Wo. 17-08-2022, Madagaskar: van Manja naar Ifaty

Vanmorgen gingen we om 6.30 h ontbijten. We hadden een iets korter nachtje gehad, vanwege continue blaffende honden gisteravond laat. Maar voor de rest hadden we goed geslapen. Het ontbijt dat we opgediend kregen, was vrij karig. Een soort broodje met alleen honing en boter erbij.
Om 7 h vertrokken we voor de rit naar Ifaty. Volgens Hery zouden we er een stuk korter over doen dan de 8 h die in ons programma aangegeven stonden. De weg was hier namelijk flink verbeterd. Al vrij snel kwamen we op de weg in goede staat. Deze was nog in aanleg en werd door Chinezen aangelegd. Wel met behulp van  Malagassy werknemers, maar op alle trucks stond 18th China Railway Company. Sommige stukken van de weg waren al klaar, inclusief echt asfalt, andere stukken waren enkel van een basis van grind en zand voorzien. De weg werd nu verhoogd aangelegd i.v.m. de regentijd. Ook werden er op veel plekken duikers aangebracht voor het afvoeren van regenwater.

De goede, geasfalteerde weg

Zo konden we relatief veel kilometers afleggen in kortere tijd. Het landschap dat we zagen, was nog steeds savanne-achtig met baobabs erin.
Om 08.40 h kwamen we bij de rivier waar we via een ferry over moesten steken. Ook hier werd de weg doorgetrokken en was de weg in het water al aangegeven door een verhoogd rotsblokkenbed. Daar stroomde het water nu nog doorheen en overheen. Bij het wachten op de ferry werden we vrij agressief belaagd door een groep kinderen. Naast de gebruikelijke bonbon, biscuit en pen, vroegen deze zelfs geld, t-shirts, zeep, zonnebril; zo ongeveer alles wat we aan en op hadden.
We hebben ze bezig gehouden door ze karatebewegingen te leren.
Om 9 h waren we overgestoken. Hier ging de weg goed verder. Op weg  naar Ifaty passeerden we zeer veel dorpjes die aan de weg lagen. Overal langs de weg werd iets verkocht.

Straatverkoop in dorpje onderweg naar Ifaty

Ieder dorpje had ca. 4 snelheids remmende drempels, dus de gemiddelde rijsnelheid viel hierdoor tamelijk terug. Hoe dichter we richting de kust geraakten, werd het landschap kaler, vanwege het kappen en kaal branden van de velden.

Zebu kudde met herder onderweg naar Ifaty

We zagen ook een heel stuk waar katoen verbouwd werd. In sommige dorpjes zagen we ook weer heel veel pousse-pousse. Het laatste gedeelte van de weg, de RN9, werd door Malagasische mensen de weg verbeterd en aangelegd. De gebruikte trucks zagen er best nieuw uit. Net voordat we bij de zee aankwamen, veranderde de vegetatie in heel veel cactussen.
Om 12.30 h kwamen we bij ons hotel aan. Daar kregen we een welkomstdrankje van Guave en konden we onze lunch bestellen. We hadden wel trek. Om 12.45 h waren we op onze kamer. Steeds als we bij aankomst onze handen en gezicht wasten, zelfs met zeep, bleven we op de mooie witte handdoeken bruin afgeven. Ook hier weer. We hadden de lunch voor 13 h besteld, maar die kregen we toch een stuk later, pas om 14 h. Het restaurant was heel mooi gelegen aan de zeekant, boven het strand. Om 14.30 h vertrokken we naar het Spiny forest, waar we om 15.00 h aan het grote circuit begonnen. We kregen een gids, Freddy en een sporenzoeker, Manola mee. De sporenzoeker, bracht de kleinere dieren naar het pad in boomschors. In Spiny forest staan veel cactussen, en kleinere, maar nog steeds hele oude, baobabs. Ze hebben hier meer een flesvorm.

Spiny forest

Ook de grote route was niet zo heel lang. We zagen van alles: treehole spider (spin), spiderturtle met een kleintje (schildpad), egeltje, steindings dye gekko (gekko), en ondanks dat we geen slangen zouden zien, want het waren avond/nachtdieren, zagen we natuurlijk toch weer een slang (signed snake).

Steindings dyed gekko (Phelsuma Standingi)
Treehole spider
Spiderturtle (picis erocnodes)
Egeltje (lessen keghog tennec)
Signed snake (mipmophis makofaliensis)

Verder nog de White footed sportive lemur, een zwarte Schorpioen en een kungfu krekel.

White footed sportive lemur (lepelemur lecoupis)
Zwarte Schorpioen
Kungfu krekel

Als laatste dezelfde hagedis die in het vorige park een zandgekko werd genoemd, werd hier de 3-eyed lizzard genoemd.
Om 16.15 h waren we klaar met de rondwandeling en reed Hery ons terug naar het hotel. We gingen ons douchen. Terwijl Nancy aan het douchen was kwam een jongedame van het restaurant vragen om onze keuze voor het diner door te geven. Hans zei dat we na het douchen wel naar het restaurant zouden komen om de keuze door te geven. Minder dan 10 minuten later werd weer op de deur geklopt, toen stond Hans onder de douche. Nancy was zich nog aan het afdrogen en heeft met de handdoek om haar heengewikkeld de deur open gedaan. Nu was het een jongen van het restaurant die ook vroeg om naar het dinermenu te kijken. Weer gezegd dat we als we klaar waren we onze keuze wel zouden doorgeven. Ze spraken bijna geen Engels en ook het Frans zelf niet erg goed in het hotel, of ze begrepen ons niet. Om 17.30 h liepen we naar de receptie en gaven onze keuze door. Ook gaven we door dat we om 19.00 h wilden dineren en dit schreven we voor de zekerheid ook nog op om misverstanden te voorkomen. De man vroeg of we niet om 20.30 h wilden eten, nee, dat vonden we veel te laat. Het kan ook zijn dat zijn Engels slecht was en dat hij om 19.30 h bedoelde. We waren benieuwd hoe laat we nu echt eten zouden gaan krijgen.
Daarna liepen we naar beneden naar het strand toe, om naar de zonsondergang te gaan kijken. De zonsondergang zou hier heel spectaculair zijn. In het begin vonden we de zonsondergang niet mooier dan op de andere plekken waar we geweest waren, maar nadat de zon al een tijdje onder gegaan was, kwamen er nog lichtstralen in de avondgloed in zicht, dit was echt heel mooi om te zien.

Zonsondergang

Om 18.16 h liepen we naar het restaurant toe, waar we met Hery iets gingen drinken. Zelfs Hery vond ze hier wel erg Mura-Mura. We zeiden dat we om 19 h het eten hadden besteld, en dat ze zelf 20.30 h hadden voorgesteld. Om 19.15 h ging Hery naar zijn diner. Hij zou nog even iets zeggen over onze dinertijd. Om 19.45 h kregen we onze gerechten.
Morgen zullen we naar alle waarschijnlijkheid bij een ander restaurant gaan lunchen en dineren. Na het maken van dit verhaaltje en de foto-selectie gingen we terug naar de kamer. Alweer hadden we een zeer mooie dag beleefd in Madagaskar.

Wil je automatisch een mail krijgen als we een nieuwe blog update maken, meld je dan hieronder aan

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Wil je automatisch een mail krijgen als we een nieuwe blog update maken, meld je dan hieronder aan

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.


2 reacties

Roger · 18/08/2022 op 10:56

prachtige natuur, mooie diversiteit aan dieren, zeer bijzonder

Jeroen · 19/08/2022 op 15:31

Prachtig om weer je blog te lezen, wij zitten nu in Noorwegen iets andere biotoop.
Leuk die daggecko was aan het wachten wanneer een foto voorbij komt. Madagaskar heeft hele mooie daggecko’s ofwel Phelsuma’s. Op de foto Phelsuma Standingi

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *