Vanmorgen vertrokken we om 7.30 h, zonder ontbijt, naar Ravenna. Gisteren kregen we bij het inchecken in het hotel een boek over Ravenna. Elly had ook al gezegd dat we Ravenna moesten aandoen. Omdat we toch ergens moesten ontbijten, gingen we dat toch in Ravenna doen en dan zouden we proberen om een paar van de mooie kerken met mozaïeken te bezoeken. Om 7.45 h waren we in het centrum met de auto waar we parkeerden bij Piazza Mameli. Daarna liepen we eerst richting het treinstation waar we al na 100 m gelopen te hebben een cafetaria vonden waar we iets konden drinken aangevuld met croissants of andere zoete ontbijtbroodjes. Daar hebben we een tijdje gezeten en vervolgens begonnen we aan een wandelroute uit de capitoolgids. Als eerst kwamen we bij de Piazza del Popolo uit.

Ravenna, Piazza del Popolo

Van daaruit liepen we naar de San Francisco kerk waar ook de Tombe van Dante lag.

Ravenna, Tombe van Dante

In de kerk was een mis bezig, dus daar konden we niet naar binnen. Het was tenslotte Paaszondag. Maar even later kwamen de mensen naar buiten en konden we toch nog naar binnen. Deze kerk had als speciale bezienswaardigheid een soort crypte met mozaïekvloer, maar ook een laag water waar zelfs goudvissen in zwommen. Heel apart en ook mooi. Voor €1 ging de verlichting even aan.

Ravenna, San Francisco kerk

We vervolgden de route naar de Battistero Neoniano. Daar konden we een combiticket kopen voor de 5 kerken. Voor 2 bezienswaardigheden moesten we een tijdslot reserveren. Je mocht er dan 5 minuten binnen. Het eerste tijdslot was voor de Battistero Neoniano waar we reeds waren, het andere tijdslot was voor het Mausoleo Di Galla Placidia. Daar reserveerden we voor 9.50 h.
De Battistero Neoniano was een mooie doopkapel uit de 5de eeuw met echt schitterende mozaïeken.

Ravenna, Battistero Neoniano
Ravenna, Battistero Neoniano

Daarna liepen we verder naar de San Vitale en de Mausoleo Di Galla Placidia i.v.m. ons tijdslot. We waren er te vroeg, daarom eerst de San Vitale bekeken. Die kerk was echt schitterend qua mozaïeken. We hadden er geen spijt van om toch Ravenna te bekijken.

Ravenna, San Vitale
Ravenna, San Vitale
Ravenna, San Vitale

Vervolgens gingen we naar het  Mausoleo. Ondanks het tijdslot was het er toch erg druk binnen. Er stonden ook nog 4 sarcofagen binnen, het was tenslotte een Mausoleum.

Ravenna, Mausoleo Di Galla Placidia

Toen ons tijdslot erop zat, liepen we richting de auto. Op het einde van de voetgangerszone gingen we iets drinken met een gebakje erbij. Daarna bezochten we nog de Battistero degli Ariani, deze wilde Hans graag zien. Daar moesten we een apart kaartje voor kopen. Ook deze had weer een hele mooie mozaïek koepel.

Ravenna, Battistero degli Ariani

Als laatste gingen we naar de Sant’Apollinare Nuovo. Alweer een kerk met mooie mozaïeken, nu over de hele lengte van de kerk. Het was een processie van martelaren en maagden die geschenken droegen voor Jezus en Maria.

Ravenna, Sant’Apollinare Nuovo

Daarna vonden we het gezien het tijdstip genoeg voor Ravenna en om 11.15 h reden we weg. We kwamen in het centrum nog langs een grote burcht ruïne. Toch maar niet gestopt. Vervolgens reden we naar San Marino, ongeveer 1.20 h rijden. We hadden  mooie foto’s op internet gezien. Het was er echter zo druk dat alle parkeerplaatsen vol waren en de politie rotondes had afgezet om iedereen naar een parkeerplaats P12 te sturen. Daar zouden dan shuttlebussen naar de stad op en neer pendelen. Het oude stadscentrum van San Marino  lag op een mooie rots en onder het rijden kregen we hier al een schitterend uitzicht op de omgeving. Het mooie zicht op de burcht zelf kregen we niet. Bij P12 zijn we omgedraaid. Onderweg weer naar beneden rijdende stopten we wel een paar keer om  foto’s te maken. Ook nog even de auto volgetankt. San Marino is belastingvrij, dus de benzine was maar €1.599.

San Marino, Uitzicht bij San Marino
San Marino, rots met het oude stadscentrum c.q. burcht bovenop.

Daarna  begonnen we pas om 13.30 h aan onze rit naar Pompei, 520 km en 6 h rijden.
Vanaf Ravenna moesten we in totaal 645 km afleggen, zonder pauzes en stops was dit een netto rijtijd van 7 h en 20 minuten.
Alles ging goed tot net voor Napels. Er was net een ongeluk gebeurd en het verkeer stond helemaal stil. Daar wel 30 minuten stilgestaan. Er kwam een  ambulance, politie en een sleepwagen langs. Toen we even later het ongeluk passeerden bleken de brokstukken over 2 rijbanen te liggen. Gisteren kwamen we ook al langs een ongeluk waarbij van de voorkant van de auto niets over was.
Uiteindelijk kwamen we om 20.30 h bij ons hotel aan. Na het inchecken zijn we direct tegenover het hotel pizza gaan eten.
Morgen geen autorijdag, maar een bezoek aan Pompei en Napels.

Wil je automatisch een mail krijgen als we een nieuwe blog update maken, meld je dan hieronder aan

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Wil je automatisch een mail krijgen als we een nieuwe blog update maken, meld je dan hieronder aan

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Categorieën: blog

1 reactie

Neeltje Verheijen · 19/04/2022 op 07:56

Prachtig die mozaïeken in Ravenna.
Nog een heel mooie tijd gewenst in Italië!!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *