te bestaan. De trein ging ieder uur; 9.32 h, 10.32 h, 12.32 h, 13.32h, 14.32 h, etc. Alleen 11.32 h werd overgeslagen. Wel zagen we op de dienstregeling dat er om 11.15 h een bus naar Agrigento zou gaan. Buiten bij de bushalte wachtten we op deze bus. Eerst kwam er van de andere kant een busje, hij bevestigde dat de andere bus zo zou komen. We hadden trouwens 11,8 km gewandeld, 170 m gestegen en 305 m gedaald tijdens onze laatste etappe van de Magna Via Francisgena.
Om 11.25 h stopte het busje en iets later waren we op weg naar Agrigento. Daar kwamen we om voor 11.45 h aan op het centrale busstation van Agrigento. We liepen richting de oude stad waarbij we al snel langs een tourist informatie bureau kwamen. Daar kregen we een grote plattegrond van de stad en de info welke bus we naar de valle dei templi moesten nemen. Iets verder kwamen we bij een parkje met allemaal horecagelegenheden. Daar gingen we eerst iets eten. Om 12.30 h liepen we de stad in. We kwamen langs een aantal mooie kerken, een paleis en leuke straatjes.

Agrigento, Chiesa Di San Petro
Agrigento, Convento St. Francesco d’Assisi
Agrigento, Chiesa dei Purgatorio

Ook was er 1 souvenir winkel open waar we een setje van de moorse hoofden kochten van keramiek. Die zagen we overal al tijdens deze vakantie, maar tot nu toe nog niet in een winkel die ook nog open was.

Agrigento
Agrigento, Palazzo dei Filippini en Chiesa Di San Domenico
Agrigento, Chiesa Di San Domenico
Agrigento, interieur Chiesa Santa Spirito

We maakten een niet volledige ronde door het oude centrum en liepen toen terug naar het busstation. Daar namen we om 14.35 h lijn 1 van UVA naar Valle dei Templi, halte porta V, waar een entree van de locatie is en waar je kaartjes kunt kopen. Om 14.50 h waren we door de entree. De rugzakken moesten door een scanner waarbij de zakmessen gezien werden. Gelukkig konden we ze laten opslaan en op de terugweg weer ophalen.
Daarna begonnen we aan de bezichtiging van de Valle dei Templi, een oude Griekse stad met allerlei tempels. We gingen ons focussen op de hoofd bezienswaardigheden. Als eerste kwamen we bij de Tempel van Castor en Pollux.

Agrigento, valle dei templi, tempel van Pollux en Castor

Daarna liepen we langs de Kolymbethra, een soort kloof, hetgeen vroeger een kunstmatig waterreservoir was.
We kwamen ook langs een groot plateau met heel veel brokstukken. Daar was weinig te zien naar ons idee, maar waarschijnlijk was dit de tempel van Jupiter geweest waar zuilen in de vorm van mannenfiguren op de grond lagen. Onze aandacht werd getrokken door de zuil van de Porte Aurea en de daar achter liggende tempel van Heracles met een aantal zuilen. Dit is de oudste tempel van de vallei, 6de eeuw v.C.

Agrigento, valle dei templi, tempel van Heracles

Vervolgens liepen we naar de bekendste tempel, de tempel van Concordia. Dit is een prachtig bewaard gebleven tempel uit 430 v.C.

Agrigento, valle dei templi, tempel van Concordia

Na de tempel van Concordia kwamen we langs de necropolis en de stadsmuren. We trakteerden ons op een ijsje voordat we naar de volgende tempel liepen. Dat was de tempel van Juno uit 450 v.C. Hiervan staan nog veel ongeschonden zuilen.

Agrigento, valle dei templi, tempel van Juno

Daarna liepen we terug naar onze ingang waar we onze zakmessen weer ophaalden. Daarna namen we de taxi, die maar €3 p.p. kostte, naar ons hotel dat aan deze kant van de stad ligt. Daar kwamen we om 17 h aan. Een goed gevulde dag. Volgens de stappenteller hadden we in totaal 24.9 km gelopen en dat kon goed kloppen.
In het hotel vroegen we ook na wat het zou kosten om met de taxi helemaal naar het vliegveld van Palermo te gaan. Onze vlucht was 45 minuten vervroegd en de trein gaat in het weekend maar om de 2 h. We zouden een taxi naar het treinstation moeten nemen, dan de trein naar Palermo centraal en vervolgens overstappen op het treintje naar het vliegveld, in totaal meer dan 3 h reizen waarbij we om 11.30 h zouden aankomen terwijl onze vlucht nu om 13.25 h gaat.
Met een taxi zouden we er maar 2 tot 2.15 h over doen. De receptionist zou het navragen en ons op de kamer bellen. Even later werden we al op de kamer gebeld dat het €200 zou kosten.
We gingen eerst douchen en omkleden. Om 19 h zouden we naar een restaurant lopen, het restaurant van het hotel was vandaag dicht.
Jan was ook voorstander voor het nemen van een taxi naar het vliegveld,  deze zou je tevens direct bij de ingang van de vertrekhal afzetten, dus reserveerden we voor morgen de taxi. Nu zullen we morgenochtend om 8.15 h worden opgehaald. Om 7.30 h kunnen we al gaan ontbijten.
Voor het avondeten vonden we een Trattoria vlakbij het hotel, deze was gespecialiseerd in visgerechten. We aten er heerlijk. Ze waren wel 2x duurder dan de maaltijden in de dorpjes tijdens de wandelingen, maar het was hier ook een beetje toeristischer en het was een veel chiquer restaurant. Tijdens het eten begon het hard te regenen, we hadden echt geluk gehad met het weer deze vakantie. Om 21 h liepen we terug naar het hotel, het was net even droger tussen de buien door.
Op de kamer dit dagverslag afgemaakt. Vandaag was een goede afsluiting van een mooie Siciliaanse vakantie.

Wil je automatisch een mail krijgen als we een nieuwe blog update maken, meld je dan hieronder aan

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Wil je automatisch een mail krijgen als we een nieuwe blog update maken, meld je dan hieronder aan

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Categorieën: blog

2 reacties

Sis · 03/11/2023 op 22:31

Weer bedankt voor het fantastische verslag van jullie prachtige reis.hele goede reis morgen en slaap lekker.Lieve groet,Sis

Cristel · 04/11/2023 op 11:33

Heerlijk om mee te lezen met jullie avonturen! Het ziet er weer uit als een mooie reis. 🙂 Groetjes, Cristel

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *