Vanmorgen gingen we al om 7.45 h ontbijten, we wilden de grote drukte voor zijn. Het ontbijt was beter dan het avondeten. Om 8.50 h vertrokken we voor de lange wandeling naar Blankenheim. De officiele route was 23,5 km, maar we konden een paar extra uitstapjes maken naar Romeinse bezienswaardigheden.
Binnen een paar honderd meter waren we Steinfeld al uit en liepen we weer door de bossen. Deze bleven mooi. Na 2,7 km bereikten we uitzichtpunt Eifel-blick op de Königsberg, 565 m. Daar kregen we nogmaals een mooi uitzicht op de torens van Klooster Steinfeld.
Vervolgens ging de route verder door de bossen en langs weilanden naar de eerste Romeinse bezienswaardigheid, een steen uit de Romeinse weg, Via Belgica. In de steen zag je nog uitgesleten karresporen. Vervolgens kwamen we bij de Romeinse waterleiding, een 100 km lange waterleiding, uit Romeinse tijd, die het water van Nettersheim naar Keulen transporteerde. Erg interessant, maar niet zo fotogeniek.
Vervolgens kwamen we bij de Grüner Pütz. Dit was een van de bronnen van het Romeinse Eifelaquaduct naar Keulen.

Eifelsteig Steinfeld – Blankenheim, Grüner Pütz, Romeinse waterbron/aquaduct
Eifelsteig Steinfeld – Blankenheim, uitzicht voor Nettersheim.

Hierna liep onze route nog door het bos naar Nettersheim. Het eerste huisje was een oud vakwerkhuis, waarin nu een bakkerij met lunchroom zat. Dit was de eerste horeca die we tot nu toe tijdens onze wandelingen tegen gekomen waren welke geopend was. We hebben er direct van geprofiteerd en er een grote cola en gebak besteld.
We waren al aan het eten, toen ook de grote Duitse wandelgroep binnenkwam. Ze herkenden ons ook iedere keer en begroetten ons. Om 12.20 h liepen we verder. We hadden tot hier al 11 km gelopen. Daarna liepen we door Nettersheim, waarbij we langs leuke vakwerkhuizen kwamen en vervolgens langs het voormalig treinstation.

Eifelsteig Steinfeld – Blankenheim, oud treinstation Nettersheim.

Daarna hadden we het fossielhuis willen bezoeken, maar deze bleek aan de andere kant van het riviertje te liggen. Wel kwamen we langs het grote gebouw van het natur-eifel center. ’s Avonds zagen we dat het ook het Romeinse straten-info centrum was. Dan waren we misschien wel naar binnen gegaan. Vervolgens liepen we Nettersheim uit en kwamen we als eerste langs een oude kalkoven. Daar begon het ook serieus te regenen, dus in de oven de regenjas aangetrokken. Iets verder kwamen we langs twee gerestaureerde gebouwen die in de tekst als oude, gerestaureerde boerenhuisjes stonden vermeld. Er stond geen verdere uitleg bij.
Nog een stukje verder konden we de Eifelsteig even verlaten om het Romeinse tempelcomplex Görresburg te bezoeken. Dit was onderdeel van het Archeologisch landschapspark. Er was niet zo heel veel te zien. Alleen een paar muren en replica’s van de matronenstenen.

Eifelsteig Steinfeld – Blankenheim, Romeinse tempel Görresburg.
Eifelsteig Steinfeld – Blankenheim, Matronenstenen bij Görresburg.

Daar was ook een overdekte picknickplek waar we onze broodjes op aten. Daarna nog langs de funderingen van een aantal barakken gelopen en vervolgens terug naar de Eifelsteig-route. Het begon harder te regenen, dus Nancy deed de regenbroek nog aan. Iets verder was nog een laatste Romeinse bezienswaardigheid, een Romeinse Kleinstadt.

Eifelsteig Steinfeld – Blankenheim, Romeinse Kleinstadt en terugblik Görresburg en barakken.

Daarna waren er geen bezienswaardigheden meer en zijn we door het Haubachtal naar Blankenheim gelopen.

Eifelsteig Steinfeld – Blankenheim, Haubachtal.

Op zo’n 3,5 km voor Blankenheim waren er weer een paar dingen te zien. Ze hadden allemaal met de watervoorziening van Blankenheim te maken. Het was een historische waterleiding uit de 15de eeuw. Als eerste kwamen we bij de bron, daarna bij de Tiergartentunnel. Een vreemde naam. Met bordjes werden de verschillende bouwschachten aangegeven en de echte mond en cistern.
Daarna kwamen we bij het Blankenheim kasteel aan. Vervolgens daalden we af naar Blankenheim. Net als Monschau heeft dit een mooie historische kern, waar in een huis de bron van de rivier de Ahr zich bevond. Hier kregen we nog onverwacht een zonnetje te zien.

Eifelsteig Steinfeld – Blankenheim, zicht op Blankenheim, omlaag lopende vanaf het kasteel.
Eifelsteig Blankenheim, oude huizen Blankenheim.
Eifelsteig Blankenheim, de bron van de Ahr in Blankenheim.


Om 17.15 h kwamen we bij ons hotel aan. We hadden 27,8 km gelopen, 510 m gestegen en 550 m gedaald. Het hotel droeg met recht de naam Schlossblick.

Eifelsteig Blankenheim, zicht op de historische kern en het kasteel.

Bijna alle horeca was hier gesloten, op 2 zaken na. We vonden dat we lang genoeg gelopen hadden, dus bij de dichtstbijzijnde gegeten, een soort kebab-pizzeria-grill snackbar. Het eten was goed.

Wil je automatisch een mail krijgen als we een nieuwe blog update maken, meld je dan hieronder aan

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Wil je automatisch een mail krijgen als we een nieuwe blog update maken, meld je dan hieronder aan

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Categorieën: blog

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *