Vannacht werd Nancy om 4 h al wakker omdat ze hoofdpijn vanuit de nek voelde opkomen. Bij het ontbijt om 8 h werd het erger. In dit hotel werd het ontbijt aan tafel geserveerd. We konden kiezen uit zoet of hartig. We hebben voor  2 personen zoet en voor 2 personen hartig besteld. Na het ontbijt bleven we nog tot 10 h op de kamer zodat Nancy van de hoofdpijn kon bijkomen.
Om 10 h reden we weg naar Castallana Grotta. We kwamen om 10.40 h aan bij de parkeerplaats, alwaar we al met de auto in de file geraakten naar de parkeerplaats toe. Het was natuurlijk zondag en dat zou de reden kunnen zijn geweest van de drukte hier. Vanaf de parkeerplaats liepen we snel naar de ticketbalie, hetgeen  nog een heel stuk te voet was. Daar stonden hele lange rijen. Later bleek dat dit de rij was voor de lange Italiaanse rondleiding. We wilden de rondleiding van 11 h doen, die was zowel in het Italiaans als in het Engels. Het was al na 11 h toen we bijna aan de buurt waren om de tickets te kopen. Maar bij deur 2, de Engelse rondleiding stonden nog mensen te wachten. Er waren nog maar 2 mensen voor ons qua tickets kopen, toen daar de deur open ging voor de Engelstalige rondleiding met de gids. Hans liep er vlug naar toe om nog te vragen of we nog mee konden met 4 personen,  daar we bijna aan de beurt waren qua tickets kopen. Gelukkig mocht dat.
Nadat we de tickets ontvangen hadden moesten we natuurlijk vlug naar binnen om de gids in te halen. We liepen een hele lange gang met trap omlaag en kwamen in de grot waarin bovenin een gat zat waar daglicht doorheen kwam. Dit was ook de foto die je op internet kon zien als je zocht op de Castallana Grotta. Na deze grot mocht je nergens meer foto’s maken.

Castallana Grotta
Castallana Grotta

De rondleiding zou 100 minuten duren en in totaal was het 3 km lopen, 1,5 km heen en 1,5 km terug. Om 11 h startten wel 3 of 4 groepen van ca. 25 mensen. Dus per keer gingen er wel 100 mensen of meer de grot in.
De grot zelf was heel mooi. Er waren hele smalle gangen bij, maar ook grotere ruimtes. Het eindpunt was de witte grot. Daar zat een dikke laag gesteente boven, welke als filter werkte en zodoende alle onzuiverheden wegfiltreerde. De witte grot bestond daarom uit puur witre calciumcarbonaat, albast.
Daarna ging de route iets sneller terug. Niet helemaal dezelfde route als op de heenweg, dus ook hier kwamen we nog nieuwe formaties tegen. Terug naar de uitgang naar boven moesten we een lift nemen.

Castallana Grotta

Iets na 13 h stonden we buiten. Vervolgens gingen we in een cafetaria lunchen en namen ieder een focacia broodje met iets te drinken. Pas om 14 h liepen we naar de parkeerplaats terug en reden vervolgens naar Alberobello. Het was zondag vandaag, dus ook daar was het filerijden om een parkeerplaats te vinden. We hebben uiteindelijk een (illegale) parkeerplaats bij een hotel gevonden. Op zondagen en met mooi weer gaan de Italianen duidelijk zelf ook op pad met de hele familie. Alberobello is het stadje met een hele wijk van Trulli’s. Er is ook een trulli-kerk, maar door de drukte konden we daar niet binnenkijken.

Alberobello, trulli-kerk Trullo Sovrano

We liepen naar een uitzichtpunt vanwaar je naar de Trulli-wijk keek.

Alberobello, Trulli-wijk

Daarna liepen we terug naar de auto. Bij een rotonde hadden we een kasteelachtige omwalling gezien. Dit bleek een gigantische grote begraafplaats te zijn. Daar stopten we ook nog even om een rondje te maken.

Alberobello, Cimitero voorkant

We hadden nog meer op de planning staan vandaag, maar deden nu als laatste alleen nog het stadje Monopoli aan. Ook Monopoli heeft weer een oud centrum, een kasteel en een aantal kerken. Maar het is het meest bekend van het plaatje van de haven met daarachter de stadsmuren. Op een pleintje dronken we nog iets voordat we naar de haven liepen. Het was er erg druk, dus het duurde een tijdje voordat we de bestelling konden doorgeven.

Monopoli, haven met stadsmuur
Monopoli, haven met stadsmuur
Monopoli, castello Carlo V

Via het haventje liepen we langs de stadsmuren naar een uitzichtpunt en vervolgens via Palazzo Rendella en een aantal leuke straatjes terug naar de auto.

Monopoli, uitzichtpunt
Monopoli, Palazzo Rendella

Om 18 h reden we weg. We reden rechtstreeks naar ons hotel in Giovinazzo en sloegen de stadjes Polignano à Mare en Bari over.
Om 19.10 h kwamen we aan bij het hotel. Na het inchecken en onze bagage op de kamer gebracht te hebben, liepen we naar de haven waar we als afscheid van de zee bij een iets verfijnder visrestaurant wilden eten.

Giovinazzo, kerk
Giovinazzo met restaurant Romanazzi’s

We kwamen terecht bij Romanazzi’s restaurant, alwaar we buiten op het terras gezeten heerlijk hebben gegeten. Later op de avond werd het wel wat kouder doordat er meer wind opstak vanaf de zee.

Giovinazzo, haventje

Dit was het einde van onze Puglia vakantie. Morgen zullen we aan onze terugreis beginnen en slapen we in Assisi waar we nog van plan zijn om aldaar ook nog een aantal kerken te gaan bezichtigen.

Wil je automatisch een mail krijgen als we een nieuwe blog update maken, meld je dan hieronder aan

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Wil je automatisch een mail krijgen als we een nieuwe blog update maken, meld je dan hieronder aan

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Categorieën: blog

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *