Wo. 24-08-2022, Madagaskar: van Antsirabe naar Antananarivo

Vanmorgen werden we al voor de wekker van 7.00 h wakker, van een kraaiende haan, om 6.30 h. In dit hotel was er een ontbijtbuffet met heel veel keuze. Na het ontbijt vertrokken we om 8.00 h naar de Sabotsy markt in Antsirabe. Daar begonnen we om 8.15 h aan de bezichtiging. De markt was in verschillende sectoren opgedeeld, wij bekeken de voedsel-, medicinale kruiden- en de gereedschappensector. Als eerste zagen we een groot aanbod in fruit, waaronder de jujube, die overal langs de weg in Madagaskar verkocht werd. Verder natuurlijk mandarijnen, bananen, ananas, aardbeien en nog vele fruitsoorten die we niet konden.

Collage voedselafdeling markt Antsirabe

Ook bij de groentenafdeling was er veel te zien. Naast de groenten werden er ook allerlei kruiden en sambals verkocht.

Overzicht groentenmarkt, markt Antsirabe
Een varken wordt gewogen voordat deze verder versneden wordt, markt Antsirabe

Daarna kwamen  we bij de medicinale sector, waar allerlei kruiden, boombast soorten en zelfs stenen verkocht werden. Onder de stenen was er ook altijd rozenkwarts aanwezig. Nancy vond er ook een groene kwartskristal. Die kochten we voor ca. €0.75. Geen geld. Daarna kwamen we bij de metaalhoek. Van blikjes tomatenpuree waren cakevormpjes gemaakt. Van dezelfde blikjes en ook iets grotere blikjes werden oliekannetjes gemaakt.

Collage markt Antsirabe

Nancy vond bij de gereedschappen ook minischepjes in dezelfde smalle vorm als in Madagaskar op het land gebruikt werden. Die vond Nancy wel leuk om ook thuis te gebruiken. Ook deze kostte maar €0.75. We hadden voor Hery ook nog 1 portie gedroogde chilipepers gekocht, die waren hier de helft goedkoper dan in Antananarivo. Hery maakt daar zelf sambal van.

Markt Antsirabe

Bij de kraampjes werden we veel aangesproken door de standhouders. Ook wilden een aantal kinderen (en een oudere mevrouw) op de foto. Als ze zich zelf op het schermpje terugzagen hadden ze de grootste lol.

Deze mevrouw wilde na het fotograferen van de kinderen ook graag op de foto, markt Antsirabe

Om 9.10 h reden we weg. In Antsirabe stopten we vervolgens nog bij het Hotel des Thermes en bij een supermarkt.

Thermen bij Antsirabe

Daarna reden we naar Antananarivo.

Kleiputten en baksteenproductie Antsirabe

Vandaag was het bewolkt weer en de route was hetzelfde als op de heenreis van Antananarivo naar Antsirabe, dus vandaag hielden we veel minder fotostops.

Verkoopstalletje van houten auto’s langs de weg naar Antananarivo

Om 12.10 h kwamen we aan bij Ambatolampy, bekend om haar aluminium vakmanschap en de aluminiumsmelterijen. Bij een van de fabriekje stopten we en kregen we een demonstratie. Het door de smelterij gebruikte aluminium was afkomstig van vliegtuigen, auto-onderdelen  of ander recycle-afval. Eerst werd het aluminiumafval gesmolten en werd de vervuiling eraf geschept.

Overzicht aluminiumsmelterij Ambatolampy

Daarna bleef een schone aluminium slab over. Het gieten van de pannen en ketels gebeurde in mallen van zand met roet. Alles gebeurde met de hand en compleet onbeschermd tegen de hitte, het stof en de walm.

Het gieten van een pan, aluminiumsmelterij Ambatolampy

Ook hier kochten we een souvenir: een aluminium Zebu en een Maki. Daarna liepen we via een marktje terug naar de auto en hadden we vlakbij lunch bij restaurant  La Pineta.
Om 13.20 h reden we weer verder voor de laatste 70 km naar Antananarivo. Op de weg kwamen we vele taxi-brousse tegen die een vlag op het dak hadden. Dat wilde zeggen dat ze een doodskist vervoerden (op het dak), voor de feestelijke herbegraving, die na 5 jaar na de eerste begrafenis uitgevoerd zou worden. Ook zagen we vele kuddes Zebu’s langs de weg of over de weg de 100 km naar Antananarivo afleggen. Daar deden ze 1 tot 2 maanden over. De duurdere optie zagen we ook, dan werden de Zebu’s in vrachtwagens naar Antananarivo vervoerd, aldaar werden ze dan bij het slachthuis afgeleverd.

Aankomst Antananarivo, het King Juan paleis (links) en het paleis van de prime-minister (rechts)

Om 15.20 h kwamen we in het Sakamanga hotel aan in Antananarivo. Nadat we de sleutel hadden kregen, namen we op het terras bij het zwembad alvast afscheid van Hery en gaven we hem een kleine speech, Nederlandse stroopwafels en een enveloppe met zijn fooi. Morgen op het vliegveld zou daar waarschijnlijk geen tijd voor zijn.

Laatste drankje met Hery

Daarna bleven we nog even zitten en gebruikten we de wifi om ons online alvast in te checken voor de vlucht morgen terug naar Brussel.
Daarna gingen we op onze kamer dit laatste dagverslag maken en de bagage reorganiseren voor de vlucht.
We hadden in het restaurant van het hotel voor het diner om 19 h gereserveerd. Een specialiteit hier waren de camarons (soort gamba’s), helaas waren die er vandaag niet, we hadden ze graag geproefd.

Wil je automatisch een mail krijgen als we een nieuwe blog update maken, meld je dan hieronder aan

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Wil je automatisch een mail krijgen als we een nieuwe blog update maken, meld je dan hieronder aan

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.


2 reacties

Jeroen · 25/08/2022 op 20:27

Leuk die markt en de auto’s die ze maken van blikjes drinken. Wij hebben die nog steeds thuis staan, motor gemaakt van een heinekenblikje of een auto van `guinessbier.
Die aluminiumsmelterij mooi te zien hoe ze met beperkte middelen iets kunnen maken, maar ook triest hoe het met de veiligheid gesteld is, 0,0 bescherming.

Neeltje Verheijen · 27/08/2022 op 19:42

Hoi Nancy en Hans, wat hebben jullie een prachtige reis gemaakt en een heel mooi verslag met prachtige foto’s.
Goede thuiskomst gewenst en goed uitrusten van zoveel indrukken.
Groetjes,

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *