Vanmorgen werden we weer vroeg wakker, al voor de wekker van 7 h. Na alles voorbereid te hebben liepen we richting de ferry pier om aan het strand te ontbijten. Bij een toegankelijk strand maakten we foto’s van de net opgekomen zon.

Playa del Carmen, net na zonsopgang

Daarna liepen we richten de ferry pier. Daar was geen strand toegankelijk, daarom op een bankje ons ontbijt geprobeerd om op te eten. Het waren te gezonde ontbijtkoeken, kurkdroog en keihard. De helft daarom aan de duiven gevoerd. Om 8.15 h liepen we al naar de ferry. Daar gewacht op de bankjes tot we de ferry op mochten.

Playa del Carmen, strand vanaf de pier

Vanaf 8.30 h werd het al drukker. Iets later kwam ook de familie Punt aan. Zij sloten zich met zijn allen bij ons aan.
Om ca. 8.45 h mochten we de ferry op lopen. Om 9.10 h voeren we weg, naar de overkant, naar het eiland Cozumel.
Dit was een fastferry, maar de snelheid was op de boot niet te merken, de max. snelheid was 25 km/h.
Om 9.50 kwamen we in San Miguel op Cozumel aan. Daar namen we met zijn achten 2 taxi’s naar het hotel Iberostar. Daar bleek dat alleen mensen die gereserveerd hadden, het terrein op konden. Fenna en Floris konden daardoor wel het terrein op, wij niet. Samen met Angelique, Wil, Marit en Michiel werden we vervolgens naar Palancar gebracht, een klein stukje verder, dit werd door de taxichauffeur aanbevolen. Daar moesten we voor $10 aan consumpties gebruiken, dan was de entree verder gratis. Via de taxichauffeur kregen we ook nog korting op de snorkeltour die daar ter plekke geboekt kon worden. We zouden om 13 h vertrekken en dan 3 lokaties bij het rif aandoen allen gelegen in het nationale park.
We waren er om 11 h, dus we hadden nog ruimschoots de tijd.

Cozumel, strand bij Palancar

Nancy kleedde zich om en ging al even snorkelen met haar eigen snorkel, maar zonder zwemvliezen. Vanaf het strand was met boeien een stuk afgezet. Dit was om te voorkomen dat je door een boot werd overvaren. In de buurt van de boeien lag al een beetje rif, met niet veel koraal, maar wel zag Nancy hier bij een rotsblok al allerlei vissen, waarbij onder andere een gecamoufleerde platvis en ze zag een zandrog wegzwemmen. Nancy vond het uitstapje nu al geslaagd.
Terug bij het beachhouse bestelden we lunch, guacamole, tomatensalade en frietjes. Hier waren de frietjes goed gebakken, warm en voldoende qua portie.
Hierna rekenden we af en om 12.50 h stonden we klaar voor vertrek om te gaan snorkelen. Eerst moesten we zwemvliezen passen en vervolgens liepen we direct naar de boot die net aangekomen was. Naast ons zessen, waren er nog 5 andere toeristen die de tour geboekt hadden. Op de boot kregen we een reddingsvest om, niet zo’n templex geval, maar zo eentje welke ze in vliegtuigen gebruiken.
Na ca. 15 min. varen kwamen we bij de eerste lokatie. Het was hier heel druk met snorkelaars. Het water was zo mooi lichtblauw van kleur, super.
Bij het in het water gaan, ging het lusje van de, net voor de vakantie door ons gekochte, gopro-stok al los en deze kon dus als verloren beschouwd worden. We hebben deze imitatie-gopro niet kunnen testen. Onderwater was het een beetje gokken waar we foto’s van maakten. Op deze lokatie waren voornamelijk zeesterren te zien op mooi licht zand. Ook zagen we een kleine zandrog wegzwemmen.

Cozumel, Palancar, snorkelen, zeesterren

Na een tijdje zwemmen, waarbij we de gids moesten volgen, werden we weer door de boot, Maria Fernandez opgepikt.
Vervolgens voeren we een stuk terug richting Palancar. Vervolgens werden we boven een rif afgezet. Hier zagen we al vrij snel een pijlstaartrog zwemmen.

Cozumel, Palancar, snorkelen, pijlstaartrog.

Geweldig!!! Vanaf hier zwommen we langzaam naar het Palancar rif. Daar was mooi de scheiding van ondiep naar diep te zien. Net als in het gebergte, maar dan onderwater. We zagen allerlei vissen, de begroeide riffen, als je dat zo kunt noemen, en nog een keer een pijlstaartrog.

Cozumel, Palancar, snorkelen.
Cozumel, Palancar, snorkelen.
Cozumel, Palancar, snorkelen.
Cozumel, Palancar, snorkelen.

Hier zwommen we langer, maar van Nancy had het nog veel langer mogen duren. Na in totaal ca. 1 h snorkelen werden we met de boot terug naar Palancar gebracht. Onderweg begon het keihard te regenen. De zee was warmer dan het regenwater.
We schatten dat we om ca. 14.45 h terug waren bij het beachhouse. Daar gingen Nancy en Hans weer direct nogmaals snorkelen in het afgebakende stuk. Richting de boeien kwamen we bij een soort betonnen? gewelf uit, waar een hele school vissen rondzwom en schuilden. Nu had Nancy wel de gopro mee (eerder niet omdat ze niet wist hoelang de batterijen zouden meegaan) en probeerde Nancy er foto’s van te maken.

Cozumel, Palancar, snorkelen.
Cozumel, Palancar, snorkelen.
Cozumel, Palancar, snorkelen.
Cozumel, Palancar, snorkelen.

Terug aan de wal hebben we ons gedoucht en aangekleed. Het regende nog steeds heel hard. Er was een ware exodus aan de gang van vertrekkende toeristen bij Palancar beach. Er werden steeds taxi’s opgeroepen en we hierdoor hoefden we niet zo heel lang te wachten.
In een groter busje reden we terug naar de ferry pier, waar we om 16.10 h aankwamen. De ferry van 16 h vertrok net.
Daar stopte het met regenen en gingen we in het stadje iets drinken. We namen er cheesecake en een brownie bij.
Om 17.15 h liepen we naar de pier en konden eigenlijk via een lange rij direct de boot op lopen. Blijkbaar zat deze eerder vol, want om 17.45 h vertrokken we al, officieel zou de ferry pas om 18 h vertrekken. We zagen wel zo’n zelfde ferry boot aankomen, misschien dat ze nu met 2 boten werken.
Om 18.30 h kwamen we, net na zonsondergang, aan bij Playa del Carmen. We liepen terug naar het hotel. Daar de foto’s op de tablet gezet, niet zo hele geweldige foto’s met de goedkope GoPro gemaakt.  Vervolgens konden we vanaf 19.05 h inchecken voor onze Lufthansa vlucht van morgen. Deze vlucht zal blijkbaar door Eurowings worden uitgevoerd. Dit keer zitten we naast elkaar.
Om 19.30 h liepen we het stadje weer in om te dineren. We vonden een relatief rustiger restaurant op de eerste verdieping. Hans bestelde een 2-pers. Ceasar salade, waarvan de dressing live aan tafel bereid werd. Dat was een heel ritueel.
Tijdens het eten kwamen ook nog 3 personen als Maya-indianen verkleed een klein showtje geven.
Om 21 h waren we terug op de kamer.

Voor iedereen alvast, de beste wensen voor 2023 en een fijne jaarwisseling toegewenst. Wij zullen tijdens de jaarwisseling in het vliegtuig zitten.

Wil je automatisch een mail krijgen als we een nieuwe blog update maken, meld je dan hieronder aan

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Wil je automatisch een mail krijgen als we een nieuwe blog update maken, meld je dan hieronder aan

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Categorieën: blog

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *