Wo. 11 augustus, van Hveragerdi naar Geysir,

Vanmorgen werden we om 5.00 h al wakker. Ondanks de korte nacht konden we niet meer slapen en gingen we voor de route van vandaag de adressen opzoeken via Google Maps. De navigatie die in de auto zit herkende bijna geen POI’s. Daarna begonnen we aan het verhaal van gisteren en hebben we de eerste 600 foto’s van gisteren (hoofdzakelijk vulkaan) op de tablet gezet en maakten we een begin met het selecteren van de foto’s.
Om 8 h gingen we ontbijten. Het ontbijtbuffet was relatief simpel. Het was erg druk in het hotel, we waren benieuwd of dit al de pre-corona drukte voor IJsland was.
Iets na 9 h reden we weg. Onze eerste bezienswaardigheid lag eigenlijk maar op 15- 20 minuten rijden. Helaas was de weg afgesloten, de 35, die van Selfoss naar het noorden gaat. Er stond niet, net als in Nederland, een omleidingsbord met een alternatieve route. Die moest je zelf maar uitzoeken. De enige alternatieve route volgens de kaart was om de 1 richting Hella te volgen en vervolgens de 30 richting Noorden te pakken. Over die weg zouden we morgen ook weer omlaag rijden. Via deze route, die 70 km was in plaats van 24 km, kwamen we om 10.30 h bij de Kerid krater aan. Het weer was aan het verbeteren van grijs bewolkt, naar bewolkt met zon.
Bij de Kerid krater hebben we bovenlangs een rondje gelopen en foto’s gemaakt.

Kerid krater

Daarna reden we door naar Thingvellir. Onderweg nog bij toeristische punten gestopt. Eentje was het uitzichtpunt Hrafnagja, waar je uitzicht hebt over de Hrafnagja kloof. Dit hele gebied, met aan de andere kant de Almannagja, is de voortzetting van de Mid-Atlantische Rug. De scheiding waar de Euraziatische plaat en de Amerikaanse plaat uit elkaar gaan. Per jaar was dit ca. 8 mm.

Hrafnagja kloof


Daarna reden we verder naar Thingvellir, daar parkeerden we en liepen vervolgens omhoog naar het Hakid uitzichtpunt en het bezoekerscentrum. Omhoog loop je door de Almannagja kloof.

Almannagja kloof met touwlava

Door het mooie weer, was het schitterend. Bij het bezoekerscentrum hebben we sandwiches gekocht en deze buiten als lunch gegeten.

Thingvellir en Almannagja kloof


Vervolgens de rondwandeling via de Logberg en het Pingvallakirkja afgemaakt. Om 13.30 h reden we weer weg. Nu moesten we 1 h rijden naar de Gullfoss. De bezienswaardigheden van vandaag horen bij de Golden Circle en zijn dus druk bezocht. Bij de Gullfoss hadden we schitterend uitzicht op de watervallen. Erg imposant. Ook hier was het toerisme flink gegroeid. Nu lag er een groot centrum en verschillende parkeerplaatsen. In 1997 waren we er als enige in de stortregen. Toen was er maar 1 gravelweg en parkeerplaats.

Gullfoss
Gullfoss
Gullfoss


Na het lopen van de twee routes, gingen we iets drinken in het bezoekerscentrum, en we namen er gebak bij. Dit nog als traktatie van Hans vanwege zijn verjaardag. Het weer begon wat om te slaan, meer grijze bewolking. We reden terug naar Geysir waar we om 16 h aankwamen. Daar hebben we de bagage in het hotel gelegd en zodoende konden Wies en Wiel even rusten. Wij zijn even op zoek gegaan naar een plattegrond van het Geysir gebied, maar deze was er niet. Toen maar een foto van de plattegrond op een muur gemaakt. Om 16.45 h liepen we samen met Wies en Wiel naar het geothermische gebied. De Geyser was al lang slapend geweest, maar schijnt het nu af en toe weer te doen. De enige frequente geiser is de Stokkur. Iedere 5-10 spuit deze omhoog.

Stokkur begint uit te barsten
Stokkur


De zon liet zich niet meer zien, maar het was gelukkig droog. We hebben van verschillende cycli foto’s gemaakt. Soms spoot hij 3 keer korter achter elkaar en dan 10 minuten niet meer. Daarna zijn we de andere punten afgelopen en vervolgens nog het uitzichtpunt helemaal boven.
Om 18.15 h liepen we terug naar het hotel. We hadden om 19 h gereserveerd in het restaurant van het hotel. Net als in 1997, merkten we weer dat de meeste restaurants tamelijk verfijnde gerechten serveerden. We hebben er heerlijk gegeten, hoofdgerecht en nagerecht en ondertussen gingen we verder met de fotoselectie van gisteren. We hebben de 1000 foto’s teruggebracht tot een selectie van 50 foto’s.
Daarna plaatsten we het verhaal van gisteren op onze blog op de website.
Morgen zouden we weer veel bezienswaardigheden aandoen en we zouden iets meer rijtijd hebben.

Wil je automatisch een mail krijgen als we een nieuwe blog update maken, meld je dan hieronder aan

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Wil je automatisch een mail krijgen als we een nieuwe blog update maken, meld je dan hieronder aan

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Categorieën: blog

1 reactie

Nicole · 13/08/2021 op 09:21

Leuk om dit zo terug te zien. Hebben vorig jaar ook die kloven, Gullfoss en geisers gezien, voordat we aan trektocht begonnen. En toen ook goed weer in deze omgeving. Plezierige reis verder.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *