Zo. 15 augustus, van Neskaupstadur naar Narfastadir,

Vanmorgen reden we om 7.15 h al naar hotel the Cliff voor het ontbijt. Alle bagage hadden we al ingeladen, na het ontbijt zouden we direct onze route vervolgen. Het ontbijt was iets uitgebreider dan gisteren. Om 8.00h reden we al weg richting Husavik. Het was bewolkt, maar wel droog. De wolken hingen minder laag dan gisteren. Volgens de navigatie zouden we om 12.00 h aankomen. Het begin van de route was hetzelfde als gisteren, we moesten terugrijden tot Reydarfjördur. Daar moesten we de ringweg, nr 1, weer op. De route ging hier door lege valleien, met veel watervallen cq. waterstroompjes op de hellingen. Bij een grote waterval stopten we om ca. 09.30h, de Rjúkandafoss. Deze was heel mooi.

Rjúkandafoss


Na de groene hellingen reden we over een leeg, kaal plateau. De weg slingerde zich over deze vlakte, de Dimmifjallgardur? voor vele kilometers. Na een tijdje werden er bergen aan de rand zichtbaar. Het weer werd richting Husavik steeds beter. Hier scheen de zon en was er een blauwe lucht met wolken zichtbaar. Net voor Grimsstadir was er een parkeerplaats met uitzicht op de vlakte. Daar maakten we enkele foto’s.

Dimmifjallgardur vlakte of hoogland.

We bleven de ringweg, de 1, volgen tot Myvatn. Bij Hverir ook wel Námaskard geheten, stopten we weer. Dit is een schitterend, stinkend, solfatarenveld. Hier liepen we ca. 15 minuten rondgelopen, wel met de neus dichtgeknepen.

Hverir
Hverir
Hverir


Daarna vervolgenden we onze route naar Husavik, waar we om 12.20 h aankwamen. Nadat we de auto geparkeerd hadden, gingen we ons melden bij North Sailing, waar we onze walvissafari geboekt hadden. We kregen direct ons ticket en konden nu gaan lunchen. Het aanbevolen en ook erg toeristisch restaurant was het Gamli Baukur. Hier stond al een lange rij om te gaan eten. Zoveel tijd hadden we nu ook niet over, daarom ernaast bij een fish en chips restaurant gegeten. Dit keer ieder een portie vis genomen en 1 portie frites met 3 personen gedeeld. Bij het eten onze reispilletjes genomen tegen zeeziekte.
Om 13.30 h konden we ons melden en kregen we een thermische overall mee. Het was hier nog tamelijk warm, dus we hoefden hem niet direct aan te doen. Bij de pier kwam iets later onze boot, de ópal, aan. Dit bleek een hybride zeilboot te zijn.

onze boot, de Ópal.


Om 14.00 h vertrokken we. We hebben toch direct het pak aangetrokken, het waaide fris na het moment dat we de haven verlieten.
Onderweg werd ook een zeil gehesen en mocht je helpen. Dat heeft Hans natuurlijk gedaan. We zagen niet veel walvissen. Aan de bakboord zijde werden een paar dolfijnen gezien, de vinnen, maar daar zagen wij niets van. Hans had ze blijkbaar wel gezien. De laatste weken waren de bultrugwalvissen verder uit de kust waargenomen. De boottocht zou daarom 30 tot 60 minuten langer duren. Ze bevonden zich vaak in de buurt van het eilandje Flatey. Net daarvoor zagen we inderdaad de nevel van het spuiten van een walvis. We hadden het geluk om deze ook te zien duiken. Hans had dit best goed op foto’s weten vast te leggen.

Bultrugwalvis
Bultrugwalvis
Bultrugwalvis
Bultrugwalvis

Daarna gingen we terug naar de haven. Ondertussen werd het zeil gestreken en voeren we terug op de dieselmotor. De batterijen van de elektrische motor waren leeg en werden door de dieselmotor tevens weer opgeladen.
Toen de deining iets minder werd kregen we hete chocolademelk en een kaneelbroodje.
Net na 18 h waren we terug in de haven.

Husavik

We brachten de pakken terug en vervolgens zijn we eerst gaan tanken en daarna doorgereden naar ons hotel Narfastadir. Daar kwamen we iets na 19 h aan.
Aldaar ging net het restaurant open. We hadden niet veel honger, daarom alle 4 alleen een voorgerecht en een nagerecht genomen. Ondertussen de fotoselectie gemaakt en dit verhaaltje. Daarna nog even de route voor morgen bekeken. Daar zou nog een en ander bijkomen, namelijk enkele bezienswaardigheden die eigenlijk vandaag op de route stonden.

Wil je automatisch een mail krijgen als we een nieuwe blog update maken, meld je dan hieronder aan

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Wil je automatisch een mail krijgen als we een nieuwe blog update maken, meld je dan hieronder aan

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Categorieën: blog

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *